Premieră la nivel mondial. Israelul interzice comerțul cu blană naturală

Israelul a anunțat că intenționează să interzică cumpărarea și vânzarea blănurilor de animale, cu excepția cazurilor special aprobate, informează BBC.

separator

Ministrul pentru protecția mediului, Gila Gamliel, a catalogat drept „imorală” utilizarea pielii și a blănii animalelor în industria modei.

Industria blănurilor provoacă uciderea a sute de milioane de animale din întreaga lume și implică cruzime și suferință de nedescris. Utilizarea pielii și blănii faunei sălbatice în industria modei este imorală.

Gila Gamliel, ministrul pentru protecția mediului:

,,Peta, organizație care militează pentru drepturile animalelor, a anunțat că a „aplaudat” demersul Israelului. Israelul va deveni prima țară din lume care interzice comerțul cu blană naturală. Până acum, doar câteva orașe din Statele Unite ale Americii și din Brazilia au luat o astfel de decizie. În prezent, orice persoană din Israel care dorește să cumpere sau să vândă blană trebuie să solicite un permis. Conform noilor reguli, acest lucru va fi permis numai în cazurile de „cercetare științifică, educație, instruire și în scopuri religioase sau tradiționale”.

sursa

Dronele vor trebui înmatriculate

Operarea aeronavelor fără pilot la bord ar putea fi reglamentată după noi norme. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale anunță inițierea consultării publice a proiectului Hotărârii Guvernului ”Cu privire la aprobarea normelor de operare a aeronavelor fără pilot la bord.”

Proiectul de hotărâre instituie criterii  legate de nivelul de risc, dar și alte criterii pentru a stabili trei  categorii de operațiuni, și anume ”deschise”, ”specifice” și  ”certificate”, descrise detaliat în proiect. Se impun sistemelor de  aeronave fără pilot la bord (Unmanned Aircraft System – UAS) cerințe  proporționale de diminuare a riscurilor în funcție de nivelul de risc  implicat, de caracteristicile operaționale ale aeronavei fără pilot la  bord vizate și de caracteristicile zonei de operare, scrie bizlaw.md.

Operațiunile din categoria ”deschise”,  care reprezintă marea majoritate a zborurilor cu aeronave fără pilot la  bord, cum sunt zborurile de agrement cu acele așa zise ”drone”,  reprezintă cele mai mici riscuri și nu vor face obiectul unor proceduri  standard de verificare a conformității în domeniul aeronautic, ci se vor  desfășura în baza unor norme clare stabilite expres în proiect.

Operațiunile din categoria ”specifice”,  care includ alte tipuri de operațiuni și care prezintă un risc mai  ridicat, vor putea fi efectuate urmare a unei evaluări aprofundate a  riscurilor pentru a se indica cerințele necesare pentru ca operațiunea  să se deruleze în siguranță.

În partea ce ține de operațiunile din  categoria ”certificate”, care sunt operațiunile cu cel mai ridicat nivel  de risc, proiectul stabilește că aceste zboruri vor fi supuse unor  norme referitoare la certificarea operatorului și la licențele piloților  la distanță, pentru a putea asigura un nivel corespunzător al  siguranței zborurilor și securității aeronautice.

Proiectul stabilește norme și proceduri  pentru dispunerea însemnelor și identificarea aeronavelor fără pilot la  bord și pentru înregistrarea operatorilor de aeronave fără pilot la  bord, precum și înmatricularea aeronavelor fără pilot la bord  certificate.

De asemenea, proiectul stabilește  obligativitatea înregistrării piloților de aeronave fără pilot la bord,  în cazul în care operează o aeronavă fără pilot la bord care, în caz de  impact, poate imprima unei persoane o energie cinetică de peste 80 jouli  sau a cărei operare prezintă riscuri la adresa vieții private, a  protecției datelor cu caracter personal, a securității sau a mediului.

Studiile au demonstrat că aeronavele  fără pilot la bord cu o masă la decolare mai mare sau egală cu 250 g  prezintă riscuri la adresa securității și, prin urmare, operatorii UAS  ai unor astfel de aeronave fără pilot la bord vor avea obligația de a se  înregistra atunci când operează respectivele aeronave în categoria  ”deschise”.

Având în vedere riscurile la adresa  vieții private și a protecției datelor cu caracter personal, operatorii  de aeronave fără pilot la bord urmează a fi înregistrați dacă operează o  aeronavă fără pilot la bord echipată cu un senzor capabil să colecteze  date cu caracter personal. Această prevedere nu se va aplica însă  aeronavelor fără pilot la bord care sunt considerate jucării.

Ținând cont de faptul că unele zone, cum  ar fi spitalele, adunările de persoane, instalațiile și structurile de  tipul unităților penitenciare sau al uzinelor, clădirile autorităților  guvernamentale, zonele de conservare a naturii sau anumite elemente ale  infrastructurii de transport, pot fi deosebit de sensibile la unele  tipuri de operațiuni UAS sau la totalitatea acestora, proiectul  instituie posibilitatea de a stabili norme pentru a supune anumitor  condiții operarea aeronavelor fără pilot la bord din motive care nu se  încadrează în domeniul de aplicare, inclusiv protecția mediului  înconjurător, siguranța publică sau protecția vieții private și a  datelor cu caracter personal în conformitate cu legislația în vigoare.

De asemenea, proiectul acordă o atenție  deosebită asigurării conformității produselor în contextul unei creșteri  a comerțului electronic.

Pentru a asigura un nivel ridicat de  protecție a intereselor publice, cum ar fi siguranța sănătății, și  pentru a garanta o concurență loială pe piață, operatorii economici  urmează a fi responsabili pentru conformitatea UAS, în funcție de rolul  lor respectiv în lanțul de aprovizionare și de distribuție. Este  stabilită o distribuție clară și proporțională a obligațiilor, care  corespund rolului deținut de fiecare operator economic în lanțul de  aprovizionare și distribuție.

Proiectul impune obligativitatea ca  atunci când introduce pe piață un UAS, fiecare importator va înscrie pe  respectivul UAS numele, denumirea comercială înregistrată sau marca  înregistrată și adresa la care poate fi contactat. De asemenea, sunt  prevăzute excepții, în cazurile în care dimensiunea UAS nu permite acest  lucru. Acest lucru este valabil și în situațiile în care importatorul  ar trebui să deschidă ambalajul pentru a-și putea înscrie numele și  adresa pe UAS.

În partea ce ține de cerințe de  conformitate, proiectul se limitează la stabilirea cerințelor esențiale.  Pentru a înlesni evaluarea conformității cu aceste cerințe a UAS  destinate operării în categoria ”deschise”, este stabilit mecanismul  prezumției de conformitate.

CNAS lansează campania de informare ”Pensiile în Republica Moldova – fii informat!”

Vineri, 20 mai, Casa Naţionala de Asigurări Sociale dă start campaniei de informare „Pensiile în Republica Moldova-fii informat!”.

În perioada estivală, angajaţii CNAS vor desfăşura întâlniri cu beneficiarii de pensii, potenţialii beneficiari de pensii, autorităţile publice-locale şi publicul larg în toate raioanele ţării pentru ai familiariza cu condițiile de acordare și  calcul a pensiilor în Republica Moldova.

Scopul campaniei este de a spori nivelul de transparenţă a mecanismelor stabilirii, calculării, indexării şi majorării pensiilor prin informarea activă a beneficiarilor de pensii, dar şi a potenţialilor pensionari, care astăzi muncesc, achită contribuţiile de asigurări sociale de stat şi aspiră la un trai decent în viitor.

În cadrul campaniei de informare vor fi distribuite pliante şi vor fi publicate materiale informative în presa locală pentru informarea activă a populaţiei. În acest sens, Casa Naţionala de Asigurări Sociale are ca obiectiv colaborarea cu toţi reprezentanţii mass-media regionali şi naţionali.

Un tânăr a fost găsit împușcat într-o pădure din Sângerei

Cadavrul unui tânăr a fost găsit în această dimineață împușcat în cap într-o pădure din Sîngerei.

Preliminar, s-a stabilit că victima ar avea 29 de ani și ar fi fost împușcat dintr-o armă cu lunetă cu termoviziune, de la o distanță de aproximativ 300 de metri, scrie deschide.md, citată de tv6.md.

Potrivit acelorași surse, se presupune că acesta ar fi fost împușcat de niște braconieri.

Anunțul Ambasadei României: Începând de miercuri vor fi reluate ceremoniile de depunere a jurământului
Articolul anterior
Cine moștenește averea lui Kenzo Takada, de aproximativ 100 milioane de dolari
Articolul următor