Povestea unei familii cu 16 copii din Ceadâr Lunga: ,,Ne ajută dragostea, tandrețea, maternitatea”

O familie cu 16 copii din Ceadâr Lunga sunt un exemplu demn de dragoste și armonie ce poate exista între părinți copii, dar și între frați.

În familia preotului Lazarev din Ceadâr Lunga, cresc și sunt educați 16 copii, inclusiv unul adoptiv. Pentru ca să facă față treburilor cotidiene, fiecare membru se implică în activități casnice. „Altfel nu ne-am descurca”, mărturisește Ludmila, mama celor 16 copii.

„Chiar din momentul în care am format familia, noi am decis că vom avea atâția copii cât ne va fi dat  să avem. Dar nu am crezut că vor fi chiar atâția. Am tratat apariția fiecărui copil ca pe un dar de la Dumnezeu (…). A fost dificil atât moral, cât și fizic”, a povestit Ludmila într-un interviu pentru portalul gagauzinfo.md.

În familia Lazarev sunt foarte mulți școlari. Nadia este în clasa a doua, Alioșa – în a treia, Iulia și Varia – în a cincea, Colea și Irina sunt în clasa a șaptea… Trei dintre copii, Afanasie, Elizaveta și Maria studiază la colegii. Tit și Sergei sunt în clasa a XII-a. Trifon și Vania merg la grădiniță, iar Aniuta, Olia și Kiriușa stau acasă cu mama.

Fiecare dintre membrii familiei își aduce aportul în organizarea vieții cotidiene.

Mama celor 16 copii spune că scopul principal e să le ofere tuturor o educație și studii bune, iar mai departe ei trebuie să conteze mai mult pe forțele proprii. „Cei mari deja au înțeles acest lucru, ei se străduie să câștige singuri”, spune Ludmila.

Mama copiilor a povestit că, de exemplu, pentru terciul de la micul dejun au nevoie de 3,5 litri de lapte. La prânz se prepară, în medie, trei litri de borș și e nevoie de 5 kg de cartofi pentru „felul doi”. Pentru a unge câte două tartine pentru fiecare membru al familie e nevoie de un pachet de unt și două pâini.

„Cea mai mare provocare este să găsesc forțe și timp pentru a reuși să le citesc și să discut cu copiii, să le acord măcar câte in pic de atenție fiecăruia. Să reușesc să le zic în parte că este cel mai bun și cel mai iubit copil”, mai spune Ludmila Lazareva.

Potrivit ei, este important ca să ai încredere în copil, să-l respecți, să-i vorbești și să-i explici mereu.

sursa

Work-life balance. Cum combini cariera cu viața personală?

Câte ore muncești pe zi? Dar pe săptămână? Să lucrezi eficient nu înseamnă să muncești fără pauze ori în weekend. Eficiența se dobândește atunci când reușești să creezi o armonie dintre viața profesională și cea personală. Într-adevăr, de multe ori este provocator să le echilibrezi, mai ales dacă lucrezi full time și nu poți avea un program de freelance, dar nu este imposibil. Vezi mai jos câteva recomandări pentru un work-life-balance mai bun:

Widely smiling businesswoman working on laptop sitting in a cafe. Woman with long hair wears black jacket and white blouse and holds black eyeglasses in hands.
  • Găsește un job care să-ți placă

„Dacă-ţi place ceea ce faci, nu vei munci nicio singură zi din viaţa ta”, a zis Confucius și nu-l vom contrazice. Descoperă lucrurile, care-ți aduc plăcere și găsește o modalitate să le transformi în jobul tău. De exemplu, dacă ești pasionat(ă) de grădinărit sau de agricultură și ești pregătit(ă) să dedici timp și efort să te specializezi, atunci poți opta pentru joburi agricultura. Experimentează cu domenii noi și caută un job pe placul tău inclusiv în alte țări. Astfel, îți mărești orizonturile și poți să te muți într-o altă țară, singur/ă sau cu partenerul/partenera, pentru o anumită perioadă de timp. Partea bună este disponibilitatea de oferte de lucru peste hotare pentru cupluri

  • Oferă-ți momente de liniște

Când ești mereu disponibil(ă) să răspunzi la emailuri sau la telefon, ești predispus(ă) la un stres constant. Să închizi telefonul sau să te deconectezi de la email, în timpul tău liber, este cel mai simplu lucru, pe care poți să-l faci pentru tine și pentru sănătatea ta emoțională.

  • Fă-ți timp pentru cei dragi.

Munca nu trebuie să ocupe cea mai mare parte din viața ta. Mereu există riscul că poți să-ți pierzi jobul meu, din foarte multe motive. Din această cauză, trebuie să-ți lași timp pentru momentele, care chiar îți aduc satisfacție și pentru oamenii, care te fac să te simți bine. Chiar și atunci, atunci când ai o agendă foarte încărcată, găsește zilnic, cel puțin o oră, pe care să o petreci cu oamenii tăi apropiați. În aceste momente este important să nu te mai gândești la job și să savurezi clipele petrecute cu ei. 

  • Stabilește limite 

Dacă lucrezi până la ora 18:00, nu accepta meeting-uri stabilite la 17:50, când știi că vor dura mai mult de 10 minute. În acest mod eviți epuizare și burnout-ul. În cazurile în care șeful sau colegii, vin cu solicitări peste program, amintește-le care este programul tău de muncă. De asemenea, nu neglija pauza de masă, pentru că atunci ai la dispoziție o oră, pe care să ți-o dedici. Este foarte important să nu lucrezi în acest interval și să iei o pauză de la sarcini.

  • Mergi în vacanță

Uneori, poți să te deconectezi pe deplin de la job doar în vacanță. Fie că alegi să mergi într-un city break ori într-o vacanță mai lungă, contează să petreci timpul relaxant. Majoritatea companiilor oferă un concediu anual de 28 de zile, de care trebuie să profiți din plin pentru a-ți încărca bateriile. 

  • Prioritizează-ți sănătatea

Zilnic, trebuie să faci sport cel puțin 30 de minute. Ca să-ți organizezi gândurile, practică meditația ghidată, fă yoga sau aleargă în parc. Vei simții instantaneu beneficiile acestor activități și vei fi mult mai productiv(ă). De asemenea, formează-ți obișnuința să treci un control medical anual, pentru a te asigura că ești bine. 
Work-life-balance este un concept, pe care trebuie să-l îmbrățișezi și să-l dezvolți. Persoanele cu adevărat de succes sunt cele care pot să echilibreze cariera cu timpul alocat pentru hobby-uri sau pentru ieșirile cu familia.   

Un angajat al MAI din România, bătut de doi tineri, la Bălți

Un angajat al Ministerului Afacerilor Interne din România, detașat la PTF Costești-Stânca, în vârstă de 44 de ani, a fost agresat de către doi tineri pe o stradă din Bălți. Informația a fost confirmată pentru Replica Media de către ofițera de presă a IP Bălți, Eugenia Molceanov, scrie replicamedia.md.

Cazul a avut loc duminică dimineață, în jurul orei 04:50. Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pentru Huliganism art.(287).

Bănuiții, doi tineri, cu vârste de 29 și 21 de ani, au fost reținuți pentru 72 de ore.

Nuntă în Penitenciarul din Lipcani! Un deținut și iubita sa de la libertate și-au unit destinele

Un deţinut din Penitenciarul nr.2-Lipcani şi aleasa sa de la libertate și-au jurat credinţă şi iubire în faţa lui Dumnezeu și au spus „Da” în fața reprezentantului Agenţiei Servicii Publice, la finele săptămânii trecute, informează PROVINCIAL.

colaj foto: provincial.md

“Chiar dacă căsătoria a fost oficiată în penitenciar, aceasta nu s-a deosebit de una de la libertate. Îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, în prezența nașilor, mirii şi-au oficiat căsătoria, respectând toate tradițiile legate de căsătorie.

Căsătoria în rândul persoanelor private de libertate este un factor firesc, familia fiind cea care le oferă sprijinul necesar atunci când se confruntă cu obstacolele vieţii, iar susţinerea şi încrederea celor dragi îi motivează să preia un comportament pro-social în perioada detenţiei, orientat spre reintegrarea eficientă în societate,” menționează ANP.

Menționăm că, de la începutul anului curent, în rândul persoanelor private de libertate au fost înregistrate 86 de căsătorii.

O fetiță a ajuns în stare gravă la spital după ce a înghițit 23 de magneți
Articolul anterior
Raioanele în care s-a instituit cod roșu și portocaliu de alertă epidemiologică Covid-19
Articolul următor