Primii militari americani trimiși în contextul crizei ucrainene au ajuns în Polonia

Un grup de militari americani a sosit vineri în Polonia, ca parte a contingentului pe care Statele Unite îl vor disloca temporar în această ţară în contextul crizei ucrainene, a anunţat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, relatează agenţia EFE.

Există deja un grup pregătitor în Polonia pentru instalarea forţelor din Divizia 82 aeropurtată, a menţionat într-un comunicat ministrul polonez despre contingentul care va număra în total circa 1.700 de militari americani, ce vor fi dislocaţi temporar în Polonia într-un „semnal de solidaritate aliat ca răspuns la situaţia din Ucraina”.

Într-un alt mesaj, pe social media, Mariusz Blaszczak a evidenţiat că acest contingent de militari americani a comandat operaţiunea de evacuare de la Kabul din august 2021 şi provine de la „una dintre bazele cele mai faimoase” din SUA, baza Fort Bragg, conform Agerpres.

Pentagonul a anunţat miercuri desfăşurarea temporară a circa 3.000 de militari americani în Europa, dintre care aproximativ 1.000 de militari dintr-un batalion de infanterie Stryker vor fi repoziţionaţi de la o bază din Germania în România circa 1.700 vor veni de la Fort Bragg în Polonia şi încă 300 în Germania.

În prezent sunt circa 60.000 de militari americani instalaţi în bazele SUA din Europa, dintre care aproximativ 4.500 sunt desfăşuraţi în Polonia într-un regim de rotaţie.

Varşovia a solicitat în mod repetat Washingtonului să trimită mai multe trupe în Polonia, ca măsură de descurajare în faţa Rusiei. În anul 2018, preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat că ţara sa este dispusă să plătească două miliarde de dolari pentru construirea unei mari baze permanente a SUA în Polonia şi a propus ca aceasta să fie denumită „Fort Trump”, în onoarea preşedintelui SUA de la acea vreme.

Germania, pe urmele Franței: Sindicatele din transporturi se pregătesc de grevă și forțează anularea unor trenuri și a unor zboruri de pe principalele aeroporturi

Germania se pregătește, luni, de perturbări majore în transportul la nivel național, după ce sindicatele au anunțat o greva de o zi în sectorul transporturilor. Toate trenurile pe distanțe lungi vor fi anulate precum și majoritatea celor regionale, potrivit operatorul feroviar german Deutsche Bahn citat de DW.

AEROPORTURI ÎN GERMANIA - MeisterJob

Decizia a venit după ce sindicatele EVG și Verdi au anunțat o greva menită să paralizeze secțiuni mari ale sistemului de transport public. Angajații din multe sectoare cer majorări semnificative ale salariilor pentru a ține pasul cu inflația constant ridicată.

„Acest lucru va afecta toate operațiunile feroviare germane, deoarece angajații din Deutsche Bahn și alte companii feroviare au fost chemați la greva”, a spus operatorul într-un comunicat. „Traficul pe distanțe lungi al Deutsche Bahn este, prin urmare, complet întrerupt”.

„Potrivit declarațiilor sindicatului, primele efecte ale grevei angajaților sunt posibile încă de duminică seară. Și marți, numeroase trenuri vor fi anulate din cauza efectelor grevei”, a adăugat acesta.

Compania i-a îndemnat pe pasageri să amâne călătoriile planificate pentru luni, acolo unde este posibil.

După anunțurile sindicatului, Aeroportul Frankfurt, cel mai aglomerat din Germania, a anunțat că va anula luni toate zborurile regulate.

Aeroportul din Munchen, al doilea cel mai aglomerat al țării, a declarat că nu vor fi zboruri de pasageri duminică și luni.

Cele două sindicate, reprezentând mii de muncitori, au cerut o greva majoră în transporturi, că parte a eforturilor lor pentru a obține salarii mai bune.

Acțiunea, care va dura o zi, va afecta trenurile, avioanele, transportul maritim și traficul local.

Aceste greve sunt cele mai recente dintr-o serie de proteste ale sindicatelor din transporturi din ultimele luni, în condițiile în care germanii se lupta cu o rată a inflației de peste 8% după ce în urmă invaziei Rusiei în Ucraina a crescut prețurile alimentelor și energiei.

Frank Werneke, șeful Verdi, a declarat că greva va avea un „efect masiv” în toată țară. Aproape 380.000 de pasageri „nu vor putea călători” din cauza grevelor, a avertizat ADV, asociația germană a aeroporturilor.

Aproximativ 120.000 de angajați Verdi care lucrează în toate aeroporturile germane, cu excepția Berlinului, lucrători de tranzit în șapte din cele 16 state ale Germaniei și lucrători din traficul rutier și portuar, sunt așteptați să participe la greva.

Greva este programată să înceapă luni la miezul nopții și va afecta serviciile pe tot parcursul zilei.

Aproximativ 2,5 milioane de oameni care lucrează în sectorul public sunt reprezentați de Verdi în negocierile salariale, iar 230.000 de lucrători de la Deutsche Bahn și companiile de autobuze sunt reprezentați de EVG.

EVG cere o creștere a salariului cu 12%, sau cel puțin 650 EUR pe luna, în timp ce Verdi cere o creștere a salariului cu 10,5% sau 500 EUR pe luna.

„Reprezentăm muncitorii care fac această țară să funcționeze și care sunt plătiți mult prea prost pentru a face acest lucru”, a declarat Werneke.

sursa

Un copil de 13 ani a pornit o mașină fără chei și a plecat la plimbare

Un minor în vârstă de 13 ani, care fugise dintr-un centru de plasament şi conducea un autoturism furat, a fost prins de un poliţist aflat în timpul liber, a anunţat, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila.

ma sina de poliie cu girofar noaptea

„Deşi poliţistul Marius se afla în timpul liber, flerul său nu a ţinut cont de orele de program! O seară de plimbare, aparent liniştită a poliţistului prin oraş, s-a transformat într-o misiune. Mai exact, azi-noapte, la ora 22,20, pe Şoseaua Buzăului din municipiul Brăila, Marius, poliţist în cadrul Poliţiei Municipiului Brăila – Biroul Ordine Publică, a observat un copil la volanul unui autoturism, motiv pentru care a circulat în spatele acestuia, timp în care şi-a anunţat colegii aflaţi în serviciu pentru a interveni cât mai repede. În acest timp, copilul şi-a continuat deplasarea, fiind identificat de poliţişti pe Calea Călăraşilor, la intersecţie cu Bulevardul Dorobanţilor. Poliţiştii au stabilit că este vorba de un minor, în vârstă de 13 ani, care fugise dintr-un centru de plasament”, se arată într-un comunicat al IPJ Brăila.

Sursa citată precizează că „surpriza poliţiştilor a fost şi mai mare atunci când au stabilit faptul că baiatul, dornic de o plimbare, a căutat şi a găsit un autoturism cu portierele deschise”, pe care a reuşit să îl pornească fără a avea cheie, scrie Agerpres.

„Ce a urmat a fost o plimbare de scurtă durată, care, datorită atenţiei manifestată de poliţistul Marius, s-a sfârşit înainte de producerea unui eveniment rutier ce se putea transforma într-o tragedie. Pe această cale, dar şi în contextul Zilei Poliţiei Române ce urmează, îi mulţumim colegului nostru pentru spiritul civic de în comunicat.

Joe Biden, moment de candoare cu un copilaș care a început să plângă în timpul discursului său. „Îmi plac bebelușii mai mult decât…”

Președintele american Joe Biden a fost fotografiat în timp ce încerca să calmeze un bebeluș care a izbucit în plâns în timpul discursului său din cadrul evenimentului aniversar pentru Affordable Care Act.

În timp ce Biden ținea un discurs la Casa Albă, fiul congresmanului Jimmy Gomez a început să plângă, moment în care acesta s-a ridicat de pe scaun și a vrut să părăsească sala, pentru a nu-i deranja pe ceilalți.

Parlamentarul a fost oprit, însă, de Joe Biden.

„Este în regulă, ne plac bebelușii – nu trebuie să vă faceți griji pentru asta. E în regulă, e în regulă’, a dat asigurări președintele.

profimedia-0764732623
Biden hosts event for 13th anniversary of the Affordable Care Act

„De fapt, îmi plac bebelușii mai mult decât oamenii”, a adăugat el.

Apoi, Joe Biden l-a luat pe micul Hodge în brațe, l-a strâns la piept și apoi a început să se strâmbe la el pentru a-l înveseli. Imediat, copilul de doar patru luni a început să râdă.

În trecut, candidații la președinție obișnuiau să sărute capetele bebelușilor atunci când concurau pentru o funcție. Interacțiunea de joi i-a determinat pe unii din sală să glumească că acesta este un semn că Biden va candida din nou în 2024, scrie digi24.ro, conform DailyMail.

Joe Biden on Affordable Care Act - Washington
profimedia-0764725551
profimedia-0764726077

Grecia redeschide sezonul turistic estival din martie. Restricțiile de călătorie, relaxate
Articolul anterior
Ceremonie spectaculoasă de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing
Articolul următor