Povestea unei familii cu 16 copii din Ceadâr Lunga: ,,Ne ajută dragostea, tandrețea, maternitatea”

O familie cu 16 copii din Ceadâr Lunga sunt un exemplu demn de dragoste și armonie ce poate exista între părinți copii, dar și între frați.

În familia preotului Lazarev din Ceadâr Lunga, cresc și sunt educați 16 copii, inclusiv unul adoptiv. Pentru ca să facă față treburilor cotidiene, fiecare membru se implică în activități casnice. „Altfel nu ne-am descurca”, mărturisește Ludmila, mama celor 16 copii.

„Chiar din momentul în care am format familia, noi am decis că vom avea atâția copii cât ne va fi dat  să avem. Dar nu am crezut că vor fi chiar atâția. Am tratat apariția fiecărui copil ca pe un dar de la Dumnezeu (…). A fost dificil atât moral, cât și fizic”, a povestit Ludmila într-un interviu pentru portalul gagauzinfo.md.

În familia Lazarev sunt foarte mulți școlari. Nadia este în clasa a doua, Alioșa – în a treia, Iulia și Varia – în a cincea, Colea și Irina sunt în clasa a șaptea… Trei dintre copii, Afanasie, Elizaveta și Maria studiază la colegii. Tit și Sergei sunt în clasa a XII-a. Trifon și Vania merg la grădiniță, iar Aniuta, Olia și Kiriușa stau acasă cu mama.

Fiecare dintre membrii familiei își aduce aportul în organizarea vieții cotidiene.

Mama celor 16 copii spune că scopul principal e să le ofere tuturor o educație și studii bune, iar mai departe ei trebuie să conteze mai mult pe forțele proprii. „Cei mari deja au înțeles acest lucru, ei se străduie să câștige singuri”, spune Ludmila.

Mama copiilor a povestit că, de exemplu, pentru terciul de la micul dejun au nevoie de 3,5 litri de lapte. La prânz se prepară, în medie, trei litri de borș și e nevoie de 5 kg de cartofi pentru „felul doi”. Pentru a unge câte două tartine pentru fiecare membru al familie e nevoie de un pachet de unt și două pâini.

„Cea mai mare provocare este să găsesc forțe și timp pentru a reuși să le citesc și să discut cu copiii, să le acord măcar câte in pic de atenție fiecăruia. Să reușesc să le zic în parte că este cel mai bun și cel mai iubit copil”, mai spune Ludmila Lazareva.

Potrivit ei, este important ca să ai încredere în copil, să-l respecți, să-i vorbești și să-i explici mereu.

sursa

Expoziție cu prezentare de film la Muzeu! Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu: „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)”

În data de 26 aprilie 2024, la ora 15:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu Muzeul Virtual al Foametei din Basarabia, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării USM și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, organizează un eveniment dedicat comemorării victimelor foametei din 1946-1947, cu genericul „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu”.

Activitatea cuprinde vernisarea expoziției de planșe „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)” și prezentarea filmului documentar „Omorâți prin înfometare”, realizat de Mariana S. Țăranu, conferențiar universitar, doctor în istorie și jurnalistul Vitalie Guțu, lector universitar. În același context, va fi organizată o masă rotundă dedicată acestei tematici tragice, cu participarea istoricilor, personalităților politice, jurnaliștilor și preoților.

Prin acest eveniment, urmărim consemnarea Zilei comemorării victimelor foametei organizate în RSS Moldovenească în anii 1946-1947, marcată în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, conform deciziei Parlamentului Republicii Moldova din 7 aprilie 2022. Foametea organizată de regimul totalitar sovietic în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a fost  una dintre cele mai odioase crime contra umanității. Studiile științifice, culegerile de documente, memoriile și amintirile martorilor oculari reflectă amploarea acestei tragedii produse în spațiul pruto-nistrean. Rezultatele cercetărilor denotă că foametea a distrus viețile a peste 10% din numărul total al populației RSS Moldovenești (circa 200 000 de oameni). 

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și partenerii evenimentului urmăresc sensibilizarea opiniei publice asupra jertfei ce a marcat destinul oamenilor, indiferent de etnie și origine socială.

Vă așteptăm pentru un eveniment de reculegere și comemorare a victimelor foametei.

Mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu 82

Autoritățile alocă milioane de lei pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuit și a caselor individuale

În următorii trei ani, autoritățile își propun să aloce aproximativ 690 de milioane de lei din bugetul de stat pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuit și a caselor individuale, iar cu sprijinul partenerilor de dezvoltare aceste mijloace ar putea fi dublate, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, la Radio Moldova.

Potrivit lui Ion Muntean, renovările vor conduce la economii de energie de până la 40%.

„Prima etapă a programului prevede că 75% din resursele financiare sunt alocate pentru sectorul rezidențial multietajat. Aici, putem indica clădirile administrate de asociația de proprietari în condominiu și sunt clădiri care au fost date în exploatare până în 2005. Deci, aceștia sunt principalii beneficiari. Peste 25% sunt destinate gospodăriilor casnice individuale, la prima etapă, dar ponderea acestora poate crește, pe măsură ce anumiți parteneri de dezvoltare spun că sunt interesați de case individuale”, a spus Muntean.

Săptămână trecută, Guvernul a aprobat Programul de finanțare a Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial pentru perioada 2024-2027. Programul urmărește renovarea unei suprafețe încălzite de cel puțin 507 mii de metri pătrați din clădirile sectorului rezidențial, adică circa 8500 de apartamente, sau circa 5000 de case individuale.

Este permis să transporți medicamente în bagajul personal? Precizările Serviciului Vamal

Călătorii care sosesc sau pleacă din Republica Moldova au dreptul de a transporta în bagajele personale medicamente care urmează să fie utilizate, din motive medicale, personal de către aceștia sau de către animalele care îi însoțesc.

În cazul medicamentelor eliberate cu prescripție medicală (rețetă) este permisă transportarea acestora peste frontiera vamală în cantități care nu le depășesc pe cele indicate în prescripția medicală conform tratamentului prescris.

În acest sens, este necesar să prezentați Serviciului Vamal actele care justifică eliberarea medicamentelor pentru efectuarea tratamentului prescris (prescripția instituției medicale, alte acte care justifică eliberarea și traversarea medicamentelor peste frontiera vamală).

Persoanelor fizice le este permisă introducerea și scoaterea pe/de pe teritoriul țării a medicamentelor pentru consumul personal, în dependență de statutul legal al acestora, mai multe detalii puteți accesa aici.

IMPORTANT!

Introducerea și scoaterea pe/de pe teritoriul țării a substanțelor stupefiante sau psihotrope de către persoane fizice (călători) este interzisă.

Substanţele stupefiante, psihotrope şi precursorilor acestora, supuse controlului sunt aprobate prin Hotărârea de Guvern nr.1088/2004. 

O fetiță a ajuns în stare gravă la spital după ce a înghițit 23 de magneți
Articolul anterior
Raioanele în care s-a instituit cod roșu și portocaliu de alertă epidemiologică Covid-19
Articolul următor