Președintele Societății de Matematică din Republica Moldova, răpus de Covid-19

Academicianul Mitrofan Ciobanu, deținător al Ordinului Republicii, președinte al Societății de Matematică din Republica Moldova și vicepreşedinte al Societăţii Române de Matematică Aplicată şi Industrială (ROMAI), a pierdut lupta cu Covid.

Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei, Secția Științe Exacte și Inginerești a AȘM, exprimă condoleanțe familiei, colegilor, rudelor și apropiaților, în legătură cu plecarea la cele veșnice a academicianului, transmiteJurnal.md

Doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice, Mitrofan Ciobanu este autor a peste 500 de articole științifice, publicate în țară și peste hotare. A participat la numeroase conferințe internaționale fiind invitatul unor universități europene din Germania, Polonia, România, Cehia, Bulgaria. A rezolvat o serie de probleme formulate în ultimii 100 de ani de matematicieni celebri.

A fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” (2000), cu Medalia „Dimitrie Cantemir” (2007), cu Medalia academică “Nicolae Milescu Spătaru”. În 2016 a fost desemnat Savantul Anului, iar în august 2017 a devenit membru de Onoare al Academiei Americano Române de Ştiinte si Arte.

Academicianul a activat în calitate de prorector pentru activitatea științifică la Universitatea din Tiraspol din 1983 până în anul 2002. Ca pe orice intelectual l-a bucurat destrămarea imperiului sovietic și schimbările care au avut loc la finele anilor 80, începutul anilor 90. 

„Aveam colegi care erau membri ai Frontului Popular de la Chișinău. Dar totodată aveam un prieten în Estonia, care era unul din liderii mișcării baltice pro-independență și făcând o comparație mi-am dat seama că la noi lucrurile nu merg în direcția dorită. În Estonia era o disciplină ca în armată, acolo dacă porneau la o demonstrație, nu se accepta niciun străin printre manifestanţi. În cazul nostru, așa cum ne-a arătat și timpul, au existat provocatori, chiar și în rândul conducerii Frontului. În Estonia a existat o rezistență anti-națională ca și la noi, dar ei n-au permis provocări, n-au acceptat trădarea şi astăzi sunt pe o treaptă de dezvoltare mult mai înaltă”,a declarat academicianul în cadrul unui interviu ce apare în cartea „Universitatea de Stat din Tiraspol în perioada războiului de pe Nistru”.

„Mă așteptam să fie ordine, dar am demonstrat că într-un stat mic se poate face un mare tărăboi”

În iunie, 1992 în cabinetele conducerii universității, inclusiv a lui Mitrofan Ciobanu au intrat un grup de militari înarmați cu automate kalașnikov. Li s-a cerut în mod ultimativ să predea cheile și să părăseacă sediul clădirii. „Mi-am luat doar lucrurile personale. Nicio carte pe care să fie aplicată ștampila universității. Acolo, din păcate, a rămas o bibliotecă cu peste un million de cărți, unele – vechi, foarte rare. Au rămas laboratoare bine dotate. Existau printre cadrele didactice, persoane care monitorizau ca nimeni să nu ia nimic. Cineva l-a pârât pe unul din profesorii de la geografie, care a luat niște materiale din laborator și ulterior acela a fost bătut foarte crunt”.

Mitrofan Ciobanu a părăsit regiunea din stânga Nistrului împreună cu feciorul său în vara anului 1992.

A evitat politica și întotdeauna a tins să descopere talente în domeniul științei și să le ajute să crească profesional. Moldova are oameni deştepţi şi populaţia ei ar fi putut trăi mai bine,spunea el, dacă erau mai uniți.

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Încă un medic moldovean a pierdut lupta cu noul Coronavirus
Articolul anterior
Începând cu 12 februarie, în Moldova, nu vor mai circula trenuri pe cursele interne
Articolul următor