Prietenul lui Iurie Sadovnic a dezvăluit că artistul suferea de depresie: ,,A apelat la medici, a fost și tratament”

Ieri a fost zi de doliu în toată Republica Moldova, iar instituţiile statului au coborât drapelele în bernă în memoria celui care a fost Iurie Sadovnic. La ceremonia funerară au participat mai mulți oameni de cultură, prieteni, colegi de breaslă. Viorel Burlacu, prietenul și partenerul de scenă al artistului, a mărturisit că aceasta suferea de depresie.

Valeriu Matei, director, Institutul Cultural Român: ,,În vremuri deloc prielnice a ştiut să întemeieze aici la răsărit de Prut un gen muzical precum muzica folk. Să devină simbolul acestui gen muzical, să aibă foarte mulţi ucenici, să se înscria în pliadă celebrilor folkişti din întreag spaţiul românesc”.

Valeriu Matei, prieten bun cu regretatul Iurie Sadovnic, i-a dedicat astăzi un poem cu titlul  „Durere”.

Mormântul lui Iurie Sadovnic este în apropiere de cele ale lui Mihai Volontir, Anatol Dumitraş şi Ion Stratan.

Bunul său prieten, compozitorul Viorel Burlacu, mărturiseşte cu tristeţe că artistul nu a fost apreciat la justa valoare.

Viorel Burlacu, compozitor: ,,Ştie toată lumea noi am lucrat în scenă aproape 20 de ani alături şi acum în pandemie eram în lucru în studiou, a rămas multă muzică nedusă până la capăt şi un film. Era în depresie, da. El a apelat la medici, o fost tratament, dar vedeţi… doar Dumnezeu ştie cum iese. Joi am vorbit ultima dată cu dumnealui, au fost aşa discuţii… Acest om face parte din patrimoniul cultural naţional românesc şi trebuie să respectăm ce a făcut dumnealui, să promovăm mai departe şi să facem ceea ce nu a reuşit”.

Iurie Sadovnic a colaborat cu Eugen Doga şi Anastasia Lazariuc la melodiile „Oglinda Clipelor”, „Păstraţi Iubirea”, „Chemarea dragostei”. Maestrul Doga pregătise pentru el un cântec despre Chişinău.

Eugen Doga, compozitor: ,,Nu demult l-am şi telefonat, îmi trebuieşte să îmi facă o imprimare, şi l-am rugat să cânte, mi-a spus că nu poate se simte prost. Când a doua oară m-a refuzat înseamnă că era ceva foarte serios şi când am auzit acest trăsnet. Dacă era cineva alături poate reuşea să îl scoată din această stare de depresie, boala e boală, noi toţi nu suntem sănătoşi dar cred că această depresie la presat.+ 36-45 El a fost un foarte apropiat şi foarte drag prieten de colaborare, de creaţie. Sper că Dumnezeu o să îl ierte şi o să-l odihnească în Pace.

Gheorghe Țopa, interpret: El până în ultima zi a cântat. Este şi cântautor şi compozitor şi interpret. Ultimele spectacole am fost împreună, el a cântat live. Este un şoc, în primul rând el este un om talentat, deştept, ştia gluma. Nu poţi să te aştepţi”.

Zinaida Julea, interpretă: ,,Am împărţit aceiaşi scenă cu Iurie. Am împărţit acelaşi public uneori aceleaşi aplauze. Din păcate a ales să plece poate într-o lume mai bună. Iurie a fost un creator de frumos”.

Pentru merite deosebite în muzică, Iurie Sadovnic a fost distins cu titlurile de „Artist emerit”, „Artist al Poporului”, „Meritul Civic”, „Ordinul Republicii”.

sursa: www.tvrmoldova.md

Caz șocant la Căușeni! Un nou-născut a fost găsit mort într-o gură de canalizare

Cadavrul unui nou-născut a fost găsit într-o gură de canalizare. Cazul a avut loc sâmbătă, 21 decembrie, în jurul orei 19:57, în localitatea Fîrlădeni, din raionul Căușeni, scrie PulsMedia.MD.

La fața locului au intervenit grupul operativ al IP Căușeni, dar și angajații Unității de Salvatori și Pompieri. Ultimii au extras la suprafață cadavrul bebelușului.

Ulterior, oamenii legii au stabilit că mama nou-născutului este o tânără în vârstă de 22 din aceeași localitatea.

Cazul este cercetat de către organele responsabile, care urmează să stabilească toate circumstanțele.

Anul 2025 va fi declarat „Anul Mihai Eminescu”

Guvernul dat aviz pozitiv la inițiativa legislativă privind declararea anului 2025 drept an consacrat celebrării operei și personalității lui Mihai Eminescu, scrie moldova1.md.

Astfel, pe parcursului anului viitor, vor fi organizate un șir de acțiuni și manifestări culturale, dedicate marcării a 175 de ani de la nașterea poetului. Programul include congrese și evenimente educaționale, o ediție specială a Congresului Mondial al Eminescologilor și Școala de Vară pentru tineri cercetători.

De asemenea, pe parcursul anului viitor, vor fi publicate ediții noi ale operei eminesciene în limba română și în alte 85 de limbi în care a fost tradusă creația poetului. Totodată, oficiile poștale vor tipări și vinde timbre, ștampile și plicuri prilejuite aniversării a 175-a de la nașterea lui Mihai Eminescu.

Potrivit proiectului, mijloacele de informare în masă vor fi încurajate să desfășoare o campanie amplă de reflectare a evenimentelor organizate cu prilejul „Anului Mihai Eminescu”.

Scandal de corupție la Vama Leușeni: opt angajați vamali, vizați de CNA și procurori

Ofițerii CNA și procurorii mun. Bălți au efectuat, astăzi, acțiuni de urmărire penală într-un dosar de corupere pasivă, în care sunt vizați opt angajați vamali. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pretins și primit remunerații ilicite de la transportatori la trecerea frontierei de stat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Biroului Vamal Centru și Postului Vamal Leușeni, invocând diverse încălcări sau neconcordanțe în documentele de transport sau în alte documente prezentate de către persoanele fizice sau reprezentanții persoanelor juridice la trecerea frontierei de stat, ar fi pretins și primit, personal sau prin intermediar, mijloace bănești ce nu li se cuvin. Remunerațiile ilicite erau pretinse pentru diverse servicii, precum facilitarea trecerii peste frontiera de stat a mărfurilor fără declararea acestora și supunerea achitării dreptului de import, grăbirea procesului de verificare a mijloacelor de transport și a diferitor tipuri de mărfuri sau obiecte în Postul Vamal Leuşeni, precum și în alte scopuri, contrar prevederilor legislației în vigoare.

În această dimineață, s-a descins cu percheziții la 8 angajați vamali, fiind efectuate acțiuni de urmărire penală la domiciliile și automobilele acestora. De la fața locului au fost ridicate telefoane mobile, acte vamale, dar și mijloace financiare, proveniența cărora urmează a fi stabilită, iar persoanele menționate urmează a fi escortate la sediul CNA pentru audieri.

Precizăm că, toate acțiunile au loc sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți.
Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Comunitatea de pe Instagram, șocată de moartea Nicusei. ,,Plângea și plângea într-una. Chiar nu s-a găsit nimeni s-o susțină?”
Articolul anterior
Moldova va primi peste 700.000 de doze de vaccin Pfizer anti-Covid
Articolul următor