Peste 20 de mii de fazani au fost aduși din Ungaria pentru a se înmulți pe câmpiile din țara noastră

Peste 20 de mii de fazani au fost aduși din Ungaria pentru a-și găsi adăpost în țara noastră. Două sute dintre aceștia au ajuns deja în comuna Sireți, Strășeni, și vor fi treptat eliberați de vânători în câmpiile din zonă, unde vor se vor înmulți până la deschiderea sezonului de vânătoare din octombrie.

separator

„Noi ducem fazanii în diferite teritorii pentru a se înmulți pe un teritoriu mai mare. Iată în valier sunt 200. O sută le dăm drumul aici, 50 îi ducem pe malul râpei, în diferite părți a satului”, a spus vînătorul, Vadim Darii.

Mihai Sulă este vânător cu o experiență de peste 30 de ani. Acesta spune că vânatul fazanilor a devenit accesibil acum cinci ani, când Asociația Vânătorilor a decis să dezvolte fauna Moldovei și au început să importe păsările din Ungaria, scrie publika.md.

„Fazanul înainte nu se vâna la noi, era interzis că nu erau așa de mulți la număr, dar cu importul lui mai mult s-au dezvoltat”, a menţionat vânătorul, Mihai Sulă. A fost deschis sezonul de vânătoare de fazani Sezonul de reproducere al fazanilor începe primăvară, iar cel de vînătoare – toamna. Astfel, pentru a nu afecta înmulțirea păsărilor, vînătorilor li se permite să prindă doar masculi, care pot fi deosebiţi ușor datorită penajului colorat.

„Ca reproducerea să fie numai de mai lungă durată, vânăm numai cocoșii și femelele le păstrăm ca să depună ouă, să le clocească, ca să fie pui”, a afirmat vânătorul, Vadim Darii. În acest an, numai în Sireți au fost aduse peste 80 de femele. „O femelă de exemplu în natură depune până la 16 ouă. La 80 de femele, să spune că minimum cinci puișori să trăiască până la maturitate, 300-200 după statistica noastră o să fie”, a comunicat vînătorul, Vadim Darii.

Sezonul de vânătoare a fazanilor începe în octombrie și se încheie în luna ianuarie. Prețul unei licențe este de 100 de lei. Conform regulamentului, vânătorii au voie să prindă doar o singură pasăre pe zi.

Vladimir Zelenski cere rachete cu rază de acţiune lungă şi avioane de luptă moderne pentru a-i alunga pe ocupanți din Ucraina

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a mulţumit joi europenilor pentru ajutorul lor militar, însă a avertizat că reticenţele în ceea ce priveşte furnizarea de rachete cu rază de acţiune lungă şi de avioane de luptă riscă să prelungească războiul, informează AFP, scrie agerpres.ro.

Zo wil Zelenski de Europese agenda beïnvloeden: 'Meer sancties en isolatie  Rusland' | BNR Nieuwsradio

Pe drumul său de întoarcere din regiunea Herson, în apropiere de frontul de sud, preşedintele Zelenski i-a contactat, prin videoconferinţă din tren, pe liderii europeni reuniţi la Bruxelles.

Conexiunea a fost întreruptă o dată, însă preşedintele ucrainean a putut să-şi transmită mesajul, a anunţat un responsabil european, a cărui identitate nu este precizată de AFP.

Zelenski a atenţionat împotriva refuzului de a furniza forţelor sale militare rachete cu rază de acţiune lungă şi avioane de luptă moderne.

Preşedintele ucrainean a cerut, de asemenea, adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, paşi înainte în ceea ce priveşte aderarea ţării sale la UE şi progrese în privinţa planului său de pace.

Întârzierile asupra acestor diferite chestiuni ar putea „prelungi războiul”, a avertizat Zelenski, citat de responsabilul european.

Occidentul consideră că Ucraina are dreptul să se apere împotriva agresiunii ruse şi contribuie la această apărare furnizându-i armament.

Însă mulţi sunt reticenţi în a livra arme ce ar provoca o escaladare a conflictului, pentru că i-ar permite Ucrainei să lovească Rusia.

Unele ţări europene au anunţat cu toate acestea că sunt gata să-i furnizeze Ucrainei avioane de luptă de fabricaţie sovietică. Patru avioane MiG-29 au fost livrate joi Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării slovac, în timp ce Polonia a promis la rândul său că va furniza patru asemenea aparate.

Însă Kievul cere avioane de luptă multirol moderne, în special aparate F-16 americane.

Europenii au aprobat luni alocarea a 2 miliarde de euro pentru finanţarea achiziţionării comune de muniţii de artilerie de care Ucraina are nevoie cu disperare pentru a putea contracara ofensiva trupelor ruse.

Ultima oră! Natalia Gavrilița ar putea fi candidatul PAS la alegerile pentru Primăria Chișinău

Fostul premier Natalia Gavrilița este unul dintre posibilii candidați ai Partidului Acțiune și Solidaritate pentru funcția de primar al Capitalei. Declarația a fost făcută în această seară de ex-premier în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Premierul Natalia Gavrilita în prima vizită oficială la UE, Bruxelles, 27 septembrie 2021.

Fostul premier a mai menționat că la moment se discută mai multe posibile candidaturi.

„Discutăm împreună cu colegii, avem mai mai multe persoane care ar fi potrivite pentru a exercita această funcție. Sunt convinsă că avem persoane care ar putea face o treabă mai bună decât se face acum în Chișinău. Am discutat despre mai multe candidaturi”, a spus Gavrilița.

Amintim că alegerile locale vor avea loc în această toamnă. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, scrutinul ar putea avea loc în ultima duminică din luna octombrie sau prima din noiembrie.

Ucraina anunță că trupele ruse s-au retras din Nova Kahovka, regiunea Herson

Din 22 martie, toate unitățile armatei ruse, care erau staționate în Nova Kahovka, regiunea Herson, au părăsit orașul, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Nu este clar dacă ucrainenii au preluat controlul asupra orașului.

Anterior, armata rusă a „confiscat” populației civile cantități mari de echipamente de uz casnic și electronice, bijuterii, articole de îmbrăcăminte și telefoane mobile, scrie tv8.md, conform Unian.

Bahmut rămâne epicentrul celor mai aprige lupte din est. În același timp, armata rusă crește presiunea asupra Avdiivka.

Inspectoratul de Poliție Rezina a luat foc în această dimineață
Articolul anterior
Drama unui tânăr de 30 de ani, care a participat la un ,,covid party”
Articolul următor