Povestea unei familii cu 16 copii din Ceadâr Lunga: ,,Ne ajută dragostea, tandrețea, maternitatea”

O familie cu 16 copii din Ceadâr Lunga sunt un exemplu demn de dragoste și armonie ce poate exista între părinți copii, dar și între frați.

În familia preotului Lazarev din Ceadâr Lunga, cresc și sunt educați 16 copii, inclusiv unul adoptiv. Pentru ca să facă față treburilor cotidiene, fiecare membru se implică în activități casnice. „Altfel nu ne-am descurca”, mărturisește Ludmila, mama celor 16 copii.

„Chiar din momentul în care am format familia, noi am decis că vom avea atâția copii cât ne va fi dat  să avem. Dar nu am crezut că vor fi chiar atâția. Am tratat apariția fiecărui copil ca pe un dar de la Dumnezeu (…). A fost dificil atât moral, cât și fizic”, a povestit Ludmila într-un interviu pentru portalul gagauzinfo.md.

În familia Lazarev sunt foarte mulți școlari. Nadia este în clasa a doua, Alioșa – în a treia, Iulia și Varia – în a cincea, Colea și Irina sunt în clasa a șaptea… Trei dintre copii, Afanasie, Elizaveta și Maria studiază la colegii. Tit și Sergei sunt în clasa a XII-a. Trifon și Vania merg la grădiniță, iar Aniuta, Olia și Kiriușa stau acasă cu mama.

Fiecare dintre membrii familiei își aduce aportul în organizarea vieții cotidiene.

Mama celor 16 copii spune că scopul principal e să le ofere tuturor o educație și studii bune, iar mai departe ei trebuie să conteze mai mult pe forțele proprii. „Cei mari deja au înțeles acest lucru, ei se străduie să câștige singuri”, spune Ludmila.

Mama copiilor a povestit că, de exemplu, pentru terciul de la micul dejun au nevoie de 3,5 litri de lapte. La prânz se prepară, în medie, trei litri de borș și e nevoie de 5 kg de cartofi pentru „felul doi”. Pentru a unge câte două tartine pentru fiecare membru al familie e nevoie de un pachet de unt și două pâini.

„Cea mai mare provocare este să găsesc forțe și timp pentru a reuși să le citesc și să discut cu copiii, să le acord măcar câte in pic de atenție fiecăruia. Să reușesc să le zic în parte că este cel mai bun și cel mai iubit copil”, mai spune Ludmila Lazareva.

Potrivit ei, este important ca să ai încredere în copil, să-l respecți, să-i vorbești și să-i explici mereu.

sursa

Turismul din Grecia se schimbă radical! În plin sezon estival, autoritățile introduc noi reguli pe plaje

În plin sezon estival, autoritățile din Grecia introduc noi reguli pe plaje. Supraaglomerarea nu mai este deloc tolerată, așa că turiștii români care se pregătesc să plece în vacanță pe insulele grecești trebuie să se informeze și să știe ce au de făcut, scrie evz.ro.

Cea mai vizitată țară de pe glob în perioada verii, Grecia, introduce reguli de ultimă oră împotriva supraaglomerării de pe plaje. Autoritățile nu mai sunt deloc tolerante și dau amenzi uriașe.

Concret, turiștii care ajung de acum încolo pe plajele însorite din Grecia trebuie să știe că nu mai pot închiria umbrele și șezlonguri oricum și de la oricine. Astfel de persoane sunt atent monitorizate și dacă nu au la vedere informațiile privind obiectele destinate închirierii și numărul acestora se aleg cu amenzi foarte mari.

Noile reguli sunt clare. Doar 30 la sută din suprafața cu nisip poate fi ocupată de scaunele pliabile, restul fiind destinat celor care preferă să stea pe prosoape.

Turiștii care observă că legea este încălcată, iar plaja este aglomerată cu șezlonguri pot raporta abuzul printr-o aplicație conectată la serverele Ministerul Finanțelor din Grecia.

Șezlongurile trebuie să fie amplasate la cel puțin 4 metri de țărm.

Căprioare eliberate din captivitate! Doi pui, găsiți într-o gospodărie din Nisporeni

Inspecția pentru Protecția Mediului Nisporeni a primit un apel telefonic, precum, că un locuitor al s. Odobești, r-nul Nisporeni, ține în captivitate două căprioare. Inspectorii au mers la fața locului, ei au ridicat  căprioarele și le-au transmis Ocolului Silvic Grozești. După un control veterinar căprioarele au fost eliberate în habitatul lor natural, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Persoana vinovată de săvârșirea contravenției a fost citată la sediul IPM Nisporeni pentru a fi sancționată conform prevederilor  legislației de mediu. 

Inspectoratul pentru Protecția Mediului își exprimă recunoștința față de cetățeanul care a alertat inspectorii de mediu și îndeamnă toți locuitorii să urmeze acest exemplu, contribuind activ la protejarea și conservarea faunei.

O fetiță de 11 ani și tatăl ei au murit după ce au fost loviţi de fulger pe munte

Un tată şi fiica sa în vârstă de 11 ani au murit după ce au fost loviţi de fulger în Munţii Balcani din Bulgaria, informează DPA citat de stirileprotv.ro.

Bărbatul şi cei doi copii ai lui se aflau în drumeţie în apropiere de vârful Kupena, care are înălţimea de 2.169 metri, a relatat luni televiziunea de stat BNT.

Fiul acestuia, în vârstă de 13 ani, a fost salvat de un elicopter militar după ce băiatul a alertat serviciile de urgenţă în urma fulgerului.

Potrivit relatării, bărbatul decedat, în vârstă de 47 de ani, era un alpinist experimentat. Cu toate acestea, el a întreprins acea drumeţie montană în condiţii meteorologice nefavorabile, au precizat serviciile de urgenţă. 

O fetiță a ajuns în stare gravă la spital după ce a înghițit 23 de magneți
Articolul anterior
Raioanele în care s-a instituit cod roșu și portocaliu de alertă epidemiologică Covid-19
Articolul următor