Președinta Maia Sandu, după întâlnirea cu scântei din Găgăuzia: „Nu trebuie să judecăm întreaga Autonomie. Avem nevoie de pace și liniște”

Nu trebuie să judecăm întreaga Autonomie din cauza unor membri ai Adunării Populare a Găgăuziei. O spune președinta Maia Sandu, invitată în cadrul emisiunii „Новая неделя” с Анатолием Голя de la TV8.

Potrivit șefei statului, membrii Adunării Populare a Găgăuziei, care i-au adus reproșuri, au decis să câștige astfel puncte politice.

„Pur și simplu, nu au alte oportunități de a se exprima. Ei cred că dacă se vor certa cu Chișinăul, vor primi dividende politice. Poate că va funcționa la următoarele alegeri, dar nu va duce la nimic bun pentru cetățeni. Nu ar trebui să judecăm Găgăuzia pentru unii oameni, chiar dacă sunt membri ai Adunării Populare”, a menționat Maia Sandu, subliniind că unii reprezentanți au vorbit la ședință pe un ton inadecvat.

Președinta a mai spus că nu susține opiniile apărute în urma acestui scandal, cu privire la viitoarea soartă a Autonomiei Găgăuze.

„Acest lucru nu este bun. Avem nevoie de pace și liniște. La noi oamenii nu pot construi decât împreună un stat în care toată lumea să se simtă bine. Este imposibil ca oamenii să trăiască bine într-o parte și prost în alta sau invers. Trebuie să înțelegem că ar trebui să lucrăm împreună. Sunt sigură că și cei din Găgăuzia își doresc pacea și dezvoltarea țării noastre”, a subliniat Sandu, adăugând că va mai efectua vizite la Comrat.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat vineri, 2 septembrie, o vizită de lucru la Comrat.

Subiectul prețului la gaze a stârnit scântei la întâlnirea Maiei Sandu cu deputații Adunării Populare Găgăuze. Aceștia i-au reproșat președintei că nu ar întreprinde nimic ca să scadă tariful la gaz, îndemnând-o să meargă la Moscova. În replică, Maia Sandu le-a spus că face tot posibilul să ajute cetățenii și că nu e suficient ca doar țara noastră să vrea o scădere a prețului, dar și rușii ar trebui să dorească acest lucru.

Comandantul mercenarilor ruși Wagner a fost ucis în Ucraina. El a mai luptat în Cecenia, Siria, Libia și Georgia

Comandantul mercenarilor Wagner, Alexei Nagin (indicativul „Terek”), a fost ucis în Ucraina. El a fost eliminat lângă Bahmut la 20 septembrie, anunță numeroase surse ucrainene.

El era un apropiat al lui Evgheni Prigojin, afaceristul care a înființat gruparea Wagner. Nagin a fost decorat post-mortem cu titlul de Erou al Federației Ruse.

Moartea mercenarului Alexei Nagin în Ucraina a fost confirmată de presă din Rusia.  Evgheni Prigojin a participat de altfel la înmormântarea să.

Un om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin, a admis luni că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina și a recunoscut prezența lui în special în Africa, Orientul Mijlociu și America Latină, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres.

Într-o postare pe rețelele sociale ale companiei sale Concord, Prigojin a spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanți competenți în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

”La acel moment, 1 mai 2014, a luat naștere un grup de patrioți care și-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner”, a explicat omul de afaceri într-un comunicat.

Grupul Wagner este suspectat de mai mulți ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operațiuni, ceea ce Moscova a dezmințit constant.

Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale și de media ruse de finanțarea grupului Wagner, ai cărui combatanți au fost văzuți mai ales în Siria, Libia, Ucraina și Republica Centrafricană.

Kremlinul a respins întotdeauna că are legături cu grupări paramilitare.

sursa

Forţele ucrainene recuceresc oraşul Kupiansk şi alungă trupele ruse de pe malul estic al râului Oskil

Forţele ucrainene au cucerit întreg teritoriul oraşului Kupiansk şi au alungat trupele ruse din poziţiile de pe malul estic al râului Oskil, care desparte oraşul din nord-estul Ucrainei.

soldati ucraina

Cea mai mare parte a oraşului Kupiansk, un nod feroviar strategic, a fost recucerită la începutul acestei luni, ca parte a unei contraofensive uimitoare a trupelor ucrainene în nord-estul ţării, conform presei străine.

Unele trupe ruse au rezistat pe malul estic al râului Oskil, peste un pod rutier distrus.

Civilii au fugit pe teritoriul ucrainean în timp ce bombardamentele continuau zi şi noapte.

Încă un oligarh rus a fost găsit mort. E sinucidere, conform anchetei

Șirul morților suspecte în rândul oligarhilor ruși continuă. Managerul Relațiilor Publice al Căilor Ferate Ruse și-a pierdut viața într-un mod suspect.

Oligarhul, în vârstă de 57 de ani, a fost găsit împușcat în locuința sa din Moscova. Anchetatorii au spus despre moartea sa că este o sinucidere, însă nu au dezvăluit mai multe detalii despre acest caz.

Decesul managerul de PR al Căilor Ferate Ruse face parte dintr-un șir de morți suspecte care a fost declanșat la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Din februarie și până acum zeci de oligarhi ruși au murit, iar decesele tuturor au fost declarate sinucideri. 

sursa

Au reînceput luptele între trupele azere și armene legate de Nagorno-Karabah
Articolul anterior
Regiunea transnistreană va primi gaz din România doar dacă va plăti. „Partea dreaptă nu poate achita pentru ei”
Articolul următor