Poluarea cu plastic este tot mai gravă în Republica Moldova

Republica Moldova importă tot mai multe materiale plastice, iar deșeurile de plastic generate cresc exponențial. În ultimii zece ani, cantitatea de materiale plastice folosite în Republica Moldova a înregistrat o creștere constantă de circa patru la sută anual. Pentru a aborda consecințele nocive ale poluării cu plastic, e nevoie de a crește responsabilitatea producătorilor și aplicarea principiilor economiei circulare. Sunt concluzii ale unui studiu național privind deșeurile din plastic, transmite IPN.

What Raw Materials are Used to Make Plastic?

90% din deșeurile de plastic sunt depozitate în amestec cu gunoiul menajer. Printre deșeurile din plastic care ajung cel mai des la groapa comună de gunoi sunt filtrele pentru țigări produse din acetat de celuloză, PET-urile pentru băuturi, capacele din plastic pentru PET-uri, ambalajele alimentare, pungile alimentare din plastic, veselă de unică folosință.

În ultimii trei ani, se atestă o creștere a cantității de pungi biodegradabile importate în Republica Moldova, datorită noilor modificări legislative în vigoare. Totuși, potrivit autorilor studiului, trecerea la ambalaje biodegradabile nu vine cu beneficii pentru mediul înconjurător dacă nu sunt luate măsuri de colectare și reciclare corespunzătoare. Articolele din plastic „biodegradabile”, inclusiv pungile și recipientele de plastic de unică folosință, se descompun complet numai dacă sunt expuse la temperaturi ridicate prelungite de peste 50°C.

În Republica Moldova sunt autorizați 28 de operatori care au printre tipurile de activități desfășurate inclusiv gestionarea deșeurilor din plastic. Cantitatea de deșeuri din plastic colectată anual de operatorii analizați variază de la 8 tone la 2400 tone.

Studiul recomandă elaborarea unui plan național de acțiuni pentru reducerea poluării cu deșeuri de plastic și implementarea principiilor economiei circulare. Autorii sugerează reducerea și eliminarea treptată a produselor de unică folosință din plastic. Autoritățile sunt încurajate să promoveze conceptul de reutilizare, să implementeze sistemul de depozit pentru ambalajele din plastic.

Cercetarea a fost elaborată de Asociația Obștească „Verde e Moldova”, în parteneriat cu Centrul de instruire și consultanță „E-Circular”, cu sprijinul financiar al Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD.

Accident la Cârpești! Trei persoane au fost preluate de ambulanță

Cu puțin timp în urmă, Poliția din Cantemir a fost sesizată cu privire la producerea unui accident rutier pe traseul din localitatea Cârpești, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La fața locului, oamenii legii au stabilit preliminar că un Renault condus de un bărbat de 60 de ani, care avea ca pasageri o femeie și doi minori, a derapat de pe traseu tamponând-se într-un copac.

În rezultat, cei 3 pasageri au fost preluați de ambulanță și transportați la spitalul raional Cantemir pentru îngrijiri medicale.

Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.

Poliția amintește șoferilor să sporească atenția, în contextul condițiilor meteo nefavorabile.

Șoferii întâmpină dificultăți, inclusiv transportul de mare tonaj, pe traseul M1

Pe traseul M1, (localitățile Condrița, Căpriana, Bursuc, Lozova din raioanele Strășeni și Nisporeni) șoferii întâmpină dificultăți la deplasare, inclusiv transportul de mare tonaj, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Poliția îndeamnă conducătorii auto să sporească atenția în timpul șofatului.

Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi. Aceștia îi cinstesc astăzi pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Creștinii ortodocși de stil vechi îi cinstesc astăzi pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. În această zi, credincioşii  merg la biserică şi aprind câte o lumânare care le va fi „lumina de veci” în lumea de apoi. Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt consideraţi ocrotitori şi călăuze ale sufletelor spre Rai, informează unica.md.

În viziunea biblică, Arhanghelul Gavriil are misiunea de a vesti tainele dumnezeieşti. Anume el a fost trimis la Fecioara Maria să-i aducă vestea despre naşterea lui Iisus. Iar Arhanghelul Mihail este considerat voievodul oştilor cereşti.

În popor se spune că el poartă cheile Raiului.

Tradiţia populară spune că cei doi sfinţi sunt patroni ai oilor şi aduc ultimele zile calde din an.

Potrivit calendarului popular, în perioada dintre sărbătoarea celor doi Arhangheli şi Crăciun sunt câteva zile succesive de vreme frumoasă, numite “vara iernii”.

Peste o sută de mii de moldoveni îşi marchează astăzi onomastica, iar în aproape 200 de localităţi este sărbătorit hramul.facebook sharing button

Mai mulți tineri moldoveni au participat la antrenamente speciale în Turcia, unde ar fi fost pregătiți pentru a declanșa dezordini în masă la protestele din Capitală
Articolul anterior
Alegeri în Rusia: ,,Locuitorii Ucrainei ocupate îl vor președinte pe Putin”
Articolul următor