Peste 150 mii doze, cea de-a patra tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech, a sosit astăzi în România

Cea de-a patra tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech, de 150.150 doze, a sosit luni în România pe cale aeriană pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara, informează Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Potrivit unui comunicat de presă, transportul a fost asigurat de firma producătoare, inclusiv în momentul transportului la sol, transmite Agerpres.

Vaccinurile au fost transportate în condiţii „optime” de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă, se arată în comunicat.

Procesul de vaccinare continuă atât în centrele din Bucureşti, cât şi din ţară, cele 150.150 de doze fiind distribuite astfel:

* Centrul Regional de Distribuţie Bucureşti: 39.975 doze;

* Centrul Regional de Distribuţie Braşov: 24.375 doze;

* Centrul Regional de Distribuţie Cluj: 21.450 doze;

* Centrul Regional de Distribuţie Constanţa: 18.525 doze;

* Centrul Regional de Distribuţie Craiova: 13.650 doze;

* Centrul Regional de Distribuţie Iaşi: 20.475 doze;

* Centrul Regional de Distribuţie Timişoara: 11.700 doze.

„Din cele trei tranşe anterioare de vaccinuri sosite în România până la data de 6 ianuarie 2021 (de 300.300 doze), s-au distribuit 131.370 doze, din care, numai astăzi, 11 ianuarie, 17.130 doze, către Direcţiile de sănătate publică judeţene şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti”, precizează sursa citată. Acestea au ajuns la DSPM Bucureşti, DSP Arad, DSP Argeş, DSP Braşov, DSP Caraş-Severin, DSP Călăraşi, DSP Constanţa, DSP Covasna, DSP Dâmboviţa, DSP Dolj, DSP Hunedoara, DSP Iaşi, DSP Ilfov, DSP Maramureş, DSP Sălaj, DSP Teleorman, DSP Timiş, DSP Vâlcea.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în cea de-a doua tranşă, cât şi în cea de-a treia tranşă, pe baza solicitărilor transmise la Centrul naţional şi Centrele regionale de depozitare, prin Direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Procesul de vaccinare se desfăşoară, în prezent, conform Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, pentru personalul prevăzut în etapa I de vaccinare din domeniile sănătăţii şi social – sistem public şi privat, a amintit CNCAV.

Doi bărbați reținuți pentru pungășii comise în centrul Capitalei

Doi bărbați de 24 și 48 de ani din Chișinău și Criuleni au fost arestați pentru 30 de zile, fiind suspectați de comiterea unei pungășii în sectorul Centru al Capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Aceștia, aflându-se în incinta unui local, au profitat de neatenția unui bărbat și i-au sustras din buzunar portmoneul cu acte de identitate și bani, telefonul mobil și alte bunuri personale, suma totală a prejudiciului fiind de 22.000 de lei.

În urma acțiunilor de investigație și urmărire penală efectuate de către ofițerii Inspectoratului de poliție Centru, la scurt timp indivizii au fost identificați și reținuți.

Bărbații sunt cercetați penal pentru pungășie, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscǎ închisoare de până la 4 ani.

Rusia acuză Moldova de o colaborare cu NATO

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea armatei ucrainene şi că încearcă să îşi aducă infrastructura militară mai aproape de Rusia, relatează Reuters citat de evz.ro.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului, a făcut această acuzaţie în cadrul briefingului de presă săptămânal, în timpul căruia a declarat că majoritatea populaţiei din Republica Moldova nu doreşte să adere la alianţa militară.

Ea s-a referit la transferurile extinse de arme către Moldova în ultimele luni şi la opiniile pro-occidentale ale Maiei Sandu, preşedintele Moldovei.

Atac „inuman” de Crăciun

Rusia a lansat zeci de rachete și drone asupra rețelei energetice a Ucrainei în dimineața zilei de Crăciun.

Alarmele au sunat încă de la ora 5:30 dimineața, după ce Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră.

„Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru a ataca. Ce ar putea fi mai inuman? Mai mult de 70 de rachete, inclusiv rachete balistice, și mai mult de o sută de drone de atac. Ținta este sistemul nostru energetic,” a spus Zelenski.

„Dimineața de Crăciun a arătat din nou că nimic nu este sacru pentru țara agresor”, a declarat Svitlana Onșciuk, șefa regiunii Ivano-Frankivsk.

Ea a spus că o parte a regiunii a rămas fără electricitate „într-un moment în care sărbătorim una dintre cele mai mari sărbători religioase — Crăciunul luminos.”

Crăciun pe rit nou

Acesta a fost al 13-lea atac de amploare asupra sistemului energetic al Ucrainei din acest an, cel mai recent din campania Rusiei care vizează rețeaua electrică în timpul iernii.

Documentarea celor 140 de mii de oameni care și-au vândut votul la alegeri abia începe

Peste 80 de dosare penale au fost pornite pe fapte de corupere electorală, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, transmite IPN.

„În ultima perioadă, avem o accelerare la procesul de documentare și, dacă o să analizăm comunicatele Procuraturii, zilnic sunt expediate în instanța de judecată diferite dosare la capitolul respectiv”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.Cât ține de coruperea pasivă, adică primirea de bani pentru a susține un anumit candidat, circa 140 de mii de oameni vor fi documentați prin prisma Codului Contravențional, amenda prevăzută fiind de până la 37 de mii de lei.„Cei 140 de mii de cetățeni care s-au lăsat corupți și influențați în acest proces abia acum am finalizat procedura de descifrare detaliată, absolut toate datele, și cred că în cel mai scurt timp vom purcede la examinarea și documentare acestor persoane. Dar nu înseamnă că toți ei vor fi sancționați. Mulți colaborează”, a menționat Cernăuțeanu.

Potrivit șefului IGP e nevoie de o îmbunătățire continuă a legislației pentru a ușura munca oamenilor legii.„Infractorii organizației criminale Șor au schimbat doar în ultimul an cel puțin 5, 6 forme de finanțare pe teritoriul republicii, anume de asta trebuie modificate normele legale, pentru a crea pârghii legale de documentare pentru ca instituțiile de drept să poată curma aceste fenomene”, a notat șeful IGP.

S-a stins din viață Maestrul în artă Alexei Revenco
Articolul anterior
Jurnalista Sorina Ștefârță este noua purtătoare de cuvânt a Președintei Maia Sandu
Articolul următor