Peste 20 de mii de fazani au fost aduși din Ungaria pentru a se înmulți pe câmpiile din țara noastră

Peste 20 de mii de fazani au fost aduși din Ungaria pentru a-și găsi adăpost în țara noastră. Două sute dintre aceștia au ajuns deja în comuna Sireți, Strășeni, și vor fi treptat eliberați de vânători în câmpiile din zonă, unde vor se vor înmulți până la deschiderea sezonului de vânătoare din octombrie.

separator

„Noi ducem fazanii în diferite teritorii pentru a se înmulți pe un teritoriu mai mare. Iată în valier sunt 200. O sută le dăm drumul aici, 50 îi ducem pe malul râpei, în diferite părți a satului”, a spus vînătorul, Vadim Darii.

Mihai Sulă este vânător cu o experiență de peste 30 de ani. Acesta spune că vânatul fazanilor a devenit accesibil acum cinci ani, când Asociația Vânătorilor a decis să dezvolte fauna Moldovei și au început să importe păsările din Ungaria, scrie publika.md.

„Fazanul înainte nu se vâna la noi, era interzis că nu erau așa de mulți la număr, dar cu importul lui mai mult s-au dezvoltat”, a menţionat vânătorul, Mihai Sulă. A fost deschis sezonul de vânătoare de fazani Sezonul de reproducere al fazanilor începe primăvară, iar cel de vînătoare – toamna. Astfel, pentru a nu afecta înmulțirea păsărilor, vînătorilor li se permite să prindă doar masculi, care pot fi deosebiţi ușor datorită penajului colorat.

„Ca reproducerea să fie numai de mai lungă durată, vânăm numai cocoșii și femelele le păstrăm ca să depună ouă, să le clocească, ca să fie pui”, a afirmat vânătorul, Vadim Darii. În acest an, numai în Sireți au fost aduse peste 80 de femele. „O femelă de exemplu în natură depune până la 16 ouă. La 80 de femele, să spune că minimum cinci puișori să trăiască până la maturitate, 300-200 după statistica noastră o să fie”, a comunicat vînătorul, Vadim Darii.

Sezonul de vânătoare a fazanilor începe în octombrie și se încheie în luna ianuarie. Prețul unei licențe este de 100 de lei. Conform regulamentului, vânătorii au voie să prindă doar o singură pasăre pe zi.

Accident grav la Orhei! Cinci oameni, printre care trei copii, transportați la spital

Cinci persoane, printre care trei copii minori, au fost transportați la spital în urma unui grav acciden care a avut loc pe drumul R-6 „Chișinău-Orhei-Bălți”. Informația a fost confirmată pentru Compania Teleradio-Moldova de către ofițerul de presă al IP Orhei, Elena Băetrău. Potrivit datelor prezentate, accidentul a avut loc în dimineața zilei de 18 iunie, în jurul orei 11:00, scrie stiripesurse.md.

În urma impactului, șoferul de 51 de ani, o pasageră din celălalt vehicul și trei minori au fost transportați la spital pentru investigații.

Conducătorul auto de 26 de ani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Celălalt șofer urmează să fie supus testat alcoolscopic.

Pe caz a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Veste proastă pentru sportul din Republica Moldova! Țara noastră riscă să piardă un sportiv calificat la Jocurile Olimpice. Acuzații de dopaj

Veste proastă pentru sportul din Republica Moldova. Calificată la Jocurile Olimpice de Vară, ce vor fi găzduite în acest an, de capitala Franței, Paris, Alisa Glinska, participantă la echitație, riscă să fie descalificată, scrie evz.ro.

Sportiva a fost testată pozitiv la dopaj cu substanțe Clasa S5 (diuretice și agenți de mascare).

Glinka a fost testată pozitiv la Finala Cupei Mondiale 2024 de la Riyadh, la scurt timp după ce a născut al cincilea copil. A obținut un scor de 62.873% în Grand Prix, nereușind să se califice pentru freestyle. Suspendată din 22 mai 2024, Glinka este stabilită în Germania, alături de Rudolf Widmann. Eurodressage a încercat să o contacteze pe Glinka, dar nu a primit niciun răspuns.

Basarabia a obținut un loc individual pentru Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, dar Glinka ar putea pierde șansa de a concura dacă suspendarea ei nu este ridicată. Federația Ecvestră din Moldova poate aloca locul următorului călăreț calificat, cu condiția ca acesta să fi obținut scorurile necesare: un minim de 67% de două ori, de la un judecător L4 și ca medie de la toți judecătorii într-un test Grand Prix la două evenimente CDI diferite, între 1 ianuarie 2023 și 24 iunie 2024, după cum anunță jurnal.md.

Pe de altă parte, luna trecută s-a înregistrat o performanță istorică pentru sportul din Republica Moldova. Jucătorul de tenis de masă Vladislav Ursu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, din această vară.

O calificare istorică

Este pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice când un sportiv din Molodova reprezenta țara la această probă, după cum se preciza într-un comunicat al Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Republica Moldova are 14 sportivi calificați la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris: Anastasia Nichita, Irina Rîngaci, Victor Ciobanu, Valentin Petic, Mariana Draguțan (toți – lupte), Serghei Tarnovschi, Daniela Cociu, Maria Olărașu (toți – canoe), Dan Olaru (tir cu arcul), Alisa Glinka (echitație), Anna Dulce (tir), Marin Robu (haltere), Zalina Marghieva (atletism) și Vladislav Ursu (tenis de masă), conform diez.md.

Primul sportiv moldovean calificat la Jocurile Olimpice din 2024 a fost Dan Olaru, la proba tir cu arcul. Anterior, acesta ne-a mai reprezentat țara la Jocurile Olimpice de la Londra (2012) și la cele de la Tokyo (2021), la aceeași probă.

Un tânăr din nordul țării a dispărut. Apropiații spun că acesta are telefonul deconectat, iar rețelele de socializare îi sunt blocate

Un tânăr este căutat cu disperare de rude după ce a dispărut aseară, scrie tvn.md.

Potrivit informațiilor postate pe Facebook, acesta și-a sunat apropiații că pornește cu o mașină din satul Cubolta spre Sîngerei, dar așa și nu a ajuns.

Autorul postării susține că tânărul are telefonul deconectat iar rețelele de socializare sunt blocate.

Băiatul nu are probleme de sănătate, ieșea cu prietenii dar anunța familia. Ieri a postat video TIK TOK în dispoziție perfecta, fără a da careva bănuieli. Probleme în familie nu a fost de a avea motive de supărare, sau de a nu veni acasă. A anunțat telefonic că s-a pornit spre casă cu o mașină”, este menționat în postare.

Dragan Adrian, 17 ani

Îmbrăcat în haina din poză, pantaloni sport.

Înălțimea 1.65.

Cine cunoaște careva informații, este rugat să apeleze la numărul de telefon: 061289801

Inspectoratul de Poliție Rezina a luat foc în această dimineață
Articolul anterior
Drama unui tânăr de 30 de ani, care a participat la un ,,covid party”
Articolul următor