Partidul „Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri

Activitatea partidului politic „Șansă” ar putea fi temporar stopată, iar formațiunea nu va putea participa la alegerile prezidențiale din toamnă și nici la referendumul constituțional.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, spune că CEC a depistat mai multe abateri în activitatea formațiunii afiliate fugarului Ilan Șor și a cerut, prin intermediul Ministerului Justiției, instanței de judecată să sisteze temporar activitatea acestui partid, notează IPN.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale spune că rapoartele CEC privind activitatea partidului „Șansă” atestă mai multe nereguli comise de această formațiune. Astfel, în urma unei sesizări a instituției electorale, instanța de judecată ar trebui să decidă dacă permite sau nu continuarea activității acestui partid.

„Comisia Electorală Centrală a finalizat un proces de control a acțiunilor partidului politic „Șansă” în campania pentru alegerile locale generale și am depistat mai multe abateri și încălcări. Partidul nu a fost cooperant, nu a prezentat niciun fel de documente în termenul și în formatul stabilit de Comisia Electorală Centrală. Din această cauză, noi am sesizat Ministerul Justiției și Ministerul Justiției s-a adresat în instanța de judecată și acum pe rolul Judecătoriei Bălți se află procesul cu privire la limitarea activității partidului politic Șansa”, a spus Pavel Postica în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Pavel Postica spune că dacă instanța de judecată va decide blocarea activității partidului „Șansă” pentru o perioadă de jumătate de an, formațiunea nu va avea dreptul să desfășoare niciun fel de activitate politică și nici să participe la alegeri.

„Dacă instanța va dispune limitarea activității pe o durată de jumătate de an, asta înseamnă că partidul nu poate desfășura activități cu caracter politic, nu poate participa la alegeri, nu poate distribui ziare sau participa la acțiuni de informare în masă. Asta înseamnă că nu va putea participa la alegerile din toamnă și nici la referendum”, a mai spus vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale.

La alegerile locale generale din noiembrie 2023, Comisia Situații Excepționale a decis anularea înregistrării în cursa electorală a tuturor candidaților partidului „Șansă”. Pe buletinul de vot, în dreptul tuturor concurenților electorali desemnați de această formațiune, a fost aplicată ștampila „retras”.

Dorin Recean, întrevedere cu Ministrul afacerilor externe al României, Luminița Odobescu, aflată în vizită la Chișinău

Republica Moldova și România au o agendă bilaterală caracterizată prin continuitate, intensitate și rezultate pe multiple dimensiuni, a declarat premierul Dorin Recean la întrevederea cu ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, aflată în vizită la Chișinău.

Recean: Moldova și România au o agendă caracterizată prin rezultate

Șeful executivului a transmis un mesaj de mulțumire pentru sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, precum și în realizarea mai multor proiecte care aduc beneficii concrete și durabile pentru oameni, transmite IPN.

„Un parteneriat puternic și de încredere, solidaritate și frăție – aceste cuvinte descriu relația pe care o avem cu România. Suntem recunoscători pentru toate inițiativele comune și continuăm să lucrăm împreună pentru a asigura un viitor mai bun și prosper pentru toți cetățenii noștri”, a afirmat prim-ministrul.

România este partenerul comercial nr. 1 al Republicii Moldova și unul dintre principalii investitori, exporturile Republicii Moldova ating peste 1,4 miliarde de lei, iar numărul de companii cu capital românesc este de peste 1600, investițiile depășind 6,7 miliarde de lei.

De asemenea, România acordat șase milioane de euro pentru realizarea a 33 de proiecte prin intermediul Programului „Satul European”, 30 de milioane de euro pentru renovarea a 1000 de grădinițe și circa patru milioane de euro pentru achiziționarea autobuzelor școlare în cadrul proiectului „Dezvoltarea transportului școlar”.

România susține și tinerii Republicii Moldova, oferind peste 2500 de burse anual pentru studenții. În ultimii ani, România a finanțat numeroase proiecte de infrastructură, inclusiv de construire a podurilor, modernizare a drumurilor și rețelelor de apă și canalizare, dar și de dotare a spitalelor și restaurare a obiectivelor culturale.

După ani de muncă în străinătate, a revenit acasă și a deschis o afacere

După ani de muncă în Marea Britanie, a deschis o „afacere dulce”, acasă. Deși este jurnalistă de profesie, Doina Sârbu-Pantaz a învățat de la tatăl ei să îmblânzească albinele. Chiar dacă acum trei ani, a pierdut toate familiile din cauza condițiilor climaterice, cu suportul partenerilor străini a reușit să o ia de la capăt.

O moldoveancă care lucra în Anglia și-a lansat o afacere acasăFoto: tv8.md

Jurnalistă, dar a preluat de la tatăl său dragostea pentru această meserie și, cu ajutorul lui, a reușit să transforme pasiunea pentru albine într-o afacere prosperă, transmite tv8.md.

Acum trei ani, din cauza condițiilor climaterice, Doina a pierdut aproape toate familiile de albine. Dar cu asistența oferită de Suedia și PNUD prin proiectul „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, Doina a luat-o de la capăt.

Suportul partenerilor străini a fost decisiv, oferindu-i asistența pentru procurarea reginelor și a echipamentelor necesare, dar și mentoratul necesar în afaceri.

„Instruirile și atelierele la care am participat ne-au ajutat să ne organizăm altfel activitatea economică și să adaptăm toate procesele pentru a fi cât mai prietenoși cu natura”, spune Doina. Citește articolul întreg pe tv8.md.

Acoperișul Spitalului raional Dondușeni a fost renovat cu sprijinul CNAM

Un proiect investițional de renovare a acoperișului Spitalului raional Dondușeni a fost finalizat recent cu sprijinul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM). Costul lucrărilor s-a ridicat la suma de peste un milion de lei.

Acoperișul Spitalului raional Dondușeni a fost renovatFoto: cnam.md

Potrivit CNAM, acoperișul instituției nu a fost reparat în ultimii 38 de ani, iar lucrările de renovare au inclus montarea tablei de țiglă și membranelor bituminoase, înlocuirea jgheaburilor și burlanelor pentru blocul principal și blocul auxiliar, renovarea intrării principale în clădire și montarea balustradelor.

În urma unei vizite de monitorizare a executării proiectului, reprezentanții CNAM au constatat că lucrările au fost finalizate și corespund proceselor-verbale de recepție a lucrărilor executate. Nereguli în implementarea proiectului nu au fost depistate.

De menționat că în cadrul instituției medicale activează circa 200 de angajați, iar aproximativ 5.000 de pacienți beneficiază anual de servicii.

Muzeul Național de Istorie prezintă drama românilor basarabeni. Expoziție comemorativă, la 75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări
Articolul anterior
Un copil de un 1 a murit, după ce a fost strivit sub roțile unei mașini. Tragedia s-a produs în urmă cu aproape o oră, la Ștefan Vodă
Articolul următor