Preţul aurului a atins maximul ultimelor șase luni

Prețul aurului a urcat luni la maximul ultimelor şase luni, în urma opiniilor tot mai numeroase ale analiştilor referitoare la sfârşitul majorării ratei dobânzilor şi a unei deprecieri înregistrate de dolarul american, raportează Financial Times, potrivit zf.ro citat de observatornews.ro.

Preţurile aurului au crescut cu până la 0,6%, ajungând la 2.013,10 dolari pe uncia troy în timpul tranzacţiilor din Asia, cel mai ridicat nivel înregistrat de la jumătatea lunii mai a anului curent, transmite Mediafax. Ascensiunea aurului a fost susţinută de o depreciere a dolarului, care a scăzut în această luna cu aproximativ 3% faţă de o serie de alte monede de referinţă.

Datele slabe din registrul economic înregistrate în SUA au contribuit la convingerea că este posibil ca ratele de creditare ale Rezervei Federale să nu mai crească în acest an.

Prețul aurului a depăşit recent 300 de lei gramul, marcând astfel un nou record istoric. „Aurul este un activ emoţional. Oamenii îl cumpără în momentul în care apar pericole, iar în momentul ăsta, având două războie destul de serioase, foarte multă lume se gândeşte la a-şi aloca măcar o parte din finanţele personale, să le bage în aur”, spune Adrian Asoltanie, consultant financiar.

„În orice timp e o investiţie bună aurul. Aurul şi pământul, aşa mi-a zis bunicul meu. Sunt cele mai sigure investiţii”, crede un român.„Este investiţie sigură”, zice altcineva. „Cred că am şase inele, opt perechi de cercei, trei lănţişoare şi un colier şi o brăţară care este foarte groasă, 36 de grame”, arată o altă persoană.

Experţii sunt de părere, însă, că bijuteriile nu sunt cea mai bună investiţie. „Este cea mai ineficientă formă de a deţine aur. De multe ori o să ajungi la amanet sau o să ajungi sa vinzi mult mai ieftin decât ai cumpărat”, a explicat Adrian Asoltanie, consultant financiar.

Lingourile sau certificatele de aur, o investiţie şi mai sigură

Cele mai bune investiţii, spun specialiştii, sunt lingourile sau certificatele de aur. Experții sunt de părere că preţul aurului nu va scădea în perioada următoare, ba chiar ar putea creşte în situația în care conflictele armate se extind.

Trafic intens la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni. Autoritățile vin cu recomandări pentru călători

Poliția de Frontieră anunță că în dimineața curentă se atestă trafic intens la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Sculeni, pe sensul de ieșire din Republica Moldova, comunică MOLDPRES.

Autoritățile de frontieră anunță că lucrează la capacitate maximă și aplică măsuri de fluidizare a traficului, însă aglomerația rămâne semnificativă.

Pentru evitarea întârzierilor, Poliția de Frontieră recomandă călătorilor să aleagă din timp rute alternative, precum PTF Costești, PTF Leova sau PTF Cahul.

Pentru planificarea eficientă a călătoriilor, șoferii și pasagerii sunt îndemnați să consulte hărțile online și să acceseze informații în timp real despre starea traficului pe pagina oficială a Poliției de Frontieră: border.gov.md.

Încă 8 luni de închisoare pentru un tânăr care a încercat să evadeze în timp ce era transportat spre penitenciar

Procuratura municipiului Chișinău informează despre pronunțarea unei sentințe de condamnare într-un caz de evadare din arestul preventiv, scrie safenews.md.

Un tânăr de 25 de ani a fost recunoscut vinovat de evadare din locurile de deținere și condamnat la 8 luni de închisoare, printr-o sentință emisă recent de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Potrivit probelor administrate de procurori, la 10 iunie 2024, inculpatul, aflat în arest preventiv, a încercat să evadeze după o ședință de judecată, în timp ce era transportat înapoi către Penitenciarul nr. 13. Aflat în dubița autospecialei de tip „Ford Transit”, acesta a manifestat un comportament agresiv, reușind să forțeze grila și geamul vehiculului, strecurându-se în exterior în timp ce autospeciala se deplasa pe bulevardul Ștefan cel Mare din municipiul Chișinău.

Fapta infracțională a fost dejucată rapid de angajații Serviciului Escortă și Pază al BDE al DP Chișinău, care au intervenit prompt și l-au reținut în apropierea locului incidentului.

În cadrul ședinței de judecată, inculpatul a declarat că recunoaște în totalitate săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu, cauza în privința acestuia fiind examinată în procedură simplificată.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel.

ATENȚIE, la căpușe: au intrat în faza activă! Anul trecut, peste 240 de persoane au ajuns la medic

Odată cu încălzirea vremii, căpușele au intrat în faza lor activă. Acești paraziți periculoși, care reprezintă o amenințare pentur oameni și animale, pot transmite boli grave, precum Lyme, febra Q, encefalita de căpușă sau babesioza, iar numărul cazurilor este în creștere în Republica Moldova, scrie IPN.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în 2024, peste 240 de persoane au fost diagnosticate cu boala Lyme. Printre pacienți se numără și 88 de copii, inclusiv sugari cu vârsta de până la doi ani. Boala este provocată de bacterii transmise prin înțepătura unei căpușe infectate, iar semnele pot apărea între 3 și 30 de zile după mușcătură. Cel mai cunoscut simptom este eritemul migrator – o leziune roșie care apare la locul înțepăturii, adesea însoțită de febră, dureri musculare și oboseală accentuată.Pericolul nu este limitat la oameni. Și animalele de companie sau cele domestice pot fi afectate. Veterinarii atrag atenția că mușcăturile de căpușe pot cauza inflamații, febră, anemie, paralizii și, în cazuri grave, chiar moartea animalului. De aceea, este esențial ca proprietarii să verifice periodic blana animalelor, mai ales după plimbări prin zone cu iarbă înaltă sau vegetație deasă.Specialiștii explică faptul că acești paraziți hematofagi se pot ascunde în tufișuri, sol, crăpături ale clădirilor sau pe firele de iarbă, de unde se atașează ușor de gazdă – fie ea om sau animal. O singură femelă poate depune peste 10 000 de ouă, iar ciclul lor biologic necesită trei gazde pe care să se hrănească în diferite stadii ale dezvoltării.Căpușele preferă zonele umede și umbroase și pot rămâne pe gazdă fără a fi observate timp de mai multe ore. Pentru a reduce riscurile, autoritățile recomandă măsuri simple, dar esențiale: purtarea hainelor deschise la culoare, a încălțămintei închise, folosirea plaselor anti-insecte și a substanțelor repelente, evitarea contactului direct cu vegetația înaltă și inspectarea atentă a corpului și hainelor după ieșirile în natură.Specialiștii menționează că înțepătura unei căpușe nu presupune automat o îmbolnăvire, dar simptomele nu trebuie ignorate. În cazul apariției semnelor de boală, este recomandat un consult medical cât mai rapid.

Un băiat de 15 ani și-a băgat mama în comă. A lovit-o, supărat că femeia consuma alcool
Articolul anterior
Crimă îngrozitoare! Un tată și-a înecat cei trei copii de 2, 3 și 5 ani, după ce soția a decis să divorțeze. Femeia i-a găsit morți în cadă
Articolul următor
Close menu