Proiectul TwentyTu este susținut de angajați ai marilor companii internaționale Google, Amazon și Intel

Cel mai ambițios proiect nonprofit din domeniul educației, TwentyTu, se bucură de susținerea cetățenilor atât din țară, cât și de peste hotare. Pentru a asigura ghidarea strategică a TwentyTu, echipa proiectului a invitat 44 de lideri de opinie locali și din diasporă să se alăture inițiativei. Ei sunt cei care formează Consiliul Consultativ al inițiativei, iar experiența lor în cele mai importante companii în domeniul IT și bancar, precum Amazon, Google, Intel, Citi Group, Lenovo, Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), dar și alte sectoare de interes (educație, afaceri, sociologie) a servit drept pilon important pentru dezvoltarea proiectului. Prin eforturi comune, ei ajută Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill” să educe o generație care poate dezvolta soluții pentru provocările economice la nivel național și global.

separator
 

Cunoaște membrii Consiliului Consultativ pe http://twentytu.md/consiliul.html:

Mariana Dahan, fondatoare Global Blockchain Business Council, membră a Consiliului Consultativ TwentyTu:

„Școala bună este esențială pentru dezvoltarea ulterioară, atât personală, cât și profesională. Eu datorez totul școlii și, chiar și atunci când a fost cel mai greu, primul lucru pe care am vrut să îl mențin erau studiile. Nu m-am gândit niciodată că ar fi o opțiune să renunț la studii. Niciodată să nu te oprești din a învăța, este esențial pentru a reuși în viață. Proiectul TwentyTu este axat anume pe această viziune, de a ajuta tinerii să continue să învețe și să-și completeze cunoștințele pe care le obțin într-un curriculum tradițional cu alte posibilități de a învăța ceva nou.”   

Anatol Untură, antreprenor, membru al Consiliului Consultativ TwentyTu:

„M-am gândit mult la modul în care participam în diferite proiecte de caritate și am realizat că făceam ceva incorect. Mă străduiam împreună cu prietenii mei să luptăm cu consecințele, nu cu sursa problemelor. Sărăcia, copiii lăsați pe drumuri, iresponsabilitatea socială – sunt consecințele lipsei de educație, ale lipsei unui rost în viață și ale șanselor infime de a deveni cineva. Am niște idei la care lucrez acum și pe care sper să le realizez anul acesta, dar între timp am ajuns să fiu parte a unui proiect național de educație – TwentyTu. Datorită lui, fiecare al patrulea elev din țară va avea șansă să-și câștige pâinea acasă, alături de părinți, în condiții decente.”

Roman Sorocan, Google, Dublin (Irlanda), membru al Consiliului Consultativ TwentyTu:

„Cea mai mare comoară și valoare a unei țări rezultă din educație – domeniu care în Moldova, din păcate, rămâne constant în spatele standardelor internaționale. Sunt mândru să ajut în calitate de membru al consiliului acest proiect minunat, care va oferi cursuri în peste 10 domenii ale viitorului.”

Cursurile extracurriculare, precum antreprenorialul, robotica, inteligența artificială, astronomia prin VR (realitate virtuală), inteligența emoțională, matematica interactivă ș.a. sunt destinate copiilor și adolescenților. Sesiunile de instruire vor fi livrate atât online, cât și offline, în cele mai importante centre regionale ale țării. De asemenea, în cadrul proiectului 2200 de profesori vor fi instruiți să predea disciplinele școlare într-un mod mai interactiv. Pentru dezvoltarea proiectului, a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor, astfel toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții pe www.twentytu.md până la 22 iulie 2018.

Victor Guzun, fondator „Guzun Consulting”, Tallin (Estonia), membru al Consiliului Consultativ TwentyTu:

„Ca fost profesor universitar în Moldova și ca părinte pot spune cu certitudine că educația este elementul primordial pentru ca o familie, o comunitate, o țără să devină prosperă. Din acest considerent am decis să mă alătur proiectului TwentyTu – cel mai ambițions proiect educațional nonprofit din istoria Republicii Moldova, care va contribui la transformarea educației.” 

Nata Albot, Montreal (Canada), membră a Consiliului Consultativ TwentyTu:

„TwentyTu este un proiect binevenit în Moldova, deoarece se va ocupa de domeniul cel mai important pentru țara noastră acum: educație. Intră pe www.twentytu.md dacă și tu crezi în puterea educației și în creșterea unei generații care să poate face față provocărilor economice ale viitorului! Contribuția ta poate aduce o schimbare spre bine.”
 Membrii Consiliului Consultativ vor fi alături de TwentyTu pe toată durata proiectului. Ei se vor implica activ în dezvoltarea conținutului cursurilor și vor fi informați constant de către echipa de implementare despre modul în care sunt utilizate fondurile acumulate.

De asemenea, membrii Consiliului vor primi trimestrial rapoarte de activitate. Află mai multe detalii pe www.twentytu.md

Despre Tekwill

Tekwill este Centrul de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Misiunea sa este de a crea legătura necesară între ceea ce se studiază în programele de educație dedicate domeniului IT și necesitățile reale ale industriei. Centrul susține dezvoltrea talentelor locale în IT, transferul de cunoștințe, promovează o mai bună înțelegere și interesul față de sectorul tehnologic și încurajează crearea comunităților digitale din Moldova. Tekwill reprezintă un ecosistem complex, dotat cu resursele și tehnologiile necesare pentru ca oamenii să-și implementeze ideile, astfel sporind excelența în domeniile viitorului. Centrul a dezvoltat numeroase programe educaționale, care acoperă o gamă largă de subiecte/materii, de la tehnologii de bază până la cele mai actuale trenduri în domeniu, cu accent pe proiectele practice. În mai puțin de 2 ani, peste 17.000 de persoane au beneficiat de programele educative ale centrului. Tekwill a fost creat de Asociația Națională în Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernului Suediei.

Ala Nemerenco: Aderarea la UE înseamnă eficiență și modernizare

Ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Ala Nemerenco, a declarat în cadrul unui interviu că aderarea la UE înseamnă pentru sistemul de sănătate al țării noastre standarde înalte de calitate, eficiență și modernizare.

Fiind întrebată cât de departe sau cât de aproape de standardele UE este Republica Moldova în domeniul medical, Ala Nemerenco, a răspuns că normele europene pentru produsele și serviciile medicale se concentrează pe protejarea și îmbunătățirea sănătății populației, accesul la asistență medicală de înaltă calitate, precum și atenuarea surselor de pericol pentru sănătatea umană, transmite moldpres.md. 

„În ultimul Raport privind extinderea, publicat de Comisia Europeană în noiembrie 2023, nivelul de transpunere a legislației UE aferent Capitolului Sănătate și protecția consumatorului (Capitolul 28) a fost apreciat cu nivelul doi din cele cinci (de la inițial la avansat) stabilite pentru gradul de aliniere la legislația UE”, susține ministrul Sănătății. 

Potrivit acesteia, normele și standardele implementate în unele domenii, precum transfuzia de sânge și transplantul de organe, reglementări în domeniul controlului tutunului, programele de formare în medicină sunt în mare măsură ajustate la cerințele europene.

„Legislația națională în domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale include mai multe aspecte ce corespund normelor europene, însă necesită un șir de ajustări pentru a atinge standardele UE prin care se garantează siguranța și eficacitatea acestora. Totodată, există unele domenii care nu fac obiectul reglementărilor naționale și necesită inițierea transpunerii, precum este reglementarea drepturilor pacienților de a primi îngrijiri medicale în alte țări ale UE și procedurile de rambursare pentru aceste servicii”, a spus Ala Nemerenco. 

De asemenea, oficialul declară că acțiunile stabilite pentru Ministerul Sănătății în Planul Național de Aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană vin să asigure armonizarea deplină a sistemului juridic și instituțional național cu legislația și structura instituțională UE. 

Totodată, în cadrul interviului, Ala Nemerenco a fost întrebată despre referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova, care va avea loc în această toamnă, dar și cum va arăta sistemul medical autohton dacă statul nostru va adera la Uniunea Europeană. 

„Aderarea la Uniunea Europeană pentru sistemul de sănătate al Republicii Moldova înseamnă standarde înalte de calitate, eficiență și modernizare. Câteva dintre principalele beneficii ale aderării la UE sunt standarde ridicate de calitate. Astfel, Uniunea Europeană are reguli stricte și standarde ridicate în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale și siguranța pacienților. Prin aderarea la UE, sistemul de sănătate al Republicii Moldova va trebui să se alinieze acestor standarde, ceea ce va duce la o îmbunătățire semnificativă a calității îngrijirilor medicale oferite populației”, susține Ala Nemerenco. 

De asemenea, un alt beneficiu este accesul la finanțare și resurse europene. În calitate de membru al UE, țara noastră va putea accesa mai rapid fonduri europene importante destinate construcției, renovării și dotării spitalelor.

Totodată, un alt beneficiu, potrivit Alei Nemerenco, ar fi dezvoltarea resurselor umane, colaborare și schimb de experiență. 

„UE oferă programe de formare, specializare și dezvoltare profesională pentru personalul medical, îmbunătățind competențele și calitatea serviciilor oferite. Aderarea la UE va facilita colaborarea cu alte state membre și schimbul de cunoștințe și bune practici în domeniul sănătății. Republica Moldova va beneficia de experiența și expertiza altor țări europene în implementarea politicilor de sănătate”, a afirmat ministrul Sănătății. 

În acest sens, ministrul încurajează toți cetățenii să participe la referendumul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și să contribuie astfel la construirea unui viitor mai prosper și mai sigur pentru toți. 

„Alegem să fim parte a comunității europene, cu standarde înalte în sănătate, educație și dezvoltare socio-economică. Să fim vocea schimbării și să votăm pentru un parcurs european al Republicii Moldova”, a spus aceasta. 

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Peste 6.000 de ucraineni au fost evacuați din regiunea Harkov în ultimele trei zile

Forțele armate rusești își concentrează toate eforturile militare pe cucerirea orașului Vovceansk, care se află în nord-estul Harkovului. 1.600 de ucraineni au fost evacuați doar din acest oraș, ieri, și 6.000 de persoane, în total, din regiunea Harkov, de la începutul noii ofensive militare rusești.

Între timp, preşedintele Putin a propus un nou ministru al apărării, pe Andrei Belousov, numindu-l pe Serghei Şoigu secretar în Consiliul de Securitate a Ţării.

Situaţia pare să fie extrem de dificilă în oraşul Vovceansk, mai ales că ucrainenii nu au fortificaţii adecvate aici, iar ruşii au încercuit oraşul. Este vorba despre un avans de 2,5 km al ruşilor pe direcţia Vovceansk, unde Moscova a  dislocat cel puţin patru batalioane motorizate din cadrul Districtului Militar Leninngrad.

Şi Statul Major al Apărării din Ucraina a anunţat, noaptea trecută, că situaţia este dificilă în Vovceansk şi pe direcţiile Plina-Likianţi, Plina-Hliboke, Plina-Oliinikove şi Murom-Buruvatka. Kievul a anunţat şi că dislocarea de rezerve militare pentru a stabiliza situaţia în zonă continuă.

sursa

Muzeul Frumuseţii „Viorica Cosmetic” și-a deschis ușile pentru vizitatori!
Articolul anterior
Confort, calitate și design personalizat – trei motive pentru care să alegi gențile și accesoriile de piele marca Trenwood!
Articolul următor