Producătorii moldoveni au exportat peste 5.000 de tone de cireșe

În plin sezon de recoltare a cireșelor de soiuri târzii, producătorii agricoli din Republica Moldova negociază comercializarea cireșelor pe noi piețe din Uniunea Europeană.

Producătorii moldoveni au exportat peste 5.000 de tone de cireșe

În pofida condițiilor dificile din acest an, inclusiv cauzate de războiul din Ucraina, producătorii moldoveni au reușit până la 24 iunie să vândă către diverse destinații mai mult de 5 mii tone de cireșe, transmite nordnews.md.

Antreprenoarea Mariana Pîslaru, din Ustia, Dubăsari, gestionează 50 de hectare de livezi, plantate cu soiuri moderne de cireșe precum: Early Star, Skeena, Black Star, Kordia, Regina. Anul acesta, antreprenoarea exportă în premieră, cireșe în Olanda.

„Anterior, cireșele erau exportate preponderent în țările CSI, însă în acest an avem o experiență nouă de export în Olanda.

Utilizăm tehnologii moderne de producere, avem soiuri solicitate de consumatori, de trei ani deținem certificatul GLOBALG.A.P. care confirmă respectarea a peste 200 de cerințe riguroase în procesul de producere, de aceea sperăm să extindem exportul și în alte țări ale Uniunii Europene”, a declarat Mariana Pîslaru.

Cumpărătorul a ajuns în livezile din R. Moldova urmare a unor misiuni comerciale organizate de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova și Moldova Fruct.

Anul trecut, compania olandeză a cumpărat prune și a avut importuri în scop de testare de struguri de masa și caise moldovenești, iar anul curent a manifestat interes pentru cireșe.

„Cireșele din R. Moldova pot concura cu cele produse în țările UE, dar sunt aspecte legate de infrastructura post-recoltă în care producătorii de aici trebuie să investească: linii de sortare pentru cireșe, ambalaj.

Ne dorim o conlucrare de durată cu producătorii de fructe din Moldova, totuși putem achiziționa doar fructe certificate GLOBALG.A.P.”, a menționat importatorul olandez, Eric Hendrikx,

Suprafețele de cireș au crescut în ultimii ani în R. Moldova de la 2,4 mii hectare în 2011 la peste 4 mii hectare în 2021.

În livezile noi se plantează soiuri solicitate pe diferite piețe, rezistente la crăpare și transportare, fiind implementate noi tehnologii de producere. În 2021, circa 70% din totalul exporturilor au fost efectuate în Federația Rusă, 23% – Belarus și 7% – restul piețelor.

La momentul actual, cireșele produse în Republica Moldova sunt puțin cunoscute de consumatorii din UE însă au potențial mare de afirmare pe piața europeană.

În 2021, circa 70% din totalul exporturilor de cireșe au reprezentat Federația Rusă, 23% – Belarus și 7% – restul piețelor Pentru penetrarea pieței europene, producătorii de fructe trebuie să planteze livezi super-intensive, care asigură o recoltă calitativă și uniformă, să mențină tehnologia de cultivare la parametrii corespunzători pentru a produce fructe ferme și de calibru mare ce vor asigura un preț înalt și vor putea concura cu cele obținute în Spania, Italia, Franța.

De asemenea, este necesar să investească în sisteme de protecție împotriva grindinei și ploii, să procure echipamente de sortare mecanizată și echipamente de asigurare a lanțului frigului etc.

Bărbatul dispărut la Ștefan Vodă a fost găsit strangulat într-o fâșie forestieră din preajma localității Feștelița

Bărbatul dispărut la Ștefan Vodă a fost găsit strangulat într-o fâșie forestieră din preajma localității Feștelița, la aproximativ 3 km de la domiciliu, anunță Poliția.

Corpul neînsuflețit al acestuia a fost îndreptat la expertiza medico-legală.

Poliția a solicitat sprijinul cetățenilor pentru a găsi un bărbat de 66 ani, din localitatea Feștelița, raionul Ștefan Vodă, care în dimineața zilei de 23 aprilie a plecat de la domiciliu într-o direcție necunoscută și nu se știa nimic despre locul aflării acestuia.

Poliția anunță reținerea unei femei din Cahul pentru comandarea asasinării fostului soț, contra sumei de 20.000 euro

Cazul a fost documentat timp de o săptămână de ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate, Direcției urmărire penală,  cu suportul Direcției  investigații analitice a INI și cu participarea angajaților de la Inspectoratul de Poliție  Cahul și Cimișlia.

În luna aprilie a anului curent, femeia a început căutările asasinului, cu oferta de 20.000 de euro pentru executarea omorului. Potrivit cerințelor acesteia, fostul soț urma să fie otrăvit, iar în acest scop femeia  a transmis un recipient cu substanță toxică. Aceasta i-a dezvăluit asasinului ora, numărul de înmatriculare al mașinii și itinerarul cu șanse maxime de asasinare a fostului soț.

Totuși, asasinul era de fapt agent sub acoperire, infiltrat în operațiune de ofițerii de investigație, sub conducerea procurorilor PCCOCS. În continuare,  oamenii legii au creat aparența succesului planului de asasinare, astfel încât femeia să fie reținută în flagrant, cu sprijinul mascaților de la BPDS „Fulger” la transmiterea banilor către executorul omorului.

Mai exact, agentul sub acoperire cu rol de asasin a convins-o pe femeie de faptul că a executat omorul. Prin urmare, în momentul transmiterii banilor drept răsplată pentru executarea cu succes a comenzii, femeia a fost reținută pentru 72 de ore și plasată în izolatorul de detenție din Chișinău. Au urmat percheziții la Cahul, de unde au fost ridicate înscrisuri de ciornă, bani folosiți la pregătirea omorului, precum și telefoane mobile care conțin probe ale comiterii infracțiunii.

Investigațiile continuă, timp în care femeia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. De asemenea, în scopul continuării obiective a urmăririi penale, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a solicitat și a obținut la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, aplicarea arestului preventiv în privința învinuitei.

Caz tragic la Ciocana! Un copil de 8 ani s-ar fi sinucis prin împușcare

Aseară, în jurul orei 22:30, polițiștii de la Ciocana au fost sesizați de părinții unui copil despre faptul că fiul lor de 8 ani s-ar fi sinucis prin împușcare.

La fața locului, oamenii legii au stabilit preliminar că părinții minorului ar fi ieșit afară, iar băiatul a rămas singur acasă.

Când s-au reîntors, părinții au depistat cadavrul băiatului și imediat au alertat poliția.

Corpul neînsuflețit al copilului a fost examinat de către medicul legist. La fața locului a fost solicitată și Secția specializată a Centrului tehnico-criminalistic și Expertize judiciare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

În urma verificărilor s-a constatat că pistolul de model Baikal 442 era deținut legal de tatălui minorului şi era păstrat în safeu, iar băiatul ar fi găsit cheia și a avut acces la armă.

Polițiștii au iniţiat o anchetă.

Primăria Chișinău a solicitat Guvernului să renunțe la contestarea actului administrativ ce prevede ajustarea tarifului la transportul public
Articolul anterior
Cea mai scumpă călătorie cu microbuzul într-o suburbie din Capitală ar putea costa până la 19 lei
Articolul următor