Președintele Societății de Matematică din Republica Moldova, răpus de Covid-19

Academicianul Mitrofan Ciobanu, deținător al Ordinului Republicii, președinte al Societății de Matematică din Republica Moldova și vicepreşedinte al Societăţii Române de Matematică Aplicată şi Industrială (ROMAI), a pierdut lupta cu Covid.

Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei, Secția Științe Exacte și Inginerești a AȘM, exprimă condoleanțe familiei, colegilor, rudelor și apropiaților, în legătură cu plecarea la cele veșnice a academicianului, transmiteJurnal.md

Doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice, Mitrofan Ciobanu este autor a peste 500 de articole științifice, publicate în țară și peste hotare. A participat la numeroase conferințe internaționale fiind invitatul unor universități europene din Germania, Polonia, România, Cehia, Bulgaria. A rezolvat o serie de probleme formulate în ultimii 100 de ani de matematicieni celebri.

A fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” (2000), cu Medalia „Dimitrie Cantemir” (2007), cu Medalia academică “Nicolae Milescu Spătaru”. În 2016 a fost desemnat Savantul Anului, iar în august 2017 a devenit membru de Onoare al Academiei Americano Române de Ştiinte si Arte.

Academicianul a activat în calitate de prorector pentru activitatea științifică la Universitatea din Tiraspol din 1983 până în anul 2002. Ca pe orice intelectual l-a bucurat destrămarea imperiului sovietic și schimbările care au avut loc la finele anilor 80, începutul anilor 90. 

„Aveam colegi care erau membri ai Frontului Popular de la Chișinău. Dar totodată aveam un prieten în Estonia, care era unul din liderii mișcării baltice pro-independență și făcând o comparație mi-am dat seama că la noi lucrurile nu merg în direcția dorită. În Estonia era o disciplină ca în armată, acolo dacă porneau la o demonstrație, nu se accepta niciun străin printre manifestanţi. În cazul nostru, așa cum ne-a arătat și timpul, au existat provocatori, chiar și în rândul conducerii Frontului. În Estonia a existat o rezistență anti-națională ca și la noi, dar ei n-au permis provocări, n-au acceptat trădarea şi astăzi sunt pe o treaptă de dezvoltare mult mai înaltă”,a declarat academicianul în cadrul unui interviu ce apare în cartea „Universitatea de Stat din Tiraspol în perioada războiului de pe Nistru”.

„Mă așteptam să fie ordine, dar am demonstrat că într-un stat mic se poate face un mare tărăboi”

În iunie, 1992 în cabinetele conducerii universității, inclusiv a lui Mitrofan Ciobanu au intrat un grup de militari înarmați cu automate kalașnikov. Li s-a cerut în mod ultimativ să predea cheile și să părăseacă sediul clădirii. „Mi-am luat doar lucrurile personale. Nicio carte pe care să fie aplicată ștampila universității. Acolo, din păcate, a rămas o bibliotecă cu peste un million de cărți, unele – vechi, foarte rare. Au rămas laboratoare bine dotate. Existau printre cadrele didactice, persoane care monitorizau ca nimeni să nu ia nimic. Cineva l-a pârât pe unul din profesorii de la geografie, care a luat niște materiale din laborator și ulterior acela a fost bătut foarte crunt”.

Mitrofan Ciobanu a părăsit regiunea din stânga Nistrului împreună cu feciorul său în vara anului 1992.

A evitat politica și întotdeauna a tins să descopere talente în domeniul științei și să le ajute să crească profesional. Moldova are oameni deştepţi şi populaţia ei ar fi putut trăi mai bine,spunea el, dacă erau mai uniți.

Un bărbat care a adormit într-un taxi a avut un șoc după ce a ajuns la destinație

Un bărbat din Melbourne este în stare de șoc, după ce a adormit într-un taxi și s-a trezit la destinație că are de plătit 468 de dolari, pentru o călătorie care a durat o oră.

taxi

Bărbatul, cunoscut sub numele de Ryan pe TikTok, a postat un videoclip în care îl confruntă pe șoferul de taxi cu privire la suma pe care a trebuit să o plătească de la Aeroportul Melbourne, la suburbia Berwick, aflată la 75 km distanță, scrie protv.ro, conform Yahoo News.

„Eu doar te duc cu mașina de la aeroport. Sunt taxe de drum, este o autostradă”, a explicat șoferul de taxi. „Sunt un taximetrist nou. Știu doar ce spune aparatul de taxat, cum o să plătești, amice?”.

Potrivit unui calculator automat de tarife de taxi, călătoria ar fi trebuit să coste aproximativ 146 de dolari pe timp de noapte și maximum 161 de dolari în timpul orelor de vârf, dar ceea ce a apărut pe aparat a fost de aproape trei ori mai mult.

Când clientul a încercat să înțeleagă cum de călătoria sa s-a ridicat la suma uriașă de 468 de dolari după ce „a adormit timp de 20-30 de minute”, șoferul a devenit defensiv.

„Prietene nu te mai plânge de mine, bine… Sunt un șofer de taxi, nu un director de bancă”, a spus el, pe un ton agresiv.

„De obicei nu mă plâng, dar cum rezolvăm asta?”, a insistat clientul.

„Prietene, ce-ar fi să plătești și mâine verifici ce naiba este asta?”, a spus șoferul înainte de a-și cere scuze pentru că a înjurat când clientul l-a strigat.

După ce a plătit, Ryan a observat că aparatul a afișat 486,72 dolari și nu 468 de dolari, sumă care poate include taxa de rezervare, taxele guvernamentale și o suprataxă pentru card. „Ați pus mai mult acolo”, a spus el. Șoferul a răspuns atunci: „Amice, te rog, dă-mi doar cardul”.

De marți dimineață, mai mult de 308.000 de persoane au vizionat videoclipul lui Ryan, pe care a scris și un sfat: „nu adormi niciodată într-un taxi”.

„A văzut un om vulnerabil și și-a asumat riscul. Nu m-aș putea controla!”, a susținut o persoană. „L-aș [fi] pus să mă ducă la secția de poliție”, a spus o alta.

„Este ca o reclamă pentru Uber”, a glumit o a treia persoană.

Unii au subliniat, de asemenea, cât de nepoliticos a vorbit taximetristul cu clientul. „Modul în care taximetristul îți vorbește pentru că ai pus întrebări rezonabile este rușinos”, a comentat o persoană.

O polițistă de frontieră a devenit campioana Moldovei la volei feminin

este polițista de frontieră care pentru al șaselea an consecutiv reușește o performanță la Campionatul Republicii Moldova de volei feminin, seniori.

O polițistă de frontieră a devenit campioana Moldovei la volei feminin

Inspector superior Daraban Alexandra și echipa sa au obținut titlul de campioane ale Moldovei! Ultimul meci a fost unul cu intensitate, voleibalistele au obținut trei victorii consecutive ceea ce le-a asigurat primul loc în clasament.

Sunt 22 de ani de când Alexandra practică voleiul. Polițista de frontieră adoră voleiul pentru că acest sport învață acuratețe, echilibru, comunicare eficientă și unește jucătorii unei echipe într-un singur întreg, tocmai această coerență devine factorul decisiv în învingerea a celor mai puternici adversari.

Președinta Maia Sandu i-a urat succes lui Pasha Parfeni la concursul Eurovision 2023

Șefa statului s-a întâlnit cu cântărețul Pasha Parfeni, care reprezintă în acest an Republica Moldova la Eurovision.

Maia Sandu i-a urat succes lui Pasha Parfeni la concursul Eurovision

În cadrul întâlnirii, președinta i-a dorit mult succes lui Pasha Parfeni la concursul Eurovision.

„I-am urat succes lui Pasha Parfeni, înainte să plece la Liverpool, Marea Britanie, unde va reprezenta țara noastră la concursul muzical Eurovision 2023 cu piesa „Soarele și Luna”. I-am spus lui Pasha că noi toți, în țară și în diasporă, îi vom ține pumnii și vom urmări prestația lui în prima semifinală, care va avea loc pe 9 mai și abia așteptăm să-l vedem și în marea finală! Mult succes, Pasha!”, a spus Președinta Maia Sandu. 

Încă un medic moldovean a pierdut lupta cu noul Coronavirus
Articolul anterior
Începând cu 12 februarie, în Moldova, nu vor mai circula trenuri pe cursele interne
Articolul următor