Politicianul rus Ilya Yashin, mesaj din închisoare pentru Putin: ”Oamenii fug de tine, dle președinte, nu vezi? Numele tău este asociat cu moartea și distrugerea!”

Ilya Yashin – politician rus, critic vehement al lui Vladimir Putin și unul dintre aliații disidentului Alexei Navalnîi – a fost reținut în luna iunie, iar ulterior arestat și încarcerat pentru ”răspândire de informații false despre armata rusă”, în contextului conflictului din Ucraina.

 Vineri, 9 decembrie, Ilya Yashin va afla sentința dată de judecători în cazul său intens mediatizat – după ce acesta a publicat informații despre masacrul din orașul ucrainean Bucha, poziționându-se ”în afara legii”, potrivit autorităților – iar criticul Kremlinului riscă, așa cum au cerut procurorii, până la 9 ani de detenție.

Ilya Yashin a avut dreptul de a-și spune un ”ultim cuvânt” în fața judecătorilor, transmițând în discursul său că această expresie – ”ultimul cuvânt al inculpatului” – are conotații sumbre, ca și cum cineva ar încerca să-l facă să nu mai ”deschidă gura” niciodată.

Doamnelor si domnilor, trebuie să fiți de acord că expresia „ultimul cuvânt al inculpatului” sună foarte sumbru, ca și cum, după ce voi vorbi, îmi vor închide gura și îmi vor interzice să mai vorbesc vreodată. Toată lumea înțelege că tocmai acesta este ideea. Sunt izolat de societate și întemnițat pentru că ei vor să tac, deoarece în parlamentul nostru nu mai este un loc pentru discuții și Rusia trebuie să fie de acord, în tăcere, cu orice măsuri pe care le ia guvernul său.

Dar promit că, atâta timp cât voi trăi, nu voi face niciodată pace cu așa ceva. Misiunea mea este să spun adevărul. Am vorbit în piețe, în studiourile de televiziune, în parlament și nu voi înceta să o vorbesc nici din spatele gratiilor. După cum a spus un autor clasic: «Minciunile sunt religia sclavilor și stăpânilor. Adevărul este zeul omului liber»”, a spus criticul lui Vladimir Putin la începutul discursului ținut în fața judecătorilor.

”Este mai bine să petreci 10 ani după gratii ca om cinstit”

Ilya Yashin a precizat, în fața instanței de judecată, că nu avut și nu are de gând să părăsească Rusia, singurul său țel fiind acela de a spune adevărul.

Indiferența este exclusă în fața victimelor războiului din Ucraina, a mai spus politicianul rus, punctând că este mult mai bine să fii un om cinstit și să stai 10 ani în închisoare decât să nu spui nimic.

Trebuie să rămân în Rusia, trebuie să spun adevărul cu voce tare și trebuie să opresc cu orice preț vărsarea de sânge. Mă doare fizic să mă gândesc câți oameni au fost uciși în acest război, câte vieți au fost distruse și câte familii și-au pierdut casele. Nu poți fi indiferent. Și jur că nu regret nimic. Este mai bine să petreci 10 ani după gratii ca om cinstit decât să arzi de rușine – în tăcere – din cauza sângelui vărsat de guvernul tău.

Aș dori să mă adresez președintelui rus Vladimir Putin, bărbatul responsabil de această baie de sânge care a semnat legea «cenzurii militare» și conform voinței căruia sunt în prezent în închisoare”, a mai spus Ilya Yashin înainte de a-și transmite mesajul către Vladimir Putin.

”Domnule Putin, când vă uitați la consecințele acestui război teribil, probabil că înțelegeți deja gravitatea greșelii pe care ați făcut-o pe 24 februarie. Nimeni nu ne-a salutat armata cu flori. Ei ne numesc invadatori și ocupanți”

”Crede-mă, Rusia va fi, într-o zi, liberă și fericită”

Ilya Yashin ar putea fi condamnat la 9 ani de închisoare pentru ”răspândirea de informații false” despre ”operațiunea militară specială” declanșată, din ordinul lui Vladimir Putin, în data de 24 februarie 2022, însăa fost tranșant în mesajul său, transmițându-i ”Țarului” de la Kremlin că numele său este asociat cu ”moartea și distrugerea”.

Poporul ucrainean nu va ierta niciodată această tragedie, a insistat politicianul rus, iar Vladimir Putin nu se află în război cu Ucraina, ci și cu poporul rus.

Numele tău (n.red. – al lui Vladimir Putin) este acum ferm asociat cu moartea și distrugerea. Ai provocat o tragedie groaznică pentru poporul ucrainean, care probabil nu ne va ierta niciodată. Dar nu duci un război doar cu ucrainenii, ci ești în război și cu proprii cetățeni.

Trimiți sute de mii de ruși la război. Mulți se vor întoarce cu dizabilități sau își vor pierde mințile din cauza a ceea ce au văzut. Pentru tine, acesta este doar un număr de morți, un număr într-o coloană. Dar pentru multe familii, aceasta înseamnă durerea insuportabilă de a pierde un soț, un tată sau un fiu.

Sute de mii de cetățeni noștri și-au părăsit țara pentru că nu vor să ucidă sau să fie uciși. Oamenii fug de tine, domnule președinte. Nu vezi? Trebuie să recunoaștem că politica noastră cu privire la Ucraina a fost o greșeală, să ne retragem trupele de pe teritoriul său și să ajungem la o soluție diplomatică a conflictului. Amintește-ți că fiecare nouă zi de război aduce noi victime. Suficient. Crede-mă, Rusia va fi, într-o zi, liberă și fericită”, a mai spus Ilya Yashin , citat de The Moscow Times.

sursa: www.gandul.ro

Cinci tineri, printre care și o fată de 17 ani, ajunși pe mâna justiției pentru exploatarea sexuală a 7 adolescente

Cinci tineri au fost trimiși pe banca acuzaților, printre care o  tânără care avea 17 ani în primăvara lui 2022, atunci când au exploatat sexual, contra bani, șapte adolescente în Chișinău, anunță poliția.

Potrivit ofițerilor Centrului pentru combaterea traficului de persoane a IGP și  procurorilor PCCOCS , faptele au avut loc în aprilie-septembrie 2022. O parte din acestea au fost recrutate prin adolescentele care deja erau în curs de exploatare sexuală, prin comunicarea directă cu unii din învinuiți (cu care se cunoșteau anterior, precum și din relații romantice anterioare) sau prin rețelele de socializare.

Victimele sunt din Chișinău, Căușeni și Ialoveni. Majoritatea adolescentelor provin din familii cu situație financiară precară sau din familii cu părinți separați și, deci, au fost convinse să presteze servicii sexuale contra plată – atât în apartamentele în care erau adăpostite, cât și la destinațiile solicitate de clienți.

Potrivit promisiunilor învinuiților, adolescentele urmau să primească 50% din taxa clienților, iar suplimentar era necesară achitarea chiriei apartamentului, hranei, produselor cosmetice și de igienă, șoferului de taxi și pazei asigurate de către doi învinuiți. Astfel, din declarațiile depuse în cadrul dosarului investigat de ofițerii CCTP, în majoritatea cazurilor, acestea prestau servicii în timpul serilor și noaptea, pentru 3-4 clienți per victimă.

Trebuie menționat și faptul că, pe lângă situația financiară sau familială în care se aflau adolescentele, acestea erau constrânse de către învinuiți și prin aplicarea forței fizice, atunci când refuzau deservirea clienților. La necesitate, potrivit adolescentelor, învinuita cu vârsta de 17 ani le îndruma cu privire la particularitățile prestării serviciilor sexuale. Mai mult decât atât, protocolul intern al grupului infracțional prevedea întreținerea primului contact sexual cu unul dintre învinuiți.

Tinerii învinuiți aveau la începutul activității infracționale vârste de 18 și 19 ani, liderul grupului avea vârsta de 24 de ani și era anunțat în căutare, după ce a fost condamnat anterior la cinci ani închisoare pentru jaf, iar tânăra care coordona nemijlocit activitatea adolescentelor și administra finanțele grupului provenite din exploatarea adolescentelor – 17 ani. Aceștia sunt din Chișinău, Ialoveni și Telenești, iar doi sunt din Căușeni.

Actualmente, patru din aceștia sunt în arest preventiv, la solicitarea procurorilor PCCOCS, un alt învinuit în este în arest la domiciliu, iar tânăra învinuită este cercetată în libertate. Investigațiile continuă și în privința altor complici ai acestora.

Potrivit legii, traficul de copii comis în împrejurările descrise în dosarul penal se pedepsește cu închisoare de la 15 la 20 de ani sau cu detenţie pe viaţă. Până la pronunțarea sentinței la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani și rămânerea ei definitivă, inculpații se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Tragedie pe un drum din Cahul! Un tânăr de 23 de ani a murit într-un accident rutier provocat de un șofer beat

Un tânăr 23 de ani a decedat, după ce un automobil a lovit din spate utilajul agricol cu care se deplasa. Tragedia a avut loc miercuri, 8 februarie, la intrare în localitatea Manta, raionul Cahul, scrie zugo.md.

Ajunși la fața locului, polițiștii au stabilit că un bărbat de 49 de ani care se afla la volanul unui automobil a tamponat din spate un motocultor cu remorcă, care se deplasa pe aceeași bandă.

La ghidonul motocultorului se afla un bărbat de 49 ani, iar în calitate de pasager avea un tânăr de 23 ani.

În urma impactului, din cauza leziunilor primite, tânărul a decedat, iar şoferul motocultorului a fost internat în secția de reanimare.

Conducătorul auto al automobilului şi pasagerul acestuia nu au avut de suferit.

Fiind testat cu aparatul Drager, s-a stabilit o concentrație a vaporilor în aerul expirat de 0,73 mg/l.

Pe acest caz a fost pornit un dosar penal, iar șoferul vinovat a fost reţinut pentru 72 de ore.

Igor Grosu, întrevederi cu miniștri și înalți oficiali suedezi

Joi, 9 februarie, este ultima zi a întrevederilor planificate ale președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în Suedia. Pe parcursul zilei de miercuri, 8 februarie, speakerul Igor Grosu s-a văzut cu omologul său suedez și cu prim-ministrul, scrie realitatea.md.

Igor Grosu a discutat cu premierul suedez, Ulf Kristersson, despre starea relațiilor bilaterale dintre cele două țări și despre intensificarea cooperării economice și comerciale dintre Republica Moldova și Regatul Suediei.

„Ne dorim ca un număr cât mai mare de produse moldovenești să ajungă în Suedia și să avem cât mai mulți investitori suedezi în Republica Moldova”, a punctat șeful legislativului în cadrul întrevederii.

Președintele Parlamentului, la Stockholm, s-a văzut și cu omologul său suedez, Andreas Norlén. Cei doi președinți au discutat despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova având un război la câțiva kilometri și consecințele dramatice asupra țării noastre, despre prioritățile agendei parlamentare de la Chișinău, dar și despre agenda președinției suedeze a Consiliului UE (ianuarie-iunie 2023).

O altă întrevedere din agenda speakerului Parlamentului a fost cu mai mulți miniștri, printre care și cu ministra pentru Afaceri Europene, Jessika Roswall, și secretarul de stat pentru afaceri europene, Jan Knutsson.

În cadrul întrevederii, s-a discutat despre procesul de integrare europeană, iar oficialii suedezi au dat asigurări că Republica Moldova este printre statele prioritare pe agenda președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene și și-au exprimat susținerea față de demersurile autorităților de la Chișinău, care vizează reformarea sectoarelor-cheie și modernizarea țării.

Agenda vizitei oficiale a inclus și o întrevedere cu ministrul suedez al Apărării, Pål Jonson. Discuția s-a axat pe subiectul securității din regiune și, în context, necesitatea reformei sectorului apărării.

„O prioritate a noastră este să asigurăm pacea în țară și în regiune”, a menționat Președintele Parlamentului.

Igor Grosu s-a întâlnit și cu secretara de stat a Ministerului pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și Comerț Exterior, Diana Janse, și Directorul General al Camerei de Comerț, Anders Ahnlid. Oficialii au convenit asupra intensificării eforturilor pentru schimbul comercial între țările noastre, în mod special în domenii precum IT, agricultură, investiții în regenerabile.

De asemenea, subiectul bunelor practici în gestionarea localităților și comunităților a fost discutat cu președintele Consiliului Municipal din Stockholm, Olle Burell.

Speakerul s-a întâlnit și cu șefa departamentului al Agenției Suedeze de Cooperare pentru Dezvoltare Internațională (Sida) pentru Europa și America Latină, Christina Danielsson. În condițiile în care cooperarea moldo-suedeză durează de peste 20 ani, s-a discutat despre următoarele programe ale Agenției din Moldova, care au drept scop promovarea drepturilor omului, a egalității de gen și a educația incluzivă.

La invitația guvernatorului Regiunii Uppsala, Göran Enander, Președintele Parlamentului a mers la Universitatea din Uppsala, unde nouă tineri moldoveni își fac studiile, dar și la Castelul medieval Uppsala.

Amintim că, în perioada 6 – 9 februarie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a aflat într-o vizită oficială în Regatul Suediei.

Cum arată camerele de hotel create de Elon Musk în spaţiile de birouri Twitter: ”Îi obligă pe angajaţi să doarmă aici”
Articolul anterior
Bătrână sfâșiată de o haită de câini. Femeia a fost găsită moartă în vie
Articolul următor