Plasticieni cu vocație universală, printre care și maestrul moldovean în Arte, Teodor Buzu, vin la Chișinău cu un vernisaj inedit

O triadă de artiști plastici, legați de excelență în artele vizuale și chimie nedisimulată în cotidianul social, se întâlnesc pe simezele Galeriei Muzeului Național de Arte din Chișinău și ale Centrului Cultural Ceh din București. Vernisajul va fi inaugurat în data de 22 iunie, la ora 17:00.

Plasticieni cu vocație universală, răsfățați de critică, Teodor Buzu, Vít Pavlík și Pavel Klíma, se disting prin acuitatea, spiritul pătrunzător și transcendența discursurilor plastice, prin modul sublim in care dezvoltă culoarea, forma, compoziția.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Ambasada Republicii Cehia la Chișinău și Ambasada Republicii Moldoca în Cehia.

Opţiunea lor pentru creaţia artistică este una intensă, covârşitoare, determinantă. Personalități multivector în artele plastice – creație, academism, pedagogie, politici culturale – numele celor trei figurează constant pe simeze transfrontaliere, iar prezența expoziției Ex Tempore în spațiul românesc răspunde natural unui câmp justificat de așteptări.

Evenimentul are pentru autori și, deopotrivă, pentru privitorul chemat un triplu înțeles: etalarea creației personale a celor trei artiști; rezultatul integrat al viziunii acestora, expresie a avangardismului European extins; reprezentarea în spațiul cultural românesc a unui curent de certe dimensiuni calificative – Volarismul.

Semnificația de pe urmă se prezintă în nota spectaculoasă a regalului în pictură: Grupul Volary. Pornită intuitiv în urmă cu puțini ani, într-o localitate idilică din Boemia de Sud, cu suportul natural al Șumavei, la inițiativa unui grup de academiști, cu cei trei plasticieni în rol capital, formalizată în Simpozionul Internațional de la Volary, starea de spirit a devenit foarte repede un pol de atracție pentru artiști din Europa. Grupul Volary a trecut expeditiv de la schimburi de experiențe și producții vizuale sincretice la dimensiuni care îl personalizează deja ca mișcare elitistă. În scurtul timp de la apariție, se remarcă evidențe care induc acurat personalitatea fenomenului: primatul valorii și dezavuarea ordinarului în artă; respingerea repetitivului; caracterul pro-activ al creațiilor artiștilor asociați.

Un grup, un program, o stare de spirit care au substanță, valoare, viitor.

Ex Tempore este o șansă rară de care se bucură privitorul din Republica Moldova și România, dar și o provocare pentru mediile de artă, la contactul cu un trend din spațiul cultural european, comun.

Talentul renumitului artist plastic din Republica Moldova, Teodor Buzu, a fost recent apreciat și acasă! Este unul dintre pictorii contemporani moldoveni de succes, recunoscut în lume, iar c ocazia Zilei Naționale a Culturii, președintele Maia Sandu i-a conferit, titlul onorific de Maestru al Artei.

Pământeanul nostru este stabilit în Cehia, unde muncește cu abnegație și promovează valorile noastre. Teodor Buzu s-a învrednicit de-a lungul anilor de prestigioase titluri, premii naționale și internaționale. Este prezent cu vernisaje și expoziții în marile centre culturale din lume. Lucrările lui, adevărate capodopere, sunt înalt apreciate peste tot în lume.

A zugrăvit numeroase biserici și altare, a ilustrat nenumărate cărți, iar vernisajele lui au fost vizitate de admiratori prețioși precum regele Mihai I al României și Regina Ana, de președintele ceh, dar și multe ale nume sonore.

Unul dintre tablourile sale a ajuns la Sanctitatea Sa Papa Francisc, la Palatul din Vatican.

Teodor Buzu a reușit să creeze propria Școală de Pictură în Tabor, unde copiii din Cehia învață marea artă.

Teodor Buzu este Cavaler al Ordinului Național al României „Pentru merit” în grad de Comandor (2003). Laureat al mai multor premii internaționale. Astfel, a obținut  premiul ”Excelență artistică” din Dubai, premiul Expoziției Internaționale ”United” din Slovenia, premiul I  pentru prezentare grafică Design&technology din Nagano, Japonia, premiul Concursului Internațional de Arte Plastice  din Passau, Germania, premiul săptămânalului ”Literatura și Arta”, Diploma Salonului Internațional  de Carte pentru ilustrațiile la cartea ”Legenda Luceafărului” de Mihai Eminescu, Marele Premiu la Trienala Internațională de Acuarelă din Lucenec, Slovacia.

A participat la peste 100 de expoziții colective și a avut 87 de expoziții personale.

Pe ceilalți doi artiști îi veți descoperi în cadrul vernisajului.

…Peisajul nu este de mult timp pe agenda artistului Pavel Klíma, născut în Tabor. Inițial, el a portretizat oameni în tradiția plasticii clasice. Expresionist, înclinând mereu de la realitate la abstract, s-a răsfățat într-o perioadă în care arta conceptuală amenința să depășească toată pictura tradițională, iar acum – după o lungă perioadă de început – și-a descoperit discursul plastic în natură. Peisajul pe care îl pictează este cel care îl înconjoară, un peisaj cultural străvechi, plin de surprize, plin de istorie și povești. Vrea să le descopere și să le decripteze pe pânză. Artistul fragmentează panorama și o umple de culoare.

Dr. Stephen Rammer

…Ambițiile lui Vít Pavlík nu sunt deloc limitate spațiului clasic al picturii sau al fotografiei, deși trebuie menționat că acestea sunt competențele la îndemână prin care se exprimă artistic. Și aici unde se simte suprapunerea zonelor, a spațiilor stabilite, poți ieși pentru a ajunge la spectatorul vizual și a-l invita la o plimbare, unde se poate întâmpla orice. Vít vine din Volary, oraș iconic din regiunea montană Šumava, ceea ce este vizibil în lucrările sale. O dată pictând cu o impulsivitate viguroasă, alta dată cu o considerație rațională, dar întotdeauna cu inimă, sentiment artistic și, mai ales, pentru noi. În acrilatele sale sesizăm o sintaxă arhitectonică a structurilor, care returnează un cântec compozițional solid.

dr. Ľudovít Petránsky Jr.

Semafoare pe asfalt pentru pietonii cu ochii mereu în telefon. În ce țară se întâmplă?

Sud-coreeni încearcă să prevină accidentele de la trecerile de pietoni.

Pentru că problema ochilor ațintiți în telefon a ajuns să fie globală, autoritățile au amplasat semafoarele la nivelul solului, și nu pe stâlpi, tocmai ca oamenii să le observe indiferent de situație. 

sursa

O cisternă din Republica Moldova s-a răsturnat în România. Șoferul a decedat pe loc

O cisternă cu etanol, înmatriculată în Republica Moldova, s-a răsturnat pe o șosea din România. Accidentul a avut loc astăzi, pe drumul naţional DN2 (E85), la Mărăşeşti, anunță Digi24.ro citând informația oferită de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea.

Potrivit autorităților române, șoferul a fost declarat decedat după ce a fost descarcerat.

„Patru echipaje din cadrul ISU Vrancea intervin cu două autospeciale de intervenţie, o autospecială de descarcerare şi o ambulanţă SMURD, la un eveniment rutier produs pe DN2 – E85, pe raza oraşului Mărăşeşti, în care a fost implicată o autocisternă, înmatriculată în Republica Moldova, încărcată cu etanol. Conducătorul auto a fost descarcerat, din nefericire, echipajul SAJ prezent la faţa locului declarând decesul acestuia”, a precizat ISU Vrancea.

La faţa locului sunt prezente şi două autospeciale ale SVSU Mărăşeşti, precum şi mai multe echipaje de poliţie şi ambulanţă. Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, circulaţia rutieră este oprită pe ambele sensuri de mers, valorile de trafic fiind în creştere. Pompierii acţionează pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor şi curăţarea carosabilul de elementele rezultate în urma evenimentului rutier, respectiv combustibil şi substanţă care s-au scurs din cisternă, pentru reluarea cât mai rapidă a traficului în zonă.

Suspectul principal în cazul morții fetei din Orhei, a fost pus oficial sub învinuire de omor cu circumstanțe agravante

Procuratura Generală anunță că bărbatul din Telenești, suspectul principal în cazul morții fetei din Orhei, a fost pus oficial sub învinuire de omor cu circumstanțe agravante. Potrivit procurorului general interimar, Ion Munteanu, au fost făcute un șir de expertize, inclusiv cea psihiatrică, dar deocamdată nu au fost primite rezultatele. Bărbatul, care până acum nu a făcut nicio declarație pentru procurori, riscă cel puțin 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viața, transmite TV8.

„La moment este pus sub învinuire pe două capete de acuzare răpire și omor”, spune procurorul interimar Ion Munteanu.

Potrivit lui Ion Munteanu, suspectul este acuzat de omor în circumstanțe agravante, ținând cont că tânără era și însărcinată. Faptă ce se pedepsește cu 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață. Între timp, procedural, au fost dispuse un șir de expertize, inclusiv psihiatrică, pentru a se stabili clar dacă bărbatul era în deplin discernământ când ar fi săvârșit crima. Procurorii mai spun că în continuarea acesta refuză să conlucreze cu anchetă și până acum nu a făcut nicio declarație. Iar la orice întrebare pusă de oamenii legii el spune că… „Își rezervă dreptul de a nu face declarații, se folosește de dreptul de a tăcea”, mai spune procurorul interimar.

Deoarece a rămas fără apărător, a fost dispus un avocat din oficiu, care să-i reprezinte drepturile. Tănăra de 19 ani, însărcinată în șase luni, a dispărut pe 12 aprilie, după ce s-a urcat în mașina suspectului. Momentul fiind înregistrat de o cameră de supraveghere, după care ea nu a mai fost văzută. După 8 zile de căutări, corpul neînsuflețit al tinerei a fost găsit într-o groapă de pe marginea unui pârâu, într-o zonă forestieră, la aproximativ 20 de kilometri de localitatea suspectului, Chițcanii Vechi, Telenești. 

Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, sursele TV8 au spus că pe trupul neînsuflețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. Anterior, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, susținea că căutările au durat atât de mult deoarece inițial polițiștii ar fi mers pe piste greșite pentru că nu au avut din start acces la imaginile de supraveghere din Orhei. 

Viorel Cernăuțeanu a mai declarat că în ziua dispariției, suspectul ar fi dus fata la el acasa, iar a doua zi dimineață, a urcat-o în portbgajul mașinii. Până la automobil ea ar fi ajuns pe picioarele ei. Cel puțin asta se vede pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere în gospodăria suspectului. Bărbatul este plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în penitenciar.

Circa 100 de oameni au murit în India din cauza căldurii. La cât s-au ridicat temperaturile
Articolul anterior
Cine este tânăra care va prezenta Republica Moldova la concursul Miss Europa
Articolul următor