Patriarhul Kiril al Moscovei a divizat credincioşii ortodocşi din lumea întreagă, după ce a binecuvântat invadarea Ucrainei de către Rusia şi a făcut mai multe declaraţii controversate.
Conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a comparat acțiunea Kremlinului cu o cruciadă, pentru că – în opinia sa – Ucraina și-ar merita soarta pentru că este decadentă şi a acceptat homosexualitatea. Declaraţia a stârnit reacţii negative atât în rândul bisericii ortodoxe ruse, cât şi în rândul celor din străinătate, asociate Patriarhiei Moscovei.
O biserică ortodoxă rusă taie legăturile cu patriarhia Moscovei
În Amsterdam, preoţii din Biserica Rusă au decis să nu mai pronunţe numele Patriarhului Kiril în rugăciune. Ulterior, parohia olandeză a rupt legăturile cu Patriarhia Moscovei.
Clerul a decis în unanimitate că nu mai este posibil să funcţioneze sub patriarhia Moscovei şi să ofere un mediu sigur din punct de vedere spiritual pentru credincioşi”, se arată într-o declaraţie postată pe site-ul bisericii.
„Această decizie este extrem de dureroasă şi dificilă pentru toţi cei implicaţi”, mai spun reprezentanţii bisericii din Amsterdam.
Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, un aliat de încredere al lui Vladimir Putin, a refuzat să condamne decizia Kremlinului de a invada vecinul său, referindu-se la oponenţii Rusiei din Ucraina drept „forţe malefice„.
În declaraţie se arată că parohia ortodoxă rusă Sfântul Nicolae de Myra i-a cerut arhiepiscopului rus al diecezei Olandei, care are sediul la Haga, să acorde bisericii „demiterea canonică”.
Clerul parohiei a declarat că a cerut să se alăture Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, filiala ortodoxă cu sediul la Istanbul, văzută ca o rivală a bisericii ortodoxe ruse.