Primii militari americani trimiși în contextul crizei ucrainene au ajuns în Polonia

Un grup de militari americani a sosit vineri în Polonia, ca parte a contingentului pe care Statele Unite îl vor disloca temporar în această ţară în contextul crizei ucrainene, a anunţat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, relatează agenţia EFE.

Există deja un grup pregătitor în Polonia pentru instalarea forţelor din Divizia 82 aeropurtată, a menţionat într-un comunicat ministrul polonez despre contingentul care va număra în total circa 1.700 de militari americani, ce vor fi dislocaţi temporar în Polonia într-un „semnal de solidaritate aliat ca răspuns la situaţia din Ucraina”.

Într-un alt mesaj, pe social media, Mariusz Blaszczak a evidenţiat că acest contingent de militari americani a comandat operaţiunea de evacuare de la Kabul din august 2021 şi provine de la „una dintre bazele cele mai faimoase” din SUA, baza Fort Bragg, conform Agerpres.

Pentagonul a anunţat miercuri desfăşurarea temporară a circa 3.000 de militari americani în Europa, dintre care aproximativ 1.000 de militari dintr-un batalion de infanterie Stryker vor fi repoziţionaţi de la o bază din Germania în România circa 1.700 vor veni de la Fort Bragg în Polonia şi încă 300 în Germania.

În prezent sunt circa 60.000 de militari americani instalaţi în bazele SUA din Europa, dintre care aproximativ 4.500 sunt desfăşuraţi în Polonia într-un regim de rotaţie.

Varşovia a solicitat în mod repetat Washingtonului să trimită mai multe trupe în Polonia, ca măsură de descurajare în faţa Rusiei. În anul 2018, preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat că ţara sa este dispusă să plătească două miliarde de dolari pentru construirea unei mari baze permanente a SUA în Polonia şi a propus ca aceasta să fie denumită „Fort Trump”, în onoarea preşedintelui SUA de la acea vreme.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Grecia redeschide sezonul turistic estival din martie. Restricțiile de călătorie, relaxate
Articolul anterior
Ceremonie spectaculoasă de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing
Articolul următor