Premieră pentru R. Moldova! Pentru prima dată, elevii din toată țara vor studia folclorul în școli! Disciplina va fi introdusă în curriculă din 1 septembrie

Premieră în Republica Moldova! Pentru prima dată, copiii din toată țara vor studia folclorul în școli! Disciplina opțională ”Tradiții și obiceiuri populare românești” va fi introdusă în curricula educație socioumanistică pentru elevii din clasele a V-VI-a în noul an de studii, începând cu 1 septembrie.

Decizia a fost aprobată astăzi de Consiliul Național de Curriculum a Republicii Moldova.

Această inițiativă frumoasă aparține entnografului și maestrului Valeriu Chiper și doctorului în pedagogie Valentina Olaru, directoarea Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Capitală, și vine din dorința copiilor și părinților care au înțeles rolul deosebit în existența socială al tradițiilor și obiceiurilor din arealul nostru. Totodată, inițiativa a fost avizată de cele mai importante instituții din domeniu, dar și personalități din țara noastră care au tangență cu folclorul.

Astfel, elevii din cele două clase vor studia tradițiile neamului nostru la ore, vor avea activități aplicative și practice în cadrul unui program liber.

”Este o victorie pentru țara noastră! Este, de fapt, o etapă care nu ne va lăsa să ne pierdem ca neam, iar de acum încolo am convingerea că tradițiile și obiceiurile nu se vor pierde, pentru că va avea cine le duce mai departe. De o viață adun folclorul autentic, sunt 35 de ani de experiență, muncă colosală, iar acum sunt liniștit că nu a fost în zadar, și că vor avea continuitatea. Dragul de neam și de folclor trebuie cultivate copiilor, astfel vom crește mici patrioți ai neamului!”, a spus pentru unica.md etnograful și maestrul Valeriu Chiper.

Doctorul în pedagogie Valentina Olaru s-a arătat mândră de faptul că elevii vor putea studia esența noastră ca neam.

”Tradițiile, obiceiurile, portul popular și folclorul sunt comori indispensabile, care ne definesc ca popor, făcându-l unic, statornic și nemuritor. Cu regret, foarte puțini dintre tinerii de azi cunosc valoarea unor obiecte, de o rară frumusețe, de altfel, și pe care nu le apreciază la adevărata lor valoare. Foarte rar tinerii de astăzi ascultă cu plăcere cântece populare și nu e vina lor că nu pot selecta din ceea ce li se oferă, lucruri de calitate, valoroase din punct de vedere cultural și spiritual. A fost o lacună a sistemului educațional, dar extrem de importantă – patrimoniul valoric național, dar care a fost recuperată.”, a mărturisit pentru unica.md Valentina Olaru, doctor în pedagorie și directorul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Capitală.

Amintim că în urmă cu câțiva ani, Centrul de Excelență ”Ștefan Neaga” din Capitală a exclus din program catedra de canto popular și a păstrat doar o oră pentru elevii care studiază acolo, doar că o fac deja în cadrul catedrei de canto academic, fapt ce a generat revoltă în rândul celor care voiau să studieze cântecul popular. Mulți dintre cei care visau să facă asemenea studii în țară sunt nevoiți să le urmeze în România.

Maestrul Valeriu Chiper este etnograf cu activitate de peste 35 de ani în spate. A studiat și a adunat folclor din toată țara și are în palmares zeci de lucrări adunate, dansuri, câtece, obiceiuri și ritualuri vechi. Este conducător artistic al ansamblului etno-folcloric ”Moștenitorii”, cu grupuri de maturi și de copii.

Cerințe noi pentru posesorii de automobile cu volanul pe partea dreaptă

Posesorii vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă vor respecta noi condiții tehnice pentru a circula pe drumurile publice din țară. Excepție vor face mașinile cu volanul pe dreapta aflate în trafic internațional. O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv.

Documentul prevede echiparea cu oglinzi speciale periscopice a automobilelor cu volanul pe dreapta, care să asigure o vizibilitate mai bună în partea stângă. De asemenea, vehiculele vor fi echipate cu convertori pentru faruri, care să redirecționeze lumina pentru circulația pe partea dreaptă a părții carosabile în sensul de mers, cu excepția vehiculelor care permit adaptarea manuală sau automată a modului de direcționare a farurilor.

Noile cerințe de echipare sau adaptare a farurilor pentru mașinile cu volanul pe dreapta vor permite evitarea cazurilor de orbire a șoferului auto care se deplasează în întâmpinare din sens opus. La fel, cerințele tehnice vor asigura șoferilor mărirea câmpului vizual pe partea stângă la efectuarea manevrelor de depășire a altor participanți la trafic.

Polițiștii vor fi la datorie de 9 Mai: Recomandări către cetățeni

În contextul mai multor evenimente care vor avea loc la 9 mai, în capitală, dar și în țară, Poliția va fi la datorie pentru asigurarea ordinii publice și supravegherea circulației rutiere.

Stimați cetățeni, pentru ca evenimentele să se desfășoare fără incidente, vă recomandăm:

respectați normele legale cu privire la ordinea și securitatea publică;

evitați să luați copiii în mulțime;

evitați consumul de alcool în locurile publice;

evitați orice situație de conflict, mesaje cu tentă politică și cele care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni care pot pune în pericol atât siguranța dumneavoastră, cât și a altor cetățeni;

nu purtaţi arme, obiecte explozive, substanţe interzise sau alte obiecte care pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor. Evitați purtarea genților voluminoase și a ghiozdanelor care pot crea suspiciuni.

evitați să luați la evenimente obiecte de valoare și aveți grijă de bunurile personale.

Pentru ca traficul rutier să se desfășoare fără impedimente:

evitați străzile pe care va fi restricționată circulația și optați pentru deplasarea pe străzile adiacente;

respectați cerințele legale ale polițiștilor;

nu parcați mașinile în locuri interzise și nu lăsați bunuri de valoare în interiorul acestora;

fiți maxim prudenți la trecerile pentru pietoni;

optați pentru transportul public;

nu urcați la volan daca ați consumat băuturi alcoolice.

Informați imediat Poliția dacă observați persoane sau acțiuni suspecte. Dacă sunteți martorii unei situații de perturbare a ordinii publice formați imediat numărul unic 112 sau anunțați cel mai apropiat polițist.

Un bărbat de 99 de ani a divorțat de soția sa de 96 de ani, după ce a găsit scrisorile ei secrete de dragoste din anii 1940

Bărbat de 99 de ani, divorț surprinzător. Un bărbat de 99 de ani și soția acestuia de 96 de ani vor deveni cel mai vârstnic cuplu de divorțați din lume, după ce soțul a aflat despre o aventură pe care soția sa a avut-o în urmă cu 60 de ani, în anii 1940.

După 77 (șaptezeci și șapte!!!”) de ani, un italian în vârstă de 99 de ani a cerut divorțul de soția sa în vârstă de 96 de ani, după ce a descoperit că soția lui a avut aventură în urmă cu 60 de ani.

Divorț la 99 de ani, după 77 de ani de căsătorie

Bărbatul, identificat în actele de judecată ca fiind Antonio C., a descoperit într-o comodă veche scrisorile de dragoste dintre soția sa și vechea sa dragoste, chiar cu câteva zile înainte de Crăciun. El șia-a confruntat soția sa, Rosa C., care ar fi recunoscut această aventură și a încercat să-l convingă sî nu o părăsească.

Orbit de gelozie, însă, Antonio C. a plecat de acasă și a cerut divorțul, chiar dacă a petrecut alături de soția sa apropae opt decenii. Scrisorile au fost cele mai semnificative necazuri în lunga căsătorie a cuplului care a avut împreună cinci copii, 12 nepoți și un strănepot, potrivit presei locale.

Originar din Sardinia, Antonio C. se pare că a cunoscut-o pe Rosa C. în anii 1930, în timp ce a slujit ca parte a carabinierilor italieni din Napoli natală. Presa italiană a indicat sângele sudic al cuplului ca catalizator al despărțirii, a notat Telegraph.

Odată ce divorțul lui Antonio și Rosa C. va fi finalizat, ei vor deveni cel mai vârstnic cuplu divorțat potrivit Telegraph, luând titlul de la colegii britanici Bertie și Jessie Wood, ambii în vârstă de 98 de ani, care au renunțat la aceasta în 2009, după 36 de ani de căsnicie. 

sursa

Ucraina și încă 7 țări non-UE se alătură sancțiunilor pentru destabilizarea R. Moldova. Plahotniuc, Șor și Platon, printre cei vizați
Articolul anterior
Cod Galben de caniculă în Moldova! Când intră în vigoare
Articolul următor