Povestea tânărului din Iași care desenează caricaturi printr-o lupă, fiind aproape orb. Toate personajele sale au ochii închiși sau cu probleme

Cu o lupă puternică în mâna stângă şi cu creionul în dreapta, un tânăr desenator din Iaşi realizează caricaturi pline de umor, prin care transpune în desene expresii româneşti. Ochiul stâng îi este aproape orb, ochiul drept îi mai funcţionează în proporţie de 60%, scrie ziarul de iași citat de g4media.ro.

Dar umorul din desenele sale ascunde privitorului acest lucru. Privitorului „cu ochelari de cal”, cel puţin, pentru că arta lui Adrian Serghie are o particularitate: personajele din desenele sale au ochii închişi. Un amănunt care ascunde o dramă cumplită.

O afecţiune multi-sistemică

  • “În Boala Behcet apar inflamaţii la nivelul vaselor de sânge. Asta duce la tromboză. Este o afecţiune multi-sistemică, uneori cu afectare oftalmologică, dar se manifestă cu ulceraţii la nivelul pielii, la nivel bucal sau la nivelul ochilor. Duce la scăderea acuităţii vizuale, durere, sensibilitate la lumină. Afectarea oculară este importantă, dar toate vasele de sânge pot fi implicate. Dacă tratamentul nu este identificat la timp, poate avea repercusiuni severe”, a explicat dr. Nicoleta Anton, medic primar oftalmolog la Spitalul Sf. Spiridon şi cadru didactic la UMF Iaşi.

Boala Behcet, cea care i-a afectat vederea lui Adrian, este foarte rar întâlnită în România.

  • “Eu, în 16 ani de carieră în oftalmologie, nu am avut decât un caz, dar şi acela era un student din Pakistan. Este o boală întâlnită frecventă mai mult în ţările orientale, în Turcia, în China. Este afectată o alelă de pe o anumită genă, HLA-B51. În Turcia sunt cele mai multe cazuri, în jur de 20%, în care este prezentă această alelă şi în China, Japonia undeva la 5-10% din cazuri”, a mai spus medicul.

În ciuda durerilor şi a vederii tot mai slabe, Adrian Serghie şi-a ascuns boala, până anul trecut. “Sunt cunoscut pentru expresiile româneşti, am aproape 500 de desene. Oamenii au început să le aprecieze din timpul pandemiei, cred că au avut nevoie de un pic de umor. Eu o duceam foarte prost cu comenzile şi am început să fac liveuri pe Facebook, în care rugam oamenii să facă donaţii. Nu le-am spus de povestea mea, am ţinut mult timp ascuns. Anul trecut am început să zic. Însă au apărut imediat unii care mi-au zis că-s cerşetor”, povesteşte calm şi trist Adrian.

Nu are voie să se enerveze. Emoţiile de orice fel fac ca vasele de sânge să se dilate, ceea ce, în cazul lui, înseamnă o diminuare şi mai accentuată a vederii, care poate să dureze uneori câteva minute, alteori 2-3 zile. Apoi revine la stadiul actual, ochiul stâng aproape orb, cel drept la ceva mai mult de jumătate din capacitatea normală. “Cu ochiul stâng văd ca o ceaţă, dar nu recunosc obiecte, nu recunosc pe nimeni. Ţin lupa, ţin caietul ca să nu alunece, ţin creionul, iar când fac live-uri pe Facebook trebuie să fiu atent să nu dau cu capul în cameră. Mai răspund şi la mesaje şi să am grijă ca pisicile să nu se urce pe desene. Mă întreb în fiecare zi, dacă mă doare ceva, dacă văd ceva nou la mine, mă întreb «ăsta e simptom?» Uneori este, alteori nu. Umorul mi-a rămas numai în desen”, mărturiseşte Adrian.

Cofondatorul People of Design: „Am colaborat cu bucurie cu el”

Criza uleiului e surprinsă în desenele sale, iar expresiile româneşti “văzute” prin ochii lui îţi aduc pe faţă zâmbetul. Multe dintre desene sunt cu peşti “probabil pentru că atunci când eram mic am avut un fel de obsesie pentru peşti, aveam acasă vreo 20-30 de acvarii”, încearcă o explicaţie Adrian. Pe pagina sa de Facebook lansează şi desene în care combină mai multe animale într-unul singur şi îi invită pe urmăritorii săi să le găsească un nume. Are câteva cărţi de colorat (cu pisici) şi a făcut chiar şi un desen pentru un tatuaj pe care un client din Germania a reuşit să şi-l transpună fidel pe piele.

Un alt Adrian, tot un creativ, bine-cunoscut în Iaşi, a fost printre primii care au aflat de boala tânărului desenator. Adrian Mironescu, designer de brand Wiron şi cofondator People of Design, povesteşte: „L-am întâlnit pe Adrian acum 9 ani la StreetDelivery şi m-au impresionat tare mult ilustraţiile sale ingenioase şi migala cu care le realiza. Am colaborat cu bucurie pentru proiecte pentru ApaVital, CivicHeroes sau EduChance dar şi pentru daruri minunate. Tare m-aş bucura să ştie cât mai multă lume de arta lui şi să îi sprijine misiunea care îl face fericit şi îi oferă putere”.  Îşi doreşte să fie apreciat ca artist, să nu fie privit doar ca un om bolnav. Îşi doreşte ca arta sa să se vândă, ca oamenii să nu investească doar în like-uri pe reţelele de socializare. „Mă ajută foarte mult să văd că oamenii cred îndeajuns în mine încât să mă susţină că artist. Mă ajută să cresc. Intru foarte repede în depresie când văd că oamenii ignoră desenele. Aş vrea ca oamenii să vadă greutăţile astea. O dată la o săptămână-două, primesc mesaje de la oameni pe care nu-îi cunosc şi îmi arată . Eu şi aşa nu câştig nimic. Am 500 de desene, cum să le protejez?”, întreabă Adrian în timp ce arată câteva dintre desenele sale: “În desenul ăsta sunt eu şi câţiva oameni cu bancnote lipite de ochii – ei sunt orbiţi de bani, eu sunt orbit de boală”.

Nu l-au recunoscut nici pisicile

Şi-a cunoscut soţia într-un moment în care fusese internat în spital şi credea că a scăpat. Nu avea foarte multe informaţii despre boala sa. Nu ştia la ce să se aştepte. “Am fost internat în spital, foarte foarte grav, apoi mi-am revenit, am crezut că sunt bine, am scăpat. Atunci am cunoscut-o pe soţia mea şi la puţin timp după aceea m-am îmbolnăvit foarte foarte rău. A fost ciudat, pentru că abia o cunoscusem, am fost internat în spital, ea nu ştia ce să creadă, ce să simtă. Când mi-au dat drumul din spital ea m-a îngrijit, eu nu eram în stare de nimic, eram o legumă. Nici nu ne cunoşteam atât de bine, cumva a riscat”. S-a întors acasă cu un pansament uriaş la ochi, iar pisicile nu l-au recunoscut.

E conştient că nu există decât tratament de încetinire a bolii: “Mereu mă gândesc ce o să se întâmple mai departe. Îmi doresc doar să desenez cât mai mult şi să aduc cât mai multă bucurie oamenilor până se va întâmpla inevitabilul. De la începutul anului am un fel de lichid în ambii ochi şi specialiştii nu ştiu ce e, m-au tot chemat continuu în ultimele luni. Ar trebui să fac o injecţie, am mai făcut pe vremuri, dar nu prea o vreau. E foarte dureroasă şi nici ei nu vor să facă, pentru că poate să afecteze mai tare vederea. Şi am zis «ştiţi, cu ochii ăştia fac cam tot»„.

Adrian îşi pune serios problema ce ar putea face în lipsa văzului. „Mi-ar plăcea să dau voci pentru filme de animaţie. M-ar tenta asta. Mi-ar plăcea foarte mult bucătăria, dar nu mă avantajează, pentru că nu văd. Sau să fiu speaker motivaţional, să le vorbesc oamenilor despre cum am dus eu lupta asta. Tot ce mi-am propus am făcut”, spune ca un adevărat speaker motivaţional Adrian, care are puterea să găsească şi un avantaj: “O să fie mai uşor, pentru că eu am o frică de public. Dacă nu-i mai văd, o să fie mai uşor”.

Deocamdată, sub lupa dotată cu lumini led, desenează. Unele desene le-ar putea face şi cu ochii închişi, spune artistul, ale cărui desene îşi aşteaptă cumpărători, pe site-ul https://www.adrianserghie.ro/for-sale/. Cu banii obţinuţu speră să ţină boala sub control cât mai mult timp. Poate oricine să îl ajute, în acest mod.

sursa: Ziarul de Iași

În liniște și siguranță de Paște: recomandările autorităților pentru următoarea perioadă

În contextul sărbătorilor pascale, cetățenii sunt îndemnați să respecte mai multe recomandări emise de Inspectoratul General al Poliției (IGP), Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) și Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

În cadrul unei conferințe de presă la Casa Guvernului, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a reamintit șoferilor să respecte prevederile Regulamentului circulației rutiere și să nu conducă automobilele în stare de ebrietate, iar pietonilor – să traverseze strada doar în locurile permise. 

Adulții sunt îndemnați să supravegheze în permanență copiii și să monitorizeze activităţile desfășurate de minori pe reţelele sociale. La fel, cetățenii au fost preveniți să fie precauți în zonele aglomerate, să respecte normele legale cu privire la ordinea și securitatea publică și să țină cont, în contextul zilei de 9 mai, că panglica bicoloră este interzisă. 

„Evitați orice situație de conflict, mesaje care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni ce pot pune în pericol atât siguranța dumneavoastră, cât și a altor cetățeni. În timpul evenimentelor, nu purtaţi arme, obiecte explozive, substanţe interzise sau alte obiecte care pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor. Dacă sunteți martorii unei situații de destabilizare a ordinii publice formați imediat numărul unic 112 sau anunțați cel mai apropiat polițist”, a declarat șeful IGP. 

Pe de altă parte, șeful IGPF, Ruslan Galușca, a menționat că, pentru perioada 1-16 mai, se așteaptă o creștere semnificativă a numărului de traversări ale frontierei. Astfel, Poliția de Frontieră a dispus o serie de măsuri pentru fluidizarea traficului transfrontalier și menținerea unui sistem eficient de supraveghere a frontierei. Măsuri speciale vor fi luate la Aeroport, unde accesul în aerogară va fi permis doar pasagerilor, personalului care exercită atribuții de serviciu la prezentarea permisului de acces, precum și membrilor de echipaje ale aeronavelor. Pasagerii sunt îndemnați să se prezinte la aeroport cu cel puțin trei ore până la zborul rutei planificate.

„Asigurăm cetățenii R. Moldova că polițiștii de frontieră sunt și vor fi prezenți pentru a garanta liniștea și ordinea publică la frontiera de stat”, a declarat Ruslan Galușca, precizând că participanții la traficul transfrontalier pot apela non-stop numărul de call-center al Poliției de Frontieră, 022 259 717, pentru a primi consultații privind situația la frontieră, regulile de traversare și alte informații publice. De asemenea, șeful IGPF a îndemnat șoferii să aleagă puncte de trecere a frontierei mai puțin aglomerate, cum ar fi cel de la Leova-Bumbăta. 

Șefa Secției Sănătatea nutrițională și a copiilor din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Maria-Victoria Racu, a atenționat cetățenii să aibă o alimentație echilibrată. Astfel, persoanelor care au ținut post li se recomandă să treacă treptat de la alimentația vegetariană la cea animalieră. Totodată, reprezentanta ANSP a îndemnat oamenii să aleagă cu precauție ouăle și pasca, să respecte igiena, să păstreze corespunzător alimentele și să evite consumul excesiv de alcool. 

Când se deschide sezonul de vară la „Teatrul Verde” din Parcul „Valea Morilor”

Primăria municipiului Chișinău, Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural vă invită duminică, 19 mai, la deschiderea sezonului de vară la „Teatrul Verde” din Parcul „Valea Morilor”.

Începând cu ora 18:00, puteți participa la un concert grandios cu genericul “Mi-a fost dorul, dor pribeag”, organizat în cinstea lui Ion Aldea Teodorovici, care, în acest an, ar fi împlinit 70 de ani.

În recital:
Cristofor Aldea-Teodorovici
Simona
Orchestra Națională de Cameră

De asemenea, pe scena celui mai mare amfiteatru în aer liber din Republica Moldova, vor fi prezentate lucrări muzicale, care nu au mai răsunat până astăzi!

Doliu uriaș în lumea medei! Japoneza Yumi Katsura, o renumită creatoare de rochii de mireasă, a murit la 94 de ani

Doliu uriaș în lumea medei! Creatoarea de modă Yumi Katsura, considerată un pionier în Japonia în domeniul rochiilor de mireasă şi cunoscută, de asemenea, la nivel internaţional după ce i-a oferit un veşmânt papei Ioan Paul al II-lea, a murit, pe 26 aprilie, la vârsta de 94 de ani, scrie realitatea.net.

Yumi Katsura, al cărei nume real a fost Yumi Yuki, şi-a deschis primul magazin dedicat rochiilor de mireasă în Japonia în anul 1964, după ce studiase la Paris, într-o epocă în care rochiile de mireasă erau purtate doar de 3% dintre mirese, a precizat compania ce îi poartă numele în comunicatul prin care a anunţat decesul creatoarei nipone.

Rochiile de mireasă „sunt de acum purtate de peste 90% dintre femei în ziua căsătoriei lor, iar activităţile sale au avut o influenţă puternică asupra stilului nunţilor dincolo de ţinuta vestimentară”, a adăugat agenţia sa, într-un mesaj transmis pe Instagram, relatează AFP citată de Agerpres.

După debutul ei internaţional la o prezentare de modă organizată la New York în 1981, Yumi Katsura şi-a extins activităţile în peste 30 de ţări, deţinând magazine inclusiv la Roma şi la Paris şi „influenţându-le pe mirese nu doar în Japonia, ci şi în lumea întreagă”, a adăugat agenţia pe care a înfiinţat-o.

În 1993, Yumi Katsura a creat un veşmânt sacerdotal pentru papa Ioan Paul al II-lea, care a necesitat doi ani de muncă, utilizând Hakata-ori, o tehnică de ţesut folosită la confecţionarea chimonourilor.

În acelaşi an, fostul suveran pontif, care a murit în 2005, a purtat acea capă şi acea mitră asortată în timpul slujbei de Paşte, o ceremonie difuzată la televiziune în lumea întreagă.

„Lacrimi au curs pe obrajii mei atunci când am primit cuvintele de mulţumire din partea papei”, a povestit creatoarea de modă japoneză.

Yumi Katsura a organizat peste 200 de defilări de modă pe parcursul cariei sale, îmbinând „tradiţii artistice japoneze şi moda internaţională”, au precizat reprezentanţii agenţiei sale. 

O fetiță în vârstă de 6 ani, scoasă de sub dărâmăturile provocate de explozia rachetei rusești în blocul de locuit din Kiev. Un bărbat, posibil tatăl fetiței, a fost găsit mort de salvatori
Articolul anterior
Irina Rîngaci și Mariana Draguțan, pe locul doi la turneul internațional Ranking Series
Articolul următor