Prințesa Leonor va deveni, oficial, succesoarea tronului Spaniei

Mostenitoarea tronului Spaniei, printesa Leonor de Bourbon, va jura credinta fata de Constitutia tarii sale marti, ziua in care va implini varsta de 18 ani, in cadrul unui eveniment-cheie pentru monarhia spaniola, care va risipi si mai mult amintirile legate de sfarsitul turbulent al domniei bunicului sau Juan Carlos, informeaza AFP, preluata de Agerpres.

„Pe 31 octombrie, voi implini 18 ani si voi avea onoarea de a depune juramant de credinta fata de Constitutie (…) Inteleg foarte bine si sunt constienta de datoria mea si de ceea ce implica responsabilitatile mele”, declara pe 20 octombrie printesa de Asturia, titlul oficial al printesei Leonor.

Imediat dupa depunerea acestui juramant, mostenitoarea Coroanei spaniole va putea, din punct de vedere constitutional, sa ii succeada tatalui ei, regele Felipe al VI-lea, in fruntea statului si la conducerea fortelor armate.

Ceremonia, care va fi difuzata pe ecrane uriase in centrul Madridului, va incepe la ora 10:00 GMT in fata celor doua camere ale Parlamentului reunite in sesiune extraordinara, in prezenta principalilor reprezentanti ai statului spaniol.

Este vorba despre un „ritual de trecere” indelung pregatit, care a fost experimentat si in 1969 de bunicul ei Juan Carlos I, desemnat ca succesor al dictatorului Francisco Franco (decedat zece ani mai tarziu), apoi in 1986 de tatal ei, Felipe al VI-lea.

Jurnalistul Jose Antonio Zarzalejos, fost redactor-sef al cotidienelor El Correo si ABC si autor al unei carti despre regele Felipe al VI-lea, considera ca evenimentul de marti „este foarte important, pentru ca ofera stabilitate si continuitate Coroanei Spaniei”, afectata de sfarsitul de domnie al lui Juan Carlos.

Fara Juan Carlos

Mult timp extrem de apreciat in Spania pentru ca a permis tranzitia spre democratie incepand din 1975, Juan Carlos si-a vazut cota de popularitate scazand vertiginos dupa dezvaluiri stanjenitoare despre originile neclare ale averii sale, legaturile lui extraconjugale si stilul sau de viata fastuos.

Scandalurile l-au constrans sa abdice in 2014 si sa se exileze in Emiratele Arabe Unite in 2020. Anchetele judiciare care il vizau au fost clasate de atunci, insa nu pentru ca nevinovatia lui ar fi fost stabilita, ci mai degraba din motive de prescriere sau pentru ca fostul suveran a beneficiat de imunitate pana in 2014 in calitate de sef al statului.

Dupa plecarea sa in regiunea Golfului Persic, Juan Carlos a revenit in Spania doar cu ocazia unor rare vizite private.

In prezent in varsta de 85 de ani si cu o sanatate subreda, fostul monarh a fost „un rege exceptional, regele fondator” al democratiei spaniole, dar domnia lui „s-a incheiat rau din cauza unei duble pasiuni pentru sex si bani”, a rezumat Jose Antonio Zarzalejos.

Jurnalistul spaniol considera ca regele Felipe al VI-lea „a restabilit reputatia monarhiei” si ca printesa Leonor va consolida aceasta dinamica. Cu atat mai mult cu cat printesa spaniola, in calitatea ei de femeie, „este in ton” cu societatea, considera el.

Semn al unei rupturi cu trecutul, Juan Carlos nu va asista la depunerea juramantului in Parlament. Potrivi presei spaniole, fostul monarh va fi in schimb prezent la petrecerea privata ce va fi organizata dupa ceremonie.

Reprezentantii partidelor proindependenta din Tara Bascilor, Catalonia si Galicia, de factura republicana si care nu asista niciodata la reuniunile cu regele Spaniei, precum si o parte a stangii radicale, ostila monarhiei, vor boicota ceremonia.

Sambata, o conventie a republicanilor organizata la Madrid a descris depunerea juramantului de printesa Leonor ca pe „un act de defaimare a unei institutii, monarhia spaniola, care este istoric corupta si tot mai indepartata de cetateni”.

Un profil „normal”

Spre deosebire de bunicul ei, printesa Leonor beneficiaza totusi de o foarte buna imagine intr-o tara in care dezbaterea despre monarhie este permanenta. „Ea nu este compromisa, nu are schelete in dulap” si are un profil „normal”, centrat pe familia ei si pe studiile ei, a subliniat acelasi jurnalist.

Printesa Leonor, care vorbeste si limbile franceza, engleza si catalana si invata totodata dialectul basc si cel galician, a studiat intr-o scoala privata din Madrid, „Colegio Santa Maria de los Rosales”, inainte sa plece la liceul-internat UWC Atlantic College din Tara Galilor, unde si-a obtinut diploma de bacalaureat.

Conform traditiei, ea a inceput in luna august un curs de pregatire militara de un an la Academia Armatei de Infanterie, pe care il va continua cu o instructie de un an in cadrul Fortelor Aeriene si cu un alt an de pregatire in Marina.

Daca va urma exemplul tatalui ei, ea va studia apoi la o universitate publica din Spania, inainte sa se inscrie la o prestigioasa universitate din strainatate pentru a obtine un masterat in relatii internationale. In cazul regelui Felipe al VI-lea, acea institutie de studii superioare a fost Universitatea Georgetown din Washington.

ATENȚIE! O femeie a dispărut după ce a plecat dintr-un Centru de Plasament, unde a fost lăsată de fiica sa plecată peste hotare

Polițiștii Inspectoratului de poliție Centru, solicită ajutorul cetățenilor în stabilirea locului aflării unei femei în vârstă de 71 de ani. Aceasta era plasată la un Centru de Plasament din capitală pentru o perioadă de o lună, timp în care fiica sa a fost plecată peste hotare, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În dimineața zilei de 20 iulie, femeia ar fi plecat de la Centru într-o direcție necunoscută și până la moment nu se cunoaște locul aflării.

Semnalmente: Înălțimea 1.60 m, corpolență medie, păr scurt, ochi verzi. La momentul plecării femeia era îmbrăcată cu o bluză de culoare galbenă, pantaloni albaștri cu imprimeu floral de culoare galbenă, poartă ochelari pentru vedere.Persoanele care pot furniza informaţii sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie, să apeleze numărul unic de urgenţă 112 sau 068114271.

Granturi de până la 500 de mii de lei pentru micii producători

Guvernul a aprobat, astăzi, Programul de sprijin al micilor producători. Acesta prevede că micii producători – întreprinderi cu o cifră de afaceri anuală de până la 5 milioane de lei și cu până la 9 angajați – vor primi finanțare nerambursabilă de cel mult 70% din valoarea proiectului investițional, dar nu mai mult de 500 de mii de lei. Contribuția beneficiarului va constitui minim 30% din suma proiectului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Guvernului. 

De menționat că cei care nu dispun de suficiente mijloace pentru cofinanțarea proiectului vor putea apela la surse creditare. În acest caz, producătorii pot beneficia de o garanție financiară emisă de Fondul de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Din contul granturilor, antreprenorii vor putea cumpăra utilaje și echipamente, materii prime și materiale de construcții necesare pentru dotarea și amenajarea spațiului de producere, francize, soluții de digitalizare și servicii de dezvoltare a afacerii. Pe lângă componenta de finanțare, programul mai prevede activități de informare, promovare, monitorizare și evaluare. 

La program pot participa micii producători ce activează de cel puțin 12 luni. De asemenea, sunt eligibile persoanele fizice care abia planifică înființarea unei afaceri, dacă pot demonstra activitatea pentru ultimul an și se înregistrează ca entitate antreprenorială în termen de o lună de la data aprobării proiectelor.

Programul va fi lansat în trimestrul III al anului curent și va fi implementat timp de 36 de luni, bugetul estimativ fiind de 20 de milioane de lei anual. Instituția responsabilă de realizarea programului este Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care urmează să elaboreze manualul operațional pentru implementare, precum și un ghid pentru întreprinzători.

Fostul rector de la ASEM, Grigore Belostecinic, renunță la cursa pentru președinție

Fostul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova, Grigore Belostecinic, anunță că se retrage din cursa pentru șefia statului. În același timp, el spune că va susține parcursul European al R. Moldova în cadrul Referendumului constituțional din această toamnă, scrie deschide.md.

„Le mulțumesc, pe această cale, liderilor partidelor politice care au văzut în mine un candidat demn de a ieși în fața oamenilor și de a vorbi despre problemele, dar și perspectivele pe care le are Republica Moldova. Totuși, am decis că voi susține aceste deziderate nu din postura de candidat la prezidențiale, dar ca membru al mediului academic, din care fac parte, și ca simplu cetățean, căruia îi pasă de viitorul propriei țări. Așa să fie și să ne ajute Dumnezeu!”, a anunțat Grigore Belostecinic.

În același timp, academicianul a specificat că va susține aderarea R. Moldova la UE, iar statul are nevoie de o economie de piață funcțională, care să facă față unor noi presiuni concurențiale, într-un nou mediu concurențial, încadrat în cu totul alte dimensiuni.

Fostul rector ASEM a fost propus drept candidat la funcția de președinte al R. Moldova de către Partidul Social Democrat European (PSDE).

Caz șocant! O rusoaică s-a căsătorit cu fiul său după ce a divorțat de tatăl băiatului. Acum au doi copii împreună
Articolul anterior
Azilele de bătrăni japoneze angajează copii mai mici de 3 ani pentru a-i înveseli pe bunicii abandonați de familiile lor
Articolul următor