Anual, la 25 aprilie este marcată Ziua Mondială a Malariei. Această dată a fost stabilită de statele membre ale OMS în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății din anul 2007. Scopul acestui eveniment este evidențierea necesității investițiilor continue și a susținerii angajamentului politic pentru prevenirea și controlul malariei. Genericul evenimentului din acest an este „Atingerea obiectivului zero malarie”, comunică Agenția Națională de Sănătate Publică.
Malaria, boală provocată de plasmodiul malaric și transmisă prin mușcătura țânțarului Anopheles, care poate fi prevenită şi tratată, continuă să aibă un impact devastator asupra sănătății şi bunăstării oamenilor din întreaga lume. Din anul 2000, eforturile globale de combatere a malariei au dus la evitarea a milioane de îmbolnăviri și decese – dovada că progresul este posibil.
Conform celui mai recent Raport mondial privind malaria, publicat la 30 noiembrie 2020, în anul 2019 au existat 229 milioane de cazuri de malarie, în comparație cu 228 milioane de cazuri în 2018. Numărul estimat de decese cauzate de malarie a fost de 409.000 în 2019, comparativ cu 411.000 la nivel mondial în 2018.
Aşezarea geografică şi condiţiile climaterice situează Republica Moldova printre ţările cu un risc sporit pentru invazia malariei. În urma monitorizării populațiilor de țânțari Anopheles în ecosistemele țării pe parcursul a. 2019, au fost identificate 9 specii, dintre care 6 sunt vectori importanți ai unor agenți patogeni, inclusiv și plasmodiului malaric.
Astfel, prezența vectorului specific pe teritoriul țării reprezintă un factor de risc pentru sănătatea publică prin faptul că poate transmite agentul cauzal al malariei. Acest fapt a devenit deosebit de important pe fundalul fenomenului de migrație intensă a cetățenilor republicii, inclusiv și în zonele endemice ale malariei. În prezența vectorului (țânțarii) acest fapt pune în pericol statutul de țară liberă de malarie. În anii 2018-2020 în Moldova s-au înregistrat 1, 3 și respectiv 2 cazuri de malarie, toate fiind de import.
Prin semnificaţia sa, Ziua Mondială a Malariei încurajează angajamentele guvernelor pentru protejarea sănătăţii prin eforturi de eliminare a pericolului acestei maladii, o atenţie sporită fiind acordată populaţiei care migrează în zonele endemice ale malariei.
Este important să rețineți că:
– Malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viaţă, cu transmitere prin înţepătura ţânţarilor infectaţi;
– Călătorii din regiunea europeană care pleacă spre țările endemice ale malariei necesită administrarea tratamentului profilactic;
– Manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi până la doi ani după părăsirea acesteia;
– Boala poate fi prevenită şi tratată;
– Dacă suspectaţi boală, solicitaţi asistenţa medicală.