Potrivit unui sondaj, peste 90% dintre absolvenți se declară nepregătiți pentru susținerea examenelor

Pandemia a tăiat din elanul absolvenților de liceu și gimnaziu. Aproximativ 95% dintre ei se declară nepregătiți pentru examene, respectiv, majoritatea optează pentru anularea acestora, arată un studiu realizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova.

Datele au fost prezentate în cadrul unei discuții publice, privind accesul la educație de calitate și desfășurarea examenelor de absolvire 2021, în contextul pandemiei, transmite IPN.

Potrivit studiului CNTM, pandemia, respectiv învățământul la distanță, a redus drastic calitatea și accesul la studii în anul de studii 2020-2021. 

„În primul semestru, 12% dintre elevi nu au participat plenar la procesul de educație din cauza lipsei dispozitivelor și accesului la internet. În total, aproape 27% din elevi nu aveau calculatoare și/sau conexiune la internet. În semestrul doi, în aprilie, această cifră s-a redus la 1,5%, în configurația actuală. Totodată, 11% nu au calculatoare și/sau conexiune la internet”, a menționat Ana-Maria Beldiga, coordonator politici de tineret, CNTM.

Chiar dacă situația s-a îmbunătățit, elevii, prezenți la discuție, susțin că învățământul la distanță a știrbit semnificativ din calitatea studiilor. Pentru că prezența fizică la ore s-a redus drastic, multe teme au rămas nepredate, iar tinerii au fost nevoiți să asimileze individual o mare parte din materialul didactic. Potrivit lor, autoritățile nu au ținut cont de aceste deficiențe, atunci când au anunțat la început de an școlar că BAC-ul se va desfășura regulamentar.

Astfel, „aproximativ 71% din absolvenții de liceu își doresc anularea examenelor de BAC și să se aplice media aritmetică la clasele liceale pentru obiectele vizate. Iar 16%  doresc ca autoritățile să le ofere posibilitate de alegere între examenele de BAC sau media aritmetică. Și 91 % din absolvenții de gimnaziu își doresc anularea examenelor de absolvire”, arată studiul CNTM.

Prezentă la discuție, Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, a menționat că examenele de absolvire nu pot avea loc, fără ca autoritățile să evalueze gradul de pregătire al elevilor și să intervină cu anumite modificări. „Ar fi o opțiune să fie BAC-ul cu respectarea tuturor restricțiilor sanitare, dar cu micșorarea volumului de teme, cu teme mai accesibile pentru copii, în funcție de calitatea predării și materialul care a reușit să fie predat.”

La eveniment au participat reprezentanții organizațiilor de elevi și tineret, profesori, părinți și elevi care și-au expus opinia. Potrivit secretarului general CNTM, Roman Banari, datele studiului și concluziile discuției publice vor fi prezentate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în scopul asigurării accesului la educație de calitate pentru toți elevii și luarea unei decizii corecte, privind examenele de absolvire.

Caz tragic la Ciocana! Un copil de 8 ani s-ar fi sinucis prin împușcare

Aseară, în jurul orei 22:30, polițiștii de la Ciocana au fost sesizați de părinții unui copil despre faptul că fiul lor de 8 ani s-ar fi sinucis prin împușcare.

La fața locului, oamenii legii au stabilit preliminar că părinții minorului ar fi ieșit afară, iar băiatul a rămas singur acasă.

Când s-au reîntors, părinții au depistat cadavrul băiatului și imediat au alertat poliția.

Corpul neînsuflețit al copilului a fost examinat de către medicul legist. La fața locului a fost solicitată și Secția specializată a Centrului tehnico-criminalistic și Expertize judiciare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

În urma verificărilor s-a constatat că pistolul de model Baikal 442 era deținut legal de tatălui minorului şi era păstrat în safeu, iar băiatul ar fi găsit cheia și a avut acces la armă.

Polițiștii au iniţiat o anchetă.

 Maia Sandu îi invită pe toți cetățenii să sărbătorească împreună Ziua Europei, pe 9 Mai

Președintele Maia Sandu a venit cu un îndemn către toți cetățenii în care îi invită să sărbătorească împreună Ziua Europei.

Pe 9 mai 1950 s-a pus piatra de temelie pentru pacea și unitatea de care se bucură țările din Uniunea Europeană de 7 decenii. Pe 9 mai sărbătorim și în Moldova Ziua Europei – sărbătorim năzuința noastră de a face parte din familia europeană și drumul nostru către o viață în bunăstare, siguranță și bună înțelegere pentru toți moldovenii.

Vă invităm pe toți, alături de familie și prieteni, să celebrăm împreună Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale la un eveniment organizat de Guvernul Republicii Moldova în colaborare cu delegația Uniunii Europene. Vom discuta despre lucrurile cu care se mândrește Moldova, veți avea ocazia să vorbiți cu cabinetul de miniștri, să vizitați alături de copii Casa Guvernului, să aflați despre proiectele prin care construim Moldova Europeană și să vă bucurați de concertul din seara de 9 mai.Europa ești Tu! Moldova Europeană suntem Noi!”, scrie președintele într-o postare.

Gazul s-ar putea ieftini cu 8% sau mai mult. Moldovagaz va expedia o solicitare ANRE

Tarifele la gazele naturale ar putea fi reduse, în Moldova. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pe 25 aprilie în cadrul unei emisiuni de pe N4 că pe 26 aprilie compania va trimite o solicitare în acest sens către Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE). Potrivit lui Vadim Ceban, Moldovagaz va cere o reducere a tarif cu circa 8% (aproximativ 1,15 lei) sau mai mult, scrie NM.md.

„Vineri ne vom adresa ANRE cu solicitarea de a reduce tariful la gaz pentru consumatorii casnici și industriali. (…) Mâine vom anunța mărimea tarifului solicitat. (…) Pot spune cu siguranță că tariful va scădea cu aproximativ 8% (circa 1,15 lei) sau mai mult”, a spus Vadim Ceban.Amintim că, ultima dată, tariful a fost modificat pe 23 februarie. Atunci, prețul la gaz pentru consumatorii casnici a fost redus de la 18,07 lei (inclusiv cu TVA) la 14,47 lei per metru cub, cu TVA inclus.

Israelul nu a mai înregistrat niciun deces din cauza Covid-19 pentru prima oară în 10 luni
Articolul anterior
Moldova se află printre țările cu risc sporit pentru invazia malariei
Articolul următor