Percheziții în casa lui Donald Trump din Florida. Fostul preşedinte american spune că agenţii i-au spart seiful

Donald Trump a confirmat că agenţii FBI i-au percheziţionat, luni, proprietatea din Mar-a-Largo, Florida, şi i-au spart seiful. Cel mai probabil motivul este legat de o anchetă a Departamentului de Justiţie al SUA privind eliminarea de către Trump a dosarelor prezidenţiale oficiale în staţiunea din Florida, scrie adevarul.ro.

Fostul preşedinte american a refuzat să precizeze motivul pentru care agenţii FBI au făcut percheziţii la locuinţa sa din Florida, relatează news.ro. Departamentul de Justiţie a refuzat să comenteze acţiunea despre care Trump a relatat într-o declaraţie că a implicat un grup mare de agenţi FBI.

De asemenea, cartierul general al FBI din Washington a refuzat să comenteze. Este o percheziţie fără precedent asupra locuinţei unui fost preşedinte care ar marca o escaladare semnificativă în ancheta înregistrărilor, una din numeroasele anchete cu care se confruntă Trump din perioada în care a fost preşedintele SUA.

Jurnaliştii de la The New York Times relatează că agenţii şi-ar fi concentrat căutările pe cutii cu documente pe care Trump le-a adus de la Casa Albă, la clubul din Florida, conform declaraţiilor unor persoane anonime care sunt familiare cu ancheta.

Autoritățile irlandeze vor deschide o ambasadă în Republica Moldova

Anul viitor, autoritățile irlandeze vor deschide o Ambasadă în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi, după întâlnirea președintelui Parlamentului, Igor Grosu, cu Președintele Camerei Reprezentanților Parlamentului Irlandei, Seán Ó Fearghaíl.

„Acest pas ne va permite ca, pe viitor, să avem mai multe noutăți în beneficiul cetățenilor noștri, cum ar fi noi curse aeriene sau recunoașterea permiselor de conducere. Împreună vom reuși să construim în Moldova un viitor în pace și bunăstare”, a declarat Igor Grosu, transmite realitatea.md.

Președintele Camerei Reprezentanților Parlamentului Irlandei, Seán Ó Fearghaíl, efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 31 mai – 2 iunie 2024. Este prima vizită în țara noastră a unui speaker irlandez în cei 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-irlandeze.

Amintim că, Guvernul irlandez a anunțat la începutul lunii martie 2024 intenția de a deschide o ambasadă în Republica Moldova. Decizia statului irlandez se încadrează în extinderea rețelei diplomatice și consulare a Irlandei, ca parte a programului Global Ireland.

Aeroportul Chișinău a marcat 29 de ani de la întemeiere

Pe 31 mai 2024, Aeroportul Internațional Chișinău a marcat cea de-a 29-a aniversare de la inaugurare.

“Este un bun prilej pentru a sublinia contribuția extrem de valoroasă a fiecăruia dintre angajații aeroportului în asigurarea bunei funcționări a principalei porți aeriene a Republicii Moldova, asigurarea securității zborurilor la un nivel înalt, precum și acordarea serviciilor de calitate”, a menționat Aeroportul Internațional Chișinău.

Administratorul interimar, Sergiu Spoială, a adresat sincere urări de bine și de sănătate tuturor angajaților Aeroportului Internațional Chișinău.

“Fiți mândri de fiecare realizare, pentru că activitatea angajaților Aeroportului Internațional Chișinău în ansamblu este în serviciul oamenilor. La mulți ani!”, a comunicat Sergiu Spoială.

Iranul a dat startul înscrierilor la alegerile prezidenţiale anticipate

Iranul a început joi înregistrarea candidaților pentru alegerile prezidențiale anticipate programate în luna iunie, în urma decesului președintelui Ebrahim Raisi în accidentul de elicopter, a anunțat ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi, la televiziunea de stat.

Iranul a dat startul înscrierilor la alegerile prezidenţiale anticipate

Raisi era cândva văzut ca un posibil succesor al liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, dar moartea lui subită a declanșat o cursă între adepții liniei dure pentru influențarea alegerii viitorului lider al Iranului, în contextul în care Khamenei are în prezent 85 de ani, transmite hotnews.ro.

După perioada de înregistrare de cinci zile, Consiliul Gardienilor, care supraveghează alegerile și legislația, va examina candidații care aspiră să intre în cursa pentru președinție.

„Procesul de verificare va dura șapte zile, iar apoi candidații calificați vor avea la dispoziție aproape două săptămâni pentru campania electorală”, a precizat ministrul Vahidi, la televiziunea de stat. Consiliul Gardian va publica pe 11 iunie lista celor care se califică pentru a putea deveni legal candidați la postul de președinte.

Politicienii moderați au acuzat Consiliul Gardienilor, format din 12 membri, că i-a descalificat pe rivalii candidaților adeoți ai liniei dure, așteptați să domine viitoarea cursă prezidențială.

Primul candidat înscris

Prezența la vot ar putea fi afectată de alegerile limitate de pe buletinul de vot și de nemulțumirea în creștere din cauza unei serii de crize politice, sociale și economice.

În cadrul regimului complex din Iran, în care apar atât conducători clerici, cât și oficiali aleși prin vot, Khamenei are ultimul cuvânt în toate problemele de stat, cum ar fi politica nucleară și cea externă. Însă președintele ales va fi însărcinat să rezolve dificultățile economice tot mai mari.

Saeed Jalili, un fost negociator șef în domeniul nuclear, care în 2001 a condus biroul lui Khamenei timp de patru ani, a fost primul membru al liniei dure care s-a înscris la alegeri, potrivit presei de stat.

Un medic avertizează. În New York, sunt sute, poate chiar mii de cazuri de poliomielită nediagnosticate
Articolul anterior
Un polițist din Florești, pe primul loc în Moldova
Articolul următor