Prețuri mai mari la achiziționarea miezului de nucă. O veste bună pentru fermieri și micii producători

Fermierii și micii producători se plâng pe prețurile mici de cumpărare a miezului de nucă. Anul acesta, exista riscul ca roada de nuci să rămână pe deal. Totuși, autoritățile s-au implicat pentru a rezolva problema privind miezul de nucă, în țara noastră.

separator
Asociaţia Exportatorilor de Nuci salută implicarea Parlamentului în rezolvarea problemelor de pe piaţa nucului, care ar fi fost monopolizată în ultimii ani. Agenţii economici anunţă că achiziţiile se fac deja la preţurile de până la monopolizarea pieţei.

Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului, Igor Munteanu, le-a dat la dispoziţie 48 de ore exportatorilor de miez de nucă pentru a reveni la un preţ echitabil pentru produsul cumpărat de la ţărani şi alte persoane fizice.

Totodată, asociaţia îşi anunţă susţinerea pentru eforturile guvernării de a aduce ramura în albia legala.

Potrivit lui Igor Munteanu, criza pe piaţa miezului de nucă a început încă în decembrie 2016, atunci când anumite companii privilegiate de fostul Guvern ar fi revendicat o parte mai mare din piaţă. Totodată, au apărut aşa-numiţi ”facilitatori”, din rândul companiilor afiliate fostei guvernări, care ajutau firmele blocate să-şi exporte marfa, contra cost desigur. Una dintre aceste firme şi-ar fi triplat exporturile într-un singur an, a spus Igor Munteanu, potrivit tvrmoldova.md.

Anul trecut în presă au apărut informaţii că oamenii care în 2017 îşi vindeau miezul de nucă la preţuri de 100-120 de lei pentru un kilogram, în 2018 au fost nevoiţi să-şi vândă marfa colectorilor contra 40-50 de lei kilogramul. Iar anul acesta, chiar la 25 de lei kilogramul.

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Insulă de plastic, pe lacul din parcul ,,Valea Morilor”. Îți place? Cu siguranță că NU!
Articolul anterior
Microbuz de rută, răsturnat de către un mercedes la Strășeni. Trei pasageri au ajuns la spital
Articolul următor