Poetul Dumitru Matcovschi ar fi împlinit astăzi 81 de ani

Distinsul poet basarabean Dumitru Matcovschi ar fi împlinit astăzi 81 de ani. Născut pe 20 octombrie 1939, în satul Vadul-Raşcov, raionul Soroca, Dumitru Matcovschi este recunoscut de critica literară drept unul din marii poeţi ai Republicii Moldova, unul din pilonii culturii basarabene și mișcării de renaștere națională la începutul anilor 1990.

separator
Dumitru Matcovschi a absolvit facultatea „Istorie şi Filologie” a Universității de Stat din Chişinău. În anii 1966-1970 a fost redactor-şef adjunct la saptămînalul „Cultura”, iar din 1988 – redactor șef al revistei „Basarabia”. Prima culegere de versuri, „Maci în rouă”, a fost publicată în 1963, după care au apărut volumul de versuri „Descântece de alb şi negru”.

Un incident tragic era cât pe ce să-i curme viaţa poetului la 17 mai 1989, atunci când a fost strivit de un autobuz, un incident care a fost catalogat intenționat, în vremurile vitrege de deşteptare naţională a țării. A urmat o perioadă lungă de recuperare fizică şi morală, peste zece intervenţii chirurgicale. Condiţia fizică şi vigoarea bărbătească de înainte îi este redusă de paralizie. Suferinţa nedreaptă însă i-a călit şi mai mult conştiinţa.

De-a lungul anilor a editat peste 50 de volume de poezie (,,Melodica”, ,,Grâul”, ,,Axa”, ,,Patria”, ,,Poetul şi balada”, ,,Tu, dragostea mea”, ,,Veşnica toamnă”), proză (,,Duda”, ,,Bătuta”, ,,Toamna porumbeilor albi”, ,,Focul din vatră”, ,,Troița”), dramaturgie, piese de teatru (,,Preşedintele”, ,,Piesă pentru un teatru provincial”, ,,Pomul vieţii”, ,,Ion Vodă cel Viteaz”, ,,Sperietoare”, ,,Tata”).

Multe din versurile poetului au devenit șlagăre interpretate de Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Petre Teodorovici, Eugen Doga, Mihai Dolgan, Mircea Oţel, Constantin Rusnac: ,,Bucurați-vă, prieteni” (Catharsis),  ,,Sărut femeie mâna ta” (Ion Aldea-Teodorovici) ,,Inimă de mamă”  (Sofia Rotaru) ,,Nicăieri în lume” (Formația Noroc), ,,La mulți ani”, ,,Prietenii” (Anastasia Lazariuc), ,,La Moldova, toamnele” (Catharsis), ,,Cu numele tău” (Nina Crulicovschi), ,,Bădița Petre” (Familia Noroc), ,,Asta vară la Sooroca” (Angela Ciumac).

Dumitru Matcovschi a fost onorat cu mai multe distincții importante: Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, Membru titular al Academiei de Stiinte din R.Moldova, Cavaler al Ordinului R. Moldova, Cavaler al Ordinului Steaua României în grad de Comandor, Cetăţean de onoare al municipiului Chişinău (2010), Deţinător al medaliilor “Mihai Eminescu” şi “Pentru distincţie în muncă”.

Dumitru Matcovschi s-a stins din viață pe 26 iunie 2013, la vârsta de 73 de ani.

In memoriam! Ion Aldea Teodorovici – Sărut, femeie, mâna ta (versuri: Dumitru Matcovschi).

Incontinența la vârstnici: iată cum să le oferi celor dragi siguranță, confort și protecție maximă!
Articolul anterior
Minoră dată dispărută, găsită fără suflare într-un apartament din Chișinău
Articolul următor
Alte articole interesante