Prințesa Leonor va deveni, oficial, succesoarea tronului Spaniei

Mostenitoarea tronului Spaniei, printesa Leonor de Bourbon, va jura credinta fata de Constitutia tarii sale marti, ziua in care va implini varsta de 18 ani, in cadrul unui eveniment-cheie pentru monarhia spaniola, care va risipi si mai mult amintirile legate de sfarsitul turbulent al domniei bunicului sau Juan Carlos, informeaza AFP, preluata de Agerpres.

„Pe 31 octombrie, voi implini 18 ani si voi avea onoarea de a depune juramant de credinta fata de Constitutie (…) Inteleg foarte bine si sunt constienta de datoria mea si de ceea ce implica responsabilitatile mele”, declara pe 20 octombrie printesa de Asturia, titlul oficial al printesei Leonor.

Imediat dupa depunerea acestui juramant, mostenitoarea Coroanei spaniole va putea, din punct de vedere constitutional, sa ii succeada tatalui ei, regele Felipe al VI-lea, in fruntea statului si la conducerea fortelor armate.

Ceremonia, care va fi difuzata pe ecrane uriase in centrul Madridului, va incepe la ora 10:00 GMT in fata celor doua camere ale Parlamentului reunite in sesiune extraordinara, in prezenta principalilor reprezentanti ai statului spaniol.

Este vorba despre un „ritual de trecere” indelung pregatit, care a fost experimentat si in 1969 de bunicul ei Juan Carlos I, desemnat ca succesor al dictatorului Francisco Franco (decedat zece ani mai tarziu), apoi in 1986 de tatal ei, Felipe al VI-lea.

Jurnalistul Jose Antonio Zarzalejos, fost redactor-sef al cotidienelor El Correo si ABC si autor al unei carti despre regele Felipe al VI-lea, considera ca evenimentul de marti „este foarte important, pentru ca ofera stabilitate si continuitate Coroanei Spaniei”, afectata de sfarsitul de domnie al lui Juan Carlos.

Fara Juan Carlos

Mult timp extrem de apreciat in Spania pentru ca a permis tranzitia spre democratie incepand din 1975, Juan Carlos si-a vazut cota de popularitate scazand vertiginos dupa dezvaluiri stanjenitoare despre originile neclare ale averii sale, legaturile lui extraconjugale si stilul sau de viata fastuos.

Scandalurile l-au constrans sa abdice in 2014 si sa se exileze in Emiratele Arabe Unite in 2020. Anchetele judiciare care il vizau au fost clasate de atunci, insa nu pentru ca nevinovatia lui ar fi fost stabilita, ci mai degraba din motive de prescriere sau pentru ca fostul suveran a beneficiat de imunitate pana in 2014 in calitate de sef al statului.

Dupa plecarea sa in regiunea Golfului Persic, Juan Carlos a revenit in Spania doar cu ocazia unor rare vizite private.

In prezent in varsta de 85 de ani si cu o sanatate subreda, fostul monarh a fost „un rege exceptional, regele fondator” al democratiei spaniole, dar domnia lui „s-a incheiat rau din cauza unei duble pasiuni pentru sex si bani”, a rezumat Jose Antonio Zarzalejos.

Jurnalistul spaniol considera ca regele Felipe al VI-lea „a restabilit reputatia monarhiei” si ca printesa Leonor va consolida aceasta dinamica. Cu atat mai mult cu cat printesa spaniola, in calitatea ei de femeie, „este in ton” cu societatea, considera el.

Semn al unei rupturi cu trecutul, Juan Carlos nu va asista la depunerea juramantului in Parlament. Potrivi presei spaniole, fostul monarh va fi in schimb prezent la petrecerea privata ce va fi organizata dupa ceremonie.

Reprezentantii partidelor proindependenta din Tara Bascilor, Catalonia si Galicia, de factura republicana si care nu asista niciodata la reuniunile cu regele Spaniei, precum si o parte a stangii radicale, ostila monarhiei, vor boicota ceremonia.

Sambata, o conventie a republicanilor organizata la Madrid a descris depunerea juramantului de printesa Leonor ca pe „un act de defaimare a unei institutii, monarhia spaniola, care este istoric corupta si tot mai indepartata de cetateni”.

Un profil „normal”

Spre deosebire de bunicul ei, printesa Leonor beneficiaza totusi de o foarte buna imagine intr-o tara in care dezbaterea despre monarhie este permanenta. „Ea nu este compromisa, nu are schelete in dulap” si are un profil „normal”, centrat pe familia ei si pe studiile ei, a subliniat acelasi jurnalist.

Printesa Leonor, care vorbeste si limbile franceza, engleza si catalana si invata totodata dialectul basc si cel galician, a studiat intr-o scoala privata din Madrid, „Colegio Santa Maria de los Rosales”, inainte sa plece la liceul-internat UWC Atlantic College din Tara Galilor, unde si-a obtinut diploma de bacalaureat.

Conform traditiei, ea a inceput in luna august un curs de pregatire militara de un an la Academia Armatei de Infanterie, pe care il va continua cu o instructie de un an in cadrul Fortelor Aeriene si cu un alt an de pregatire in Marina.

Daca va urma exemplul tatalui ei, ea va studia apoi la o universitate publica din Spania, inainte sa se inscrie la o prestigioasa universitate din strainatate pentru a obtine un masterat in relatii internationale. In cazul regelui Felipe al VI-lea, acea institutie de studii superioare a fost Universitatea Georgetown din Washington.

O nouă funcție pe Tik Tok. Este cea mai mare schimbare din ultima perioadă

Utilizatorii TikTok vor putea posta clipuri cu o lungime de până la o oră. După ce a crescut deja de mai multe ori limita de timp a clipurilor pe care le acomodează, aplicația testează acum postarea filmărilor care au o lungime de până la 60 de minute.

Creatorii de conţinut care vând abonamente deja pot posta clipuri de 20 de minute, iar un număr limitat dintre utilizatori pot chiar posta filmări lungi de 30 de minute.

Surprize pentru utilizatorii Tik Tok

Clipurile scurte au fost poarta de intrare pe piaţa platformelor de video, migrând, treptat, către filmări mai lungi care oferă mai multe oportunităţi de monetizare. Limita de 60 de minute ar putea facilita postarea episoadelor întregi pentru producătorii sau platformele de streaming care vor dori să-şi promoveze un nou serial sau film, potrivi News.ro citat de evz.ro.

Tik Tok a făcut și alte actualizări

TikTok a actualizat și sistemele de revizuire a conținutului, pentru a încorpora mai eficient gradul de risc al unui videoclip (pe baza tipului de încălcare potenţială) şi audienţa aşteptată (pe baza conturilor urmărite), pentru a determina dacă conţinutul respectiv va fi eliminat, trimis pentru a fi revizuit de către un specialist sau dacă trebuie luată o altă decizie.

Platforma ia măsuri precum funcţiile care au restricţii de vârstă, marcarea conţinutului neeligibil pentru recomandare şi sistemul de organizare a conţinutului pe baza maturităţii (Content Levels), pentru a reduce conţinutul nepotrivit prin limitarea persoanelor care pot crea sau urmări anumite tipuri de conţinut.

Platforma chineză aplică noua politică privind dezinformarea asupra schimbărilor climatice, ce are ca scop eliminarea informaţiilor false, care neagă date ştiinţifice cunoscute, cum ar fi conţinutul care contestă existenţa schimbărilor climatice sau factorii care contribuie la aceasta.

„Similar cu alte politici referitoare la dezinformare, TikTok a început să lucreze cu parteneri independenţi de fact-checking prin care se asigură de acurateţea conţinutului. În plus, platforma a introdus şi un nou instrument de căutare care îi redirecţionează pe cei care caută conţinut legat de schimbările climatice către informaţii oficiale”, se arată în comunicatul companiei.

Loredana Groza, îndrăgostită lulea

Loredana Groza va cânta în deschiderea „Meciului de retragere al Generaţiei de Aur”, ce va avea loc pe data de 25 mai, pe Arena Naţională. Artista a recunoscut că a fost mereu atrasă de singurului român ce are în palmares 2 trofee de Champions League, Miodrag Belodedici.

„Belodedici a fost primul meu ‘crush’. Decupam pozele cu Belo din ziare. Colegele mele de liceu știu. Belodedici arată foarte bine, are niște ochi foarte frumoși.Dacă știam că sunt și albaștri, mă mutam în sudul țării, de unde e el.”, a spus Lori.

Artista a mai spus că se înțelege foarte bine cu foștii internaționali și că îi respectă mult. Ea a declarat că toți sunt idolii ei.„ Toți sunt idolii mei. Lăcătuș, este un prieten vechi, Panduru, Adi Ilie, Hagi, să nu mai vorbesc, Gică Popescu, Jean, Stelea, sunt ca frații mei, îi ador și îi respect. Au reușit să demonstreze că nu doar talentul este suficient pentru a deveni un mare sportiv”, a spus aceasta,potrivit Fanatik.

Loredana Groza, surpriză pentru foștii internaționali

Loredana Groza a pregătit un moment special jucătorilor din Generaţia de Aur la antrenamente, adaptând o piesă celebră pentru tricolori. „Te-aștept ca și când, numai Generația de Aur ar fi pe pământ! Mai presus de măriri, de căderi, de măriri, de cuvânt!” le-a cântat artista fostelor glorii, la nivelul gazonului, pe Stadionul ”Arcul de Triumf”.

Evenimentul de pe 25 Mai va avea loc la Arena Națională unde s-au vândut deja peste 50000 de bilete. La eveniment vor veni și Jose Mourinho, Rivaldo, Hristo Stoicikov şi mulţi alţii.

Primul tratat internaţional privind inteligența artificială, adoptat de Consiliul Europei

Consiliul Europei a adoptat vineri primul tratat internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic menit să asigure respectarea drepturilor omului, a statului de drept şi a standardelor juridice privind democraţia în utilizarea sistemelor de inteligenţă artificială (AI), scrie stiripesurse.md.

“Tratatul, care este deschis spre semnare şi ţărilor din afara Europei, stabileşte un cadru juridic care acoperă întregul ciclu de viaţă al sistemelor de AI şi abordează riscurile pe care acestea le pot prezenta, promovând în acelaşi timp inovarea responsabilă”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, citat de AFP.

Convenţia-cadru a Consiliului Europei privind inteligenţa artificială şi drepturile omului, democraţia şi statul de drept a fost adoptată, la Strasbourg, în cadrul reuniunii ministeriale anuale a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, care reuneşte miniştrii afacerilor externe din cele 46 de state membre.

Textul a fost elaborat pe parcursul a doi ani de un organism interguvernamental care a reunit cele 46 de state membre ale Consiliului, Uniunea Europeană şi 11 state terţe (în special Statele Unite, Australia, Canada, Israel şi Japonia), precum şi reprezentanţi ai sectorului privat, ai societăţii civile şi ai mediului academic, în calitate de observatori.

“Convenţia stabileşte cerinţe de transparenţă şi control adaptate contextelor şi riscurilor specifice, în special identificarea conţinutului generat de sistemele AI”, spune Consiliul Europei.

“Părţile vor trebui să adopte măsuri pentru a identifica, evalua, preveni şi atenua posibilele riscuri şi pentru a evalua necesitatea unui moratoriu, a unei interdicţii sau a altor măsuri adecvate privind utilizarea sistemelor AI atunci când o astfel de utilizare este susceptibilă să prezinte riscuri incompatibile cu standardele privind drepturile omului”, continuă organismul european.

Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului Europei, a salutat adoptarea unui “tratat internaţional unic care va asigura că inteligenţa artificială respectă drepturile oamenilor”.

“El răspunde necesităţii de a avea o normă de drept internaţional susţinută de state de pe diferite continente unite de valori comune, ceea ce face posibilă valorificarea avantajelor inteligenţei artificiale, reducând în acelaşi timp riscurile pe care le reprezintă. Prin acest nou tratat, intenţionăm să asigurăm utilizarea responsabilă a AI, una care respectă drepturile omului, democraţia şi statul de drept”, a adăugat ea.

Convenţia-cadru va fi deschisă spre semnare la Vilnius, la 5 septembrie, cu ocazia unei conferinţe a miniştrilor justiţiei.

Uniunea Europeană a adoptat, de asemenea, o lege la începutul lunii martie pentru a reglementa sistemele AI, cum ar fi ChatGPT, o legislaţie unică în lume.

Caz șocant! O rusoaică s-a căsătorit cu fiul său după ce a divorțat de tatăl băiatului. Acum au doi copii împreună
Articolul anterior
Azilele de bătrăni japoneze angajează copii mai mici de 3 ani pentru a-i înveseli pe bunicii abandonați de familiile lor
Articolul următor