Premierul Dorin Recean a mers la piața din Telenești, unde a vorbit cu oamenii despre viitorul lor european, informează unica.md.
”În ultimii doi ani, prin programul „Satul European”, Guvernul a investit 69 de milioane de lei pentru a construi în raionul Telenești sisteme de apă și canalizare, iluminat stradal, infrastructură educațională și de sport pentru copii și tineri.
Am mers în piața din orașul Telenești, unde am vorbit cu localnicii despre nevoile lor și despre ce putem face, toți împreună, pentru a aduce bunăstare și pentru a construi o Moldovă dezvoltată.
În ședința cu autoritățile publice locale am menționat că viitorul european al Republicii Moldova înseamnă bunăstare în comunități, iar implicarea aleșilor locali este esențială pentru a construi un viitor prosper pentru toți oamenii din Moldova.”, scrie premierul într-o postare.
Un individ a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru uciderea unui bătrân de 79 de ani
Procuratura Drochia informează despre condamnarea unei persoane pentru omor. Conform învinuirii, bărbatul, originar și locuitor al unui sat din raionul Drochia, în noaptea lui 03 iunie 2024, aflându-se în stare de ebrietate alcoolică, în urma unui conflict cu un consătean în vârstă de 79 de ani, l-a sugrumat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Potrivit raportului de expertiză judiciară, acțiunile de sugrumare au cauzat asfixia mecanică în ansamblu cu alte leziuni, care au dus la decesul victimei.
La 12 noiembrie 2024, cauza penală a fost expediată pentru examinare în fond în Judecătoria Drochia (sediul Central).
Inculpatul, în ședința de judecată, a menționat că nu a avut intenția de a-l omorî pe bărbat, dar a recunoscut că i-a aplicat o lovitură în regiunea gâtului.
Prin sentința recent pronunțată de Judecătoria Drochia (sediul Central), inculpatul a fost condamnat pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art.145 alin.(2) lit.e) din Codul penal, fiindu-i stabilită o pedeapsă de 18 ani închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis.
Inculpatul s-a aflat în arest preventiv din 19 iunie 2024.
Sentința nu este definitivă și este susceptibilă de atac la Curtea de Apel Nord.
Controale inopinate la comercianții de pește viu. Câte amenzi au fost aplicate
În perioada 04.04.2025-13.04.2025, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au desfășurat o serie de controale inopinate în cadrul magazinelor specializate, piețelor agroalimentare și locurilor potențiale de vînzare ilegală a peștelui viu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Raziile au avut loc conform Ordinului directorului general al ANSA nr. 163/2025 cu privire la intensificarea controalelor privind comercializarea peștelui viu, dar și conform Ordinului nr.57/2023 privind verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare și verificarea cerințelor privind certificarea sanitar-veterinară.
Total, au fost efectuate, în această perioadă, 80 de controale inopinate, în urma cărora au fost constatate mai multe neconformități:
1. Condiții necorespunzătoare de transportare și păstrare a peștelui viu;
2. Transportarea peștelui viu fără acte de proveniență și fără certificat sanitar-veterinar;
3. Lipsa sistemelor de oxigenare a apei în bazine și unitățile de transport;
4. Lipsa informațiilor privind lotul, specia, cantitatea și data capturării sau livrării;
5. Comercializarea peștelui a cărei origine probabilă ar fi din braconaj;
6. Vînzarea peștelui viu în piețe sau pe marginea drumului fără acte permisive.
La moment, inspectorii ANSA au aplicat 38 sancțiuni contravenționale. Controalele inopinate continuă pe teritoriul țării, iar rezultatele finale vor fi comunicate în perioada următoare.
Precizăm că. persoanele care au admis astfel de încălcări sunt pasibile de sancțiuni conform art.114 alin. (3) al Codului contravențional care prevede amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale pentru persoane fizice și de la 240 la 300 de unităţi convenţionale persoanelor juridice cu privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.
După elucidarea tuturor aspectelor, dosarele administrative urmează a fi transmise către Inspectoratul pentru Protecția Mediului pentru a fi examinate și prin prisma actelor normative pentru a se stabili și a se cuantifica daunele aduse mediului prin acțiuni de braconaj, pe care urmează să le suporte făptașii.
Stimați consumatori! Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă să achiziționați pește viu doar din locuri de comercializare autorizate sanitar-veterinar și, la necesitate, să solicitați certificatul sanitar – veterinar de proveniență a peștelui.
! Totodată, este important ca peștele viu să fie expus spre comercializare în bazine/containere curate, cu apă limpede, oxigenată și la temperatura corespunzătoare, fiind însoțit obligatoriu de certificat sanitar-veterinar.
! Peștele viu destinat comercializării pentru consumul uman este crescut în bazine acvatice naturale sau artificiale, în cadrul exploatațiilor specializate pentru creșterea peștelui, autorizate sanitar-veterinar și capturat în zone sigure, cu efectuarea controlului ihtiopatologic.
Este interzisă comercializarea peștelui viu în următoarele cazuri:
1. Fără acte de provenință (certificat sanitar – veterinar) ;
2. Din unități de transport, stradă sau unități de comerț (piețe agroalimentare, magazine specializate, supermarketuri, etc.) neautorizate sanitar veterinar;
3. Fără respectarea normelor de bunăstare animală (bazine murdare, apă neoxigenată, lipsă întreținere);
4. Specii protejate sau pește pescuit ilegal;
Aducem mulțumiri cetățenelor care au sesizat ANSA despre suspectarea comercializării speciilor de pește care ar proveni din braconaj.
Pentru sesizarea neregulilor în domeniul siguranței alimentelor, consumatorii pot apela Call Centrul ANSA 022-511-511.
Averea bașcanului, sub lupa ANI. Inspectorii urmează să verifice inclusiv dacă rudele care i-ar fi făcut donații dispuneau de mijloace financiare legale pentru astfel de „cadouri”
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) s-a autosesizat și a inițiat un control privind averea și interesele personale ale bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul. Controlul a fost declanșat luni, 14 aprilie, iar inspectorii urmează să verifice inclusiv dacă rudele care i-ar fi făcut donații dispuneau de mijloace financiare legale pentru astfel de „cadouri”.
Potrivit sesizării ANI, în perioada 2022–2024, economiile familiei Guțul au suferit „fluctuații și modificări de sold”, iar unele venituri declarate – provenite de la terți – sunt considerate „suspecte”, transmite Știri.md.
ANI notează că zeci de mii de euro au fost declarate de Guțul drept „venituri obținute din evenimente de familie”. Totodată, inspectorii atrag atenția asupra faptului că bașcanul a obținut drept de abitație într-un apartament de 95,8 m3, aparținând surorii sale, deși deține din 2019 o locuință proprie de 47,1 m2.
„Se conturează o aparență de încălcare a regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, motiv pentru care este necesară verificarea modificărilor patrimoniale și a justificării capacității financiare a familiei Guțul”, se arată în documentul ANI.
De menționat că o analiză a jurnaliștilor de la Nokta.md arată că valoarea estimată a accesoriilor purtate de Evghenia Guțul în ultimele luni ajunge la peste 362.000 de lei, sumă echivalentă cu salariul ei anual sau mai mult de jumătate din venitul familiei în 2024.
La 9 aprilie, Evghenia Guțul a fost transferată în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care au admis parțial demersul procurorilor.
Pe data de 2 aprilie, judecătorii Curții de Apel Chișinău au respins recursul apărării Evgheniei Guțul de a anula arestul de 20 de zile.
Bașcanul a fost reținut de mascații CNA în seara de 25 martie, pe Aeroportul Internațional Chișinău.
Evghenia Guțul urma să zboare din Chișinău la Istanbul, înainte de a fi reținută. Anunțul a fost făcut ministra Afacerilor Interne. „Autoritățile examinează inclusiv scenariul că aceasta nu intenționa să se întoarcă pe teritoriul Republicii Moldova”, a precizat Daniela Misail-Nichitin.
La rândul său, Procuratura Generală a anunțat că Evghenia Guțul figurează în sistemele informaționale cu statut de consemn.
Mai multe persoane s-au adunat în fața Ambasadei Republicii Moldova din Moscova pentru a protesta împotriva reținerii başcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul. Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o reacție.
Guțul i-a scris președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, din arest. Politiciana l-a rugat pe liderul de la Kremlin „să facă presiuni asupra Republicii Moldova” pentru a obține eliberarea sa.
De asemenea, Guțul, aflată în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13, i-a transmis o scrisoare președintelui SUA, Donald Trump, în care îi cerea „să folosească toate mijloacele diplomatice pentru a proteja drepturile poporului găgăuz”.