Poetul Dumitru Matcovschi ar fi împlinit astăzi 81 de ani

Distinsul poet basarabean Dumitru Matcovschi ar fi împlinit astăzi 81 de ani. Născut pe 20 octombrie 1939, în satul Vadul-Raşcov, raionul Soroca, Dumitru Matcovschi este recunoscut de critica literară drept unul din marii poeţi ai Republicii Moldova, unul din pilonii culturii basarabene și mișcării de renaștere națională la începutul anilor 1990.

separator
Dumitru Matcovschi a absolvit facultatea „Istorie şi Filologie” a Universității de Stat din Chişinău. În anii 1966-1970 a fost redactor-şef adjunct la saptămînalul „Cultura”, iar din 1988 – redactor șef al revistei „Basarabia”. Prima culegere de versuri, „Maci în rouă”, a fost publicată în 1963, după care au apărut volumul de versuri „Descântece de alb şi negru”.

Un incident tragic era cât pe ce să-i curme viaţa poetului la 17 mai 1989, atunci când a fost strivit de un autobuz, un incident care a fost catalogat intenționat, în vremurile vitrege de deşteptare naţională a țării. A urmat o perioadă lungă de recuperare fizică şi morală, peste zece intervenţii chirurgicale. Condiţia fizică şi vigoarea bărbătească de înainte îi este redusă de paralizie. Suferinţa nedreaptă însă i-a călit şi mai mult conştiinţa.

De-a lungul anilor a editat peste 50 de volume de poezie (,,Melodica”, ,,Grâul”, ,,Axa”, ,,Patria”, ,,Poetul şi balada”, ,,Tu, dragostea mea”, ,,Veşnica toamnă”), proză (,,Duda”, ,,Bătuta”, ,,Toamna porumbeilor albi”, ,,Focul din vatră”, ,,Troița”), dramaturgie, piese de teatru (,,Preşedintele”, ,,Piesă pentru un teatru provincial”, ,,Pomul vieţii”, ,,Ion Vodă cel Viteaz”, ,,Sperietoare”, ,,Tata”).

Multe din versurile poetului au devenit șlagăre interpretate de Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Petre Teodorovici, Eugen Doga, Mihai Dolgan, Mircea Oţel, Constantin Rusnac: ,,Bucurați-vă, prieteni” (Catharsis),  ,,Sărut femeie mâna ta” (Ion Aldea-Teodorovici) ,,Inimă de mamă”  (Sofia Rotaru) ,,Nicăieri în lume” (Formația Noroc), ,,La mulți ani”, ,,Prietenii” (Anastasia Lazariuc), ,,La Moldova, toamnele” (Catharsis), ,,Cu numele tău” (Nina Crulicovschi), ,,Bădița Petre” (Familia Noroc), ,,Asta vară la Sooroca” (Angela Ciumac).

Dumitru Matcovschi a fost onorat cu mai multe distincții importante: Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, Membru titular al Academiei de Stiinte din R.Moldova, Cavaler al Ordinului R. Moldova, Cavaler al Ordinului Steaua României în grad de Comandor, Cetăţean de onoare al municipiului Chişinău (2010), Deţinător al medaliilor “Mihai Eminescu” şi “Pentru distincţie în muncă”.

Dumitru Matcovschi s-a stins din viață pe 26 iunie 2013, la vârsta de 73 de ani.

In memoriam! Ion Aldea Teodorovici – Sărut, femeie, mâna ta (versuri: Dumitru Matcovschi).

Vladimir Zelenski acuză Rusia că ascunde trupurile după ruperea barajului Kahovka

Rusia a format grupuri speciale pentru a colecta şi ascunde cadavrele persoanelor ucise în urma ruperii barajului Kahovka din sudul Ucrainei, a declarat joi preşedintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Putin nüvə təhdidinə davam etsə... – Zelenski - GlobalInfo.az

„Răul rus a format grupuri speciale acolo pentru a îndepărta şi, evident, a ascunde cadavrele victimelor”, a declarat Zelenski în discursul său video de joi seara, transmite news.ro.

El a descris situaţia din părţile ocupate de Rusia din regiune ca fiind „catastrofală, ca să nu spunem altfel”.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că se află în spatele breşei.

Distrugerea barajului a făcut ca apele mari să curgă în cascadă în părţi din sudul Ucrainei în aval de baraj, în special în regiunea Herson, ocupată parţial de trupele ruseşti.

Mulţi oameni au fost nevoiţi să se urce pe acoperişuri pentru a aştepta să fie salvaţi, iar Ucraina a acuzat forţele de ocupaţie ruseşti de inacţiune în ceea ce priveşte ajutorarea celor afectaţi. Locuitorii au rămas fără canalizare şi apă potabilă.

Oficialii ucraineni au stabilit un bilanţ oficial de 21 de morţi, inclusiv cinci persoane care au murit din cauza a ceea ce au descris ca fiind bombardamente ruseşti în timpul operaţiunilor de evacuare. Oficialii ruşi au comunicat un bilanţ de 46 de morţi.

Armata ucraineană a declarat joi că situaţia epidemiologică din zonele afectate s-a înrăutăţit brusc, în special în ceea ce priveşte răspândirea hepatitei A. Ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strileţ, a estimat la peste 1,5 miliarde de dolari costul de până acum al pagubelor provocate de catastrofă.

Un minor de 17 ani, condamnat după ce a furat bunuri de sute de mii de lei

Un minor de 17 ani a fost condamnat la 8 ani de închisoare după ce a săvârșit 33 episoade furt. Potrivit sentinței, condamnatul urmează să-și ispășească pedeapsa într-un penitenciar pentru minori și tineri.

Testul care poate identifica riscul de depresie la adolescenţi | adevarul.ro

Conform materialelor cauzei, în perioada 2021-2022, minorul a furat bunuri din mai multe oficii, clinici, magazine, cafenele și automobile. Suma totală a prejudiciilor cauzate victimelor se estimează la 475.348 lei.

De asemenea, în noaptea de 22 august 2021, minorul a furat de pe strada Andrei Doga din Capitală o mașină de model BMW E36. La scurt timp, acesta a fost oprit în sectorul Centru din municipiul Chișinău de inspectorii de patrulare. 

Atunci, minorul a fost reținut, iar automobilul transportat la parcarea specializată.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Teodor Cârnaț a fost exclus din concursul de la Curtea Constituțională. Explicația juristului: ,,Am așteptat mai mult de doi ani”

Teodor Cârnaț, unul dintre candidații care aspirau la funcția de judecător al Curții Constituționale (CC), din partea CSM, susține că știe de ce concursul a fost anulat deja pentru a doua oară.

teodor cirnat, curtea constitutuinala, judecatori moldova, judecatori cc, demisia curtea constitutionala, teo cirnat avere, judecatori corupti, coruptie curtea constitutionala

Declarația a fost făcută într-un video publicat pe pagina de Facebook, transmite Realitatea.

„Am așteptat mai mult de doi ani de zile concursul la funcția de judecător la Curtea Constituțională. Și astăzi la ședință s-au prezentat doar șapte candidați din 12 și am făcut un demers ca să se amâne concursul, fiindcă judecătorul care va fi selectat nu are legitimitate constituțională de a fi membru al Curții Constituționale. Membrii CSM au refuzat. La fel, am spus că toți membrii CSM sunt în conflict de interese cu Tatiana Răducanu, fiindcă ea a fost membră a Comisiei Pre-Vetting, și toți au primit undă verde de la doamna Răducanu. Și cum toți trebuie să o voteze pe doamna Răducanu la funcția de judecător al CC… Și în scop de protest, de a nu participa la această mascaradă politică, pentru că demult puterea, PAS și președinta au selectat candidatul la CC, eu am boicotat acest concurs. Speram că vremurile bune vor fi altele”, a spus Cârnaț.

Joi, 22 iunie, plenul Consiliului Superior al Magistratului (CSM) a anunțat că a eșuat concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională (CC). Nici unul dintre cei 11 candidați nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi desemnat în calitate de judecător la Înalta Curte, din partea CSM.

Concursul de la CC a eșuat pentru a doua oară. 11 candidați au depus cereri de participare, printre care: Teodor Cârnaț, profesor universitar și jurist, care anterior a mai candidat pentru aceeași funcție, Nina Cernat, președinta interimară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Tatiana Răducanu, fost judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), dar și judecătorul Gheorghe Balan, fost șef al Inspectoratului General de Poliție (IGP).

Incontinența la vârstnici: iată cum să le oferi celor dragi siguranță, confort și protecție maximă!
Articolul anterior
Minoră dată dispărută, găsită fără suflare într-un apartament din Chișinău
Articolul următor