Studioul de filme documentare TeleFilm Chișinău, în parteneriat cu Ambasada SUA în Republica Moldova, a realizat un documentar despre un tânăr refugiat din Kongo, care acum câțiva ani s-a stabilit în satul Pepeni, raionul Sângerei.
Serge Mangole este profesor de informtatică și educație fizică în școala din satul Pepeni și antrenează echipa de fotbal din sat.
S-a integrat minunat în localitate și nu se gândește, nici pentru o clipă, să părăsească Moldova. Serge este căsătorit cu o moldoveancă, are doi copii, are mulți prieteni aici. Sătenii l-au îndrăgit și îl percep ca pe un moldovean, în ciuda pielii mulatre, și asta pentru că este un om educat, cumsecade și cu mult bun simț. Tânărul a venit în Republica Moldova tocmai din Africa ca să-și continue studiile universitare și a reușit să învețe limba română în aproximativ trei luni. În anul 2014, Serge a susţinut examenul la limba română şi la cunoaşterea Constituţiei RM, iar în următorul an a primit cetățenia Republicii Moldova.
Serge Mangole este originar din Republica Democratică Congo, iar în anul 2004 și-a părăsit țara din cauza conflictelor armate neîncetate, alegând să-și continue studiile la ULIM, Facultatea de Inginerie şi Informatică. „După absolvire mă gândeam că mă voi întoarce înapoi în Congo, dar nu a fost să fie așa, fiindcă acolo situația s-a agravat și mai tare. ”Am luat o hotărâre importantă atunci, de a rămâne să locuiesc aici, pe aceste pământuri. Îmi este dor de familia mea de acolo, mama, cei trei fraţi şi trei surori, ne putem vedea la moment doar prin intermediul internetului”, a spus Serge, într-un interviu pentru ecoul.md.
Fiind întrebat care este diferența dintre aceste două țări, Serge a spus că comportamentul oamenilor de rând este același, la fel cum sunt și problemele: salarii și pensii mici, sărăcie. Doar că despre Moldova s-a spus mereu că este o ţară săracă, dar Congo este o ţară bogată, cu zăcăminte valoroase, însă oamenii de rând de acolo nu au posibilitate de a profita de ele. La început, a avut parte de vremuri grele aici în Moldova. Îşi aminteşte că a primit cu mare greu protecţia umanitară oferită cetăţenilor străini, apoi după absolvire a încercat să se angajeze la mai multe companii din capitală – alegându-se până la urmă doar cu promisiunile șefilor de a-l angaja.
Povestea vieții tânărului congolez a luat o altă întorsătură însă, atunci când împrietenindu-se cu studenți din comuna Pepeni, era invitat des în vizită aici în raion. Venea la fiecare sfârșit de săptămână pentru a juca în echipa de fotbal a comunei.