Azilele de bătrăni japoneze angajează copii mai mici de 3 ani pentru a-i înveseli pe bunicii abandonați de familiile lor

O data pe saptamana, Rena Shinohara pleaca la munca, lucrand o tura intr-o slujba pentru care s-ar putea spune ca a fost nascuta anume. Fiindca Rena, o fetita de doar un an si jumatate, este angajata cu acte in regula la un azil de batrani japonez, sarcina ei fiind sa inveseleasca zilele rezidentilor pe care propriii nepoti ii viziteaza poate foarte rar.

„Ma energizeaza sa-i vad, asa ca acest lucru ma ajuta foarte mult”, a declarat Tatsuo Ojiro, in varsta de 93 de ani, unul dintre cei aproximativ 100 de rezidenti de la azilul Ichoan din orasul Kitakyushu.

Zgomotul facut de micile talpi in jurul scaunelor cu rotile si al cadrelor de sprijin de aici este menit sa usureze izolarea care poate veni odata cu inaintarea in varsta, mai ales la o natiune aflata intr-un proces de imbatranire rapida, ca Japonia, unde o treime din populatie are peste 65 de anim transmit NBC News citat de aktual24.ro.

Singuratatea este o problema atat de acuta incat, in 2021, guvernul japonez a desemnat primul sau „ministru al singuratatii”, insarcinat sa ajute oamenii de toate varstele sa se conecteze social, mai ales dupa pandemia Covid-19.

Directoarea azilului, Kimie Gondo, a venit cu ideea „angajarii” de copii in urma cu trei ani, cand propria nepoata nou-nascuta a fost in vizita si Gondo a vazut cat de fericiti i-a facut pe rezidenti.

„Cand i-am vazut pe cei in varsta zambind, mi-am dat seama de puterea pe care o au bebelusii”, a spus ea intr-un interviu.

Caminul de batrani are acum aproximativ 70 de lucratori copii, care ii pot inspira chiar si pe cei mai duri rezidenti. „Doar vazand un bebelus care se plimba, batranii zambesc si incep sa vorbeasca”, a spus Gondo.

Echipa de pitici lucreaza cu un program flexibil, plimbandu-se prin azilul de batrani impreuna cu mamele lor. Rena si „colegele ei” sunt platite in scutece si inghetata.

Dar acestea nu sunt singurele recompense, spune mama ei, care a inceput sa o aduca pe Rena la azil cand avea 5 luni, ca o modalitate de a cunoaste oameni noi dupa ce familia s-a mutat in Kitakyushu.

„Aici are ocazia sa interactioneze cu copii de varsta ei si, de asemenea, cu bunici care sunt putin mai greu de intalnit”, a spus Shinohara, care i-a numit pe rezidentii azilului „mari profesori de viata”.

Cerintele pentru recrutii lui Gondo sunt simple: Trebuie sa aiba sub 3 ani si, cu cat vorbesc mai putin, cu atat mai bine.

Acest lucru se datoreaza faptului ca persoanele mai in varsta se pot lupta sa vorbeasca si sa comunice, a spus Gondo, mai ales daca au deficiente cognitive. „Pentru a comunica la acelasi nivel, cuvintele sunt inutile”, a spus ea.

Pentru rezidentii caminelor de batrani, a spus Gondo, vizitele copiilor mici evoca experienta japoneza comuna a membrilor de familie din mai multe generatii care traiesc sub acelasi acoperis.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Prințesa Leonor va deveni, oficial, succesoarea tronului Spaniei
Articolul anterior
Check-in biometric! Aeroportul din Frankfurt ar putea deveni primul din Europa care implementează tehnologie de recunoaștere facială pentru pasageri
Articolul următor