Potrivit unui sondaj, peste 90% dintre absolvenți se declară nepregătiți pentru susținerea examenelor

Pandemia a tăiat din elanul absolvenților de liceu și gimnaziu. Aproximativ 95% dintre ei se declară nepregătiți pentru examene, respectiv, majoritatea optează pentru anularea acestora, arată un studiu realizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova.

Datele au fost prezentate în cadrul unei discuții publice, privind accesul la educație de calitate și desfășurarea examenelor de absolvire 2021, în contextul pandemiei, transmite IPN.

Potrivit studiului CNTM, pandemia, respectiv învățământul la distanță, a redus drastic calitatea și accesul la studii în anul de studii 2020-2021. 

„În primul semestru, 12% dintre elevi nu au participat plenar la procesul de educație din cauza lipsei dispozitivelor și accesului la internet. În total, aproape 27% din elevi nu aveau calculatoare și/sau conexiune la internet. În semestrul doi, în aprilie, această cifră s-a redus la 1,5%, în configurația actuală. Totodată, 11% nu au calculatoare și/sau conexiune la internet”, a menționat Ana-Maria Beldiga, coordonator politici de tineret, CNTM.

Chiar dacă situația s-a îmbunătățit, elevii, prezenți la discuție, susțin că învățământul la distanță a știrbit semnificativ din calitatea studiilor. Pentru că prezența fizică la ore s-a redus drastic, multe teme au rămas nepredate, iar tinerii au fost nevoiți să asimileze individual o mare parte din materialul didactic. Potrivit lor, autoritățile nu au ținut cont de aceste deficiențe, atunci când au anunțat la început de an școlar că BAC-ul se va desfășura regulamentar.

Astfel, „aproximativ 71% din absolvenții de liceu își doresc anularea examenelor de BAC și să se aplice media aritmetică la clasele liceale pentru obiectele vizate. Iar 16%  doresc ca autoritățile să le ofere posibilitate de alegere între examenele de BAC sau media aritmetică. Și 91 % din absolvenții de gimnaziu își doresc anularea examenelor de absolvire”, arată studiul CNTM.

Prezentă la discuție, Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, a menționat că examenele de absolvire nu pot avea loc, fără ca autoritățile să evalueze gradul de pregătire al elevilor și să intervină cu anumite modificări. „Ar fi o opțiune să fie BAC-ul cu respectarea tuturor restricțiilor sanitare, dar cu micșorarea volumului de teme, cu teme mai accesibile pentru copii, în funcție de calitatea predării și materialul care a reușit să fie predat.”

La eveniment au participat reprezentanții organizațiilor de elevi și tineret, profesori, părinți și elevi care și-au expus opinia. Potrivit secretarului general CNTM, Roman Banari, datele studiului și concluziile discuției publice vor fi prezentate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în scopul asigurării accesului la educație de calitate pentru toți elevii și luarea unei decizii corecte, privind examenele de absolvire.

Rusia acuză Moldova de o colaborare cu NATO

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea armatei ucrainene şi că încearcă să îşi aducă infrastructura militară mai aproape de Rusia, relatează Reuters citat de evz.ro.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului, a făcut această acuzaţie în cadrul briefingului de presă săptămânal, în timpul căruia a declarat că majoritatea populaţiei din Republica Moldova nu doreşte să adere la alianţa militară.

Ea s-a referit la transferurile extinse de arme către Moldova în ultimele luni şi la opiniile pro-occidentale ale Maiei Sandu, preşedintele Moldovei.

Atac „inuman” de Crăciun

Rusia a lansat zeci de rachete și drone asupra rețelei energetice a Ucrainei în dimineața zilei de Crăciun.

Alarmele au sunat încă de la ora 5:30 dimineața, după ce Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră.

„Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru a ataca. Ce ar putea fi mai inuman? Mai mult de 70 de rachete, inclusiv rachete balistice, și mai mult de o sută de drone de atac. Ținta este sistemul nostru energetic,” a spus Zelenski.

„Dimineața de Crăciun a arătat din nou că nimic nu este sacru pentru țara agresor”, a declarat Svitlana Onșciuk, șefa regiunii Ivano-Frankivsk.

Ea a spus că o parte a regiunii a rămas fără electricitate „într-un moment în care sărbătorim una dintre cele mai mari sărbători religioase — Crăciunul luminos.”

Crăciun pe rit nou

Acesta a fost al 13-lea atac de amploare asupra sistemului energetic al Ucrainei din acest an, cel mai recent din campania Rusiei care vizează rețeaua electrică în timpul iernii.

Documentarea celor 140 de mii de oameni care și-au vândut votul la alegeri abia începe

Peste 80 de dosare penale au fost pornite pe fapte de corupere electorală, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, transmite IPN.

„În ultima perioadă, avem o accelerare la procesul de documentare și, dacă o să analizăm comunicatele Procuraturii, zilnic sunt expediate în instanța de judecată diferite dosare la capitolul respectiv”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.Cât ține de coruperea pasivă, adică primirea de bani pentru a susține un anumit candidat, circa 140 de mii de oameni vor fi documentați prin prisma Codului Contravențional, amenda prevăzută fiind de până la 37 de mii de lei.„Cei 140 de mii de cetățeni care s-au lăsat corupți și influențați în acest proces abia acum am finalizat procedura de descifrare detaliată, absolut toate datele, și cred că în cel mai scurt timp vom purcede la examinarea și documentare acestor persoane. Dar nu înseamnă că toți ei vor fi sancționați. Mulți colaborează”, a menționat Cernăuțeanu.

Potrivit șefului IGP e nevoie de o îmbunătățire continuă a legislației pentru a ușura munca oamenilor legii.„Infractorii organizației criminale Șor au schimbat doar în ultimul an cel puțin 5, 6 forme de finanțare pe teritoriul republicii, anume de asta trebuie modificate normele legale, pentru a crea pârghii legale de documentare pentru ca instituțiile de drept să poată curma aceste fenomene”, a notat șeful IGP.

Explozie într-un apartament din Chișinău

O deflagrație s-a produs, în seara zilei de 25 decembrie, într-un apartament din Chișinău, de pe strada Nicolae Zelinski nr. 3. Un bărbat de 34 de ani, proprietarul locuinței, a suferit arsuri, transmite IPN.

Inspectoratul  General pentru Situații de Urgență precizează că explozia s-a produs într-o locuință de la etajul trei al unui bloc locativ cu patru niveluri. Trei geamuri au fost sparte în urma deflagrației, dar incendiu nu s-a produs.

Ajunși la fața locului, pompierii au efectuat lucrări de demontare a construcției afectate. Preliminar s-a stabilit că în apartament se făcea reparație, iar pentru vopsirea pereților se utilizau substanțe ușor inflamabile, care, cel mai probabil, au dus la acumulare de gaze și explozie.

Bărbatului rănit i-au fost acordate îngrijiri medicale, fără să fie necesară spitalizarea acestuia.

Israelul nu a mai înregistrat niciun deces din cauza Covid-19 pentru prima oară în 10 luni
Articolul anterior
Moldova se află printre țările cu risc sporit pentru invazia malariei
Articolul următor