Președintele Maia Sandu a discutat cu reprezentanții asociațiilor de business

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat astăzi, în format online, cu membrii Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM). Subiectele-cheie au vizat provocările generate de criza pandemică în diverse sectoare ale economiei și soluțiile privind redresarea economică a țării.

„De la începutul pandemiei statul Republica Moldova nu a făcut aproape nimic pentru a sprijini mediul de afaceri și pentru a compensa pierderile generate de criza sanitară. Împreună cu echipa de la Președinție am pornit lucrul asupra unui plan de recuperare economica și avem deja sprijinul Uniunii Europene în acest sens”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că reforma justiției este un element-cheie pentru creșterea investițiilor locale și străine, dezvoltarea afacerilor și crearea locurilor de muncă, și și-a exprimat speranța că următorul Parlament va susține aceste eforturi. În același timp, este vital să oprim corupția, lucru care ne va permite să mobilizăm resursele interne pentru dezvoltarea economică.

Reprezentanții CNPM au vorbit, la rândul lor, despre lipsa măsurilor de susținere a mediului de afaceri din partea Guvernului, despre importanța digitalizării în toate domeniile, despre necesitatea asigurării accesului la resurse financiare mai ieftine, dar și despre necesitatea unui dialog instituționalizat dintre asociațiile de business și instituțiile statului.

Șefa statului a dat asigurări că va susține în continuare antreprenorii. „Vom depune toate eforturile pentru a atrage mai multe resurse externe pentru dezvoltarea economică. Putem să facem viața oamenilor mai bună doar asigurând creștere economică durabilă“, a încheiat Maia Sandu.

Panama a acceptat. Acord privind desfășurarea de militari americani în apropierea canalului

Panama va permite desfășurarea de trupe americane în zonele de acces și adiacente canalului, potrivit unui acord bilateral publicat joi de Guvernul panamez, care exclude însă posibilitatea unor baze militare, notează AFP, preluată de Agerpres.

Prezența trupelor americane în Panama este o problemă sensibilă în această țară din America Centrală, deoarece amintește de perioada în care Statele Unite dispuneau acolo de o enclavă cu baze militare înainte de a ceda canalul panamezilor în 1999.

Armata americană și companiile militare private angajate de SUA vor putea pot folosi locurile autorizate, instalațiile și zonele desemnate pentru antrenamente, activități umanitare (…) și exerciții, se arată în acordul semnat de șeful Pentagonului, Pete Hegseth, și ministrul panamez al Apărării, Frank Abrego.

Acordul, cu o durată de trei ani ce poate fi reînnoită, precizează că instalațiile vor fi proprietatea statului panamez și vor fi destinate utilizării în comun de forțele celor două țări. Hegseth declarase într-o conferință de presă la Ciudad de Panama că exercițiile comune de apărare desfășurate regulat de cele două țări reprezintă o ocazie de a relansa o bază militară unde operează trupe americane, provocând îngrijorare.

‘Nu putem accepta baze militare sau locuri de apărare’, a reacționat Abrego în aceeași conferință de presă.

De la revenirea la putere în ianuarie, președintele american Donald Trump a anunțat intenția sa de a recupera Canalul Panama, construit de Statele Unite, argumentând că acesta se află în prezent sub influența Chinei.

VIDEO. Şase morţi la New York, printre care trei copii, în urma prăbuşirii unui elicopter în râul Hudson, în largul Manhattanului

Un elicopter s-a prăbuşit în fluviul Hudson la New York, joi după-amiază, a anunţat Departamentul de Poliţie al metropolei americane, transmit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres. Şase persoane au murit, după ce elicopterul s-a rupt şi s-a prăbuşit ”pe spate” în râul Hudson, între Manhattan şi faleza New Jersey, ultimul dintr-o serie de dezastre aviatice care au avut loc în Statele Unite, potrivit unor martori şi unui oficial, relatează The Associated Press, preluată de News.ro.

Șase oameni, dintre care trei copii, au murit 

Şase persoane, dintre care trei erau copii, au murit joi, în accidentul de elicopter, relatează The Associated Press, preluată de News.ro.

Departamentul Pompierilor din New York  a anunţat că i s-a semnalat prăbuşirea unui elicopter în apă joi, la ora locală 15.17 (22.17, ora Moldovei). Este vorba despre pilot și despre o familie din Spania, potrivit primarului orașului New York.

Toate cele şase persoane care se aflau la bord au murit, a declarat AP, sub protecţia anonimatului, un oficial.

Cerul era înnorat, însă vizibilitatea pe râu nu era afectată în mod substanţial la acel moment. Echipe de salvare au intrat într-o apă care avea temperatura de aproximativ 7°C.

Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) a anunţat că este vorba despre un elicopter de tip Bell 206. Atât FAA, cât şi Biroul Naţional de Siguranţa Transporturilor (NTSB) urmează să ancheteze.

Spaţiul aerian al Manhattanului este intens circulat, de obicei, atât de avioane, cât şi de elicoptere, atât private de recreere, cât şi comerciale şi turistice.

În Manhattan se află mai multe heliporturi, folosite de directori de întreprinderi şi de către alte persoane către diverse destinaţii în zona metropolitană.

Grav accident la Bălți: Un automobil a intrat într-un copac

Un grav accident rutier s-a produs joi seara, în jurul orei 22, în municipiul Bălți.

Pe traseul R-15 în apropriere de sectorul de vile „Izvoraș”, un șofer a intrat cu mașina într-un copac, transmite Știri.md, cu referire la newtv.md.

Victima se afla în automobilul de model Renault Master, cu numere de înmatriculare moldovenești. La fața locului au intervenit salvatorii IGSU pentru a descarcera victima. Bărbatul a fost transportat la spital cu multiple traumatisme. Preliminar, alte persoane cu traumatisme nu sunt.

Graviduța Cristina Moldovanu, superbă în costum de baie la malul mării
Articolul anterior
Un băiețel de 2 ani a căzut de la etajul 14. Mama copilașului era beată, în apartament
Articolul următor
Close menu