Primul producător de coarne din Moldova a obținut certificatele care confirmă respectarea bunelor practici agricole

Prima gospodărie agricolă din Moldova care produce coarne a obținut certificatele GlobalG.A.P. și GRASP, care confirmă respectarea bunelor practici agricole și responsabilitatea socială a companiei în raport cu angajații săi. Familia Stratan din satul Crețoaia, raionul Anenii Noi, produce coarne pe o suprafață de aproape 5 hectare. Fructele sunt destinate exportului, dar și comercializării pe piața locală, transmite MOLDPRES.

Livada de corn a fost plantată în anul 2000, testând producerea a 23 de soiuri de corn. „Am fost pionierii în Moldova cu livada de corn și suntem doar câțiva producători în Europa. Pe piața europeană, fructele sunt livrate în formă uscată, iar în Statele Unite ale Americii fructele sunt exportate congelate sau în amestec cu alte fructe. În 2022 am obținut o recoltă totală de 25 de tone, din care 70% au fost exportate. În anul curent, recolta este mult mai mică, deoarece plantația a fost afectată de secetele din 2022 și 2023”, a spus Iurie Stratan.

Antreprenorul a adăugat că certificarea GlobalG.A.P. deschide noi oportunități și va permite accesarea unor noi piețe, cu prețuri mai bune.

Gospodăria familiei Stratan a beneficiat de sprijin din partea proiectului USAID „Competitivitate și Reziliență în Moldova” pentru implementarea standardului GlobalG.A.P. și GRASP. „Cu siguranță, sunt primii producători de coarne din Moldova cu certificare europeană și nu este exclus să fie și prima companie din Europa certificată GlobalG.A.P. pentru producerea cornului”, a menționat Andrei Cumpanici, manager în cadrul proiectului USAID.

În Republica Moldova sunt aproximativ 20 de hectare de livezi de corn. Țara noastră se numără printre liderii regionali în implementarea standardelor GlobalG.A.P. și GRASP. Numărul producătorilor agricoli certificați este de circa 100, inclusiv din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia. Până în prezent au fost obținute GlobalG.A.P. și GRASP pentru producerea merelor, prunelor, strugurilor, cireșelor, caiselor, iar în anul curent, în premieră, a fost certificată producerea căpșunului și cornului și este în proces de certificarea producerea de coacăză neagră.

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

Au fost desemnați învingătorii concursului ”Loteria fiscală”
Articolul anterior
CNA a descins cu percheziții la un bărbat din Leova care repartiza bani activiștilor unui partid politic
Articolul următor