Programul Prima Casă Plus: Cine nu are acces la credite

Programul Prima Casă Plus a trecut printr-o serie de modificări, în contextul în care vânzările de apartamente în Republica Moldova au scăzut în ultima perioadă. Veniturile mici ale cetățenilor și accesul greoi la credite au dus la o stagnare pe piața imobiliară. Din aceste motive, Programul Prima Casă Plus va fi mult mai accesibil, scrie evz.ro.

Potrivit modificărilor anunțate de Guvern, programul va putea fi accesat și de către persoanele care nu au statut de angajat în Republica Moldova. Din această categorie fac parte liber profesioniștii, avocații, executorii judecătorești, artiștii, mediatorii și taximetriștii. Totodată, a fost majorată valoarea maximă a locuințelor ce pot fi achiziționate, de la un milion de lei până la 2,5 milioane lei. În ceea ce privește perioada maximă a creditului, aceasta crește de la 25 la 30 de ani.

Pot să-și cumpere o locuință prin programul Prima Casă Plus și cetățenii din Republica Moldova care se întorc definitiv în țară. Însă, acest program nu va putea fi accesat de moldovenii care și-au stabilit domiciliu în străinătate. Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Acesta a precizat că Prima Casă Plus va fi lansat oficial cât de curând.

Daniel Vodă a atra atenția că cei interesați trebuie să fie foarte atenți la informațiile care circulă, pentru că sunt manipulări intenționate pentru a crea controverse pe acest subiect.

„Alte elemente noi a programului se referă și la faptul că autoritățile își doresc să sporească solicitarea locuințelor în afara Chișinăului, astfel să fie mai accesibile locuințele pentru familiile din zonele rurale și să susțină dezvoltarea regională.

În același timp, beneficiarii programului vor putea să-și schimbe, de exemplu, banca creditoare. Astfel,  vor putea să negocieze condiții mai avantajoase în cazul în care este necesar. Și la fel, un element care este foarte util este că persoanele care au o locuință de până la 50 de metri pătrați vor putea participa repetat la acest program pentru a procura o locuință mai mare în cazul în care situația în familie s-a schimbat și au nevoie de o locuință mai mare”, a detaliat Daniel Vodă.

Angelina Jolie, dezvăluiri emoționante: ”Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”

Rolul favorit din viața Angelinei Jolie este cel de mamă. În noul ei film, „Maria”, câștigătoarea de Oscar o interpretează pe Maria Callas, una dintre cele mai apreciate soliste de operă din secolul XX. Întrebată ce ar putea compara cu dragostea pentru operă a Mariei Callas, Angelina a răspuns fără să stea pe gânduri: „maternitatea”, scrie peroz.ro.

Într-un interviu pentru Good Morning America, actrița de 49 de ani a vorbit, așa cum o face rareori, despre copiii ei. Să fie mamă e cel mai important pentru ea. „Este fericirea mea. Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”, a spus ea.

Jolie are șase copii, trei adoptați, Maddox (23), Pax (21) și Zahara (19), și trei biologici, Shiloh (18) și gemenii Knox și Vivienne (16), cu fostul ei soț, Brad Pitt, cu care e într-o luptă de opt ani pentru custodie și bunuri.

Angelina a lucrat cu Maddox și Pax la filmul „Maria”. Actrița spune că a fost o experiență extraordinară să-i aibă și pe ei în spatele camerelor. Recent, a colaborat și cu Vivienne pentru un show pe Broadway.

Copiii Angelinei Jolie și ai lui Brad Pitt, în atenția întregii lumi de când s-au născut

Deși arată implicare în aceeași lume artistică în care activează părinții lor, niciunul dintre cei șase nu ar vrea să fie staruri în fața camerelor de filmat. „Sunt destul de privați”, a spus Jolie, menționând că Shiloh e campioană la acest capitol: „e extrem de privată”. „Nu s-au născut cu intimitate, așa că sper să pot avea parte de asta pe măsură ce cresc”, a mai menționat Jolie, care oferă rar detalii despre viața ei de familie.

Copiii au început, însă, să prindă gustul showbizz-ului. Shiloh e pasionată de dans, Vivienne, Maddox și Pax, de lumea producției de film și teatru. De asemenea, ceilalți doi copii, Zahara și Knox, au apărut de câteva ori pe covorul roșu alături de mama lor. Cel mai recent a fost rândul lui Knox. Îmbrăcat la patru ace și părând a fi în largul lui, a fost partenerul celebrei lui mame la Governors Awards.

Scandal în Italia din cauza bradului de Crăciun care va fi instalat în capitală

Un brad de 200 de ani dintr-un oraş italian de pe malul Lacului Garda a fost tăiat pentru a fi dus la Roma şi a deveni tradiţionalul brad de Crăciun din Piaţa Sfântul Petru, în pofida unui îndelungat şi înflăcărat protest local, informează agenţia italiană ANSA, scrie Agerpres.

Bradul, situat în Val di Ledro, a fost tăiat în ciuda unei serii de proteste la lumina lumânărilor organizate de localnici pentru ”salvarea dragului nostru Gigant Verde”.

”Regretăm foarte tare tăierea bradului de 31 de metri”, a spus Lorenzo Vescovi, unul dintre primii localnici care a protestat împotriva doborârii bradului.

”Ceea ce va ajunge la Roma va fi o fiinţă vie muribundă. Lupta noastră nu se opreşte, vrem să împiedicăm tăierea arborilor în această vale şi pretutindeni pentru un obicei crud şi anacronic”, a mai spus el.

Vaticanul a spus că ”alegerea de a tăia arborele a fost una ecologică”. ”Copacul a fost tăiat pentru a prioritiza dezvoltarea corectă a pădurii”, a mai spus Vaticanul

Municipalitatea scoate la licitație mai multe încăperi și spații din Chișinău

Primăria municipiului Chișinău scoate la licitație diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, informează unica.md cu referire la un comunicat al Primăriei.

Pe data de 27 noiembrie 2024, ora 10:00, în Sala de ședințe a Preturii sectorului Centru, str. Bulgară, 43, va avea loc licitația pentru obținerea dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă, proprietatea Municipiului Chișinău.

Organizator: Direcția Generală Economie, Comerț și Turism

Descriere eveniment: La concurs sunt expuse diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, cu suprafețe cuprinse între 4,7 m² și 355 m², fără drept de privatizare, cu amplasare la etaj, la subsol, la parter, etaj tehnic, soclu, garaje etc.

Cuantumul inițial al chiriei anuale pentru încăperile expuse la licitație variază de la 500 lei până la 250 000 lei, iar termenul de locațiune este de 5-7 ani.

La concurs pot participa persoane fizice și juridice din Republica Moldova, dar și investitori străini.

Persoanele interesate urmează să prezinte, nu mai târziu de 24 de ore până la desfășurarea licitației, organizatorului – Agenția „Capitalimobil” SRL, următoarele acte:

  • cererea în forma stabilită;
  • extras din Registrul de Stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali (pentru persoanele juridice);
  • procura (în cazul participării prin reprezentant);
  • copia actului de identitate;
  • documentul bancar ce confirmă achitarea acontului în mărime de 10 la sută din prețul inițial și a taxei de participare.

Situație îngrijorătoare! Mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer din cauza obezității
Articolul anterior
Câți moldoveni dețin cetățenia română
Articolul următor