Protest anti-vaccin la Atena

Protest de amploare la Atena împotriva vaccinării obligatorii: 50 de persoane au fost reţinute.

Protest de amploare în capitala Greciei. Câteva mii de oameni au ieşit duminică seara pe străzile Atenei pentru a manifesta împotriva introducerii vaccinării obligatorii pentru unele categorii de cetățeni. În urma îmbrâncelilor cu forţele de ordine, 50 de persoane au fost reţinute, scrie tv6.md. Iar din 1 septembrie, italienii vor fi obligaţi să prezinte certificatul COVID în majoritatea mijloacelor de transport, şcoli şi universităţi.

Potrivit poliţiei elene, la protest au participat peste șapte mii de persoane. Unii manifestanți au aruncat cocktailuri Molotov și alte obiecte în forţele de ordine. Oamenii legii au ripostat, la rândul lor, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă.

Asta, pentru că din 1 septembrie, vaccinarea anti-COVID-19 în Grecia va deveni obligatorie pentru lucrătorii medicali. Totodată, vor trebui să se imunizeze persoanele care lucrează în clinicile de psihiatrie și în azilurile pentru bătrâni. Aceştia urmează să primească prima doză cel târziu până în 15 septembrie. Potrivit Guvernului de la Atena, persoanele nevaccinate vor fi trimise în concediu neplătit.

Autoritățile elene au de partea lor rezultatele sondajelor care arată că majoritatea grecilor sunt în favoarea vaccinării obligatorii pentru anumite grupuri, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății și personalul de îngrijire medicală.

Până acum, aproape 6 milioane de oameni dintr-un total de 11 milioane au fost imunizați în această țară.

Între timp, cei care au planuri de călătorie în Italia, cu avionul, trenul, autobuzul, vaporul sau feribotul vor trebui să arate certificatul digital Covid sau Green Pass, cum este numit în peninsulă. Documentul atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. Sunt și câteva excepții de neconformare, iar acestea se referă la persoanele care circulă cu trenurile regionale și feriboturile între două puncte din aceeași regiune.

Rusia încetează pentru 30 de zile bombardarea infrastructurii energetice din Ucraina

Președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, au discutat telefonic cel puțin o oră și jumătate, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru NBC, potrivit Sky News. „Convorbirea merge bine”, declarase anterior adjunctul șefului de cabinet al Casei Albe, Dan Scavino, într-o postare pe rețeaua X.

Urmează zile de negocieri între cele două părți, însă cel mai important lucru este o încetare a focului pe o perioadă de 30 de zile față de infrastructura critică a celor două părți implicate în război. Trump nu a reușit să îl convingă pe Putin să accepte o încetare a focului mai largă, care să includă operațiuni terestre și maritime.

Încetarea focului trebuie să fie verificabilă şi să aibă loc cu ucrainenii la masa discuţiilor, avertizează Macron.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat la Berlin, şi gazda sa, cancelarul Olaf Scholz, au declarat marţi, după convorbirea dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, că, deşi acordul privind încetarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei este „un bun început”, nu poate exista un armistiţiu fără Ucraina, relatează The Guardian şi Le Monde, preluate de News.ro.

Într-o declaraţie comună, cei doi lideri europeni au reiterat că Ucraina poate conta pe continuarea ajutorului militar european, deşi Vlaidimir Putin a cerut „oprirea completă” a ajutorului militar occidental pentru Kiev în timpul convorbirii sale cu Donald Trump. „Continuăm să sprijinim Ucraina şi armata ucraineană în războiul său de rezistenţă împotriva agresiunii ruse”, a declarat Emmanuel Macron, adăugând că „primele etape (ale negocierilor) sunt puse în aplicare, dar obiectivul trebuie să rămână acelaşi: să avem o încetare a focului solidă, măsurabilă şi verificabilă. Evident, acest lucru este de neconceput fără ucraineni în jurul mesei de negociere”, a insistat el.

Trump și Putin au discutat la telefon cel puțin o oră și jumătate

Președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, au discutat telefonic cel puțin o oră și jumătate, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru NBC, potrivit Sky News.

Casa Albă confirmase, la un moment dat, în timpul discuției, că aceasta este în curs de desfășurare, potrivit Sky News. „Convorbirea merge bine”, a declarat adjunctul șefului de cabinet al Casei Albe,Dan Scavino, într-o postare pe rețeaua X.

Sky News citează afirmația trimisului președintelui rus pentru cooperare economică internațională și investiții, Kirill Dmitriev, potrivit căruia „lumea este un „loc mult mai sigur” sub Putin și Trump”. El a catalogat convorbirea telefonică dintre șeful său, Vladimir Putin, și președintele american, Donald Trump, drept „istorică”.

Ce declară președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre convorbirea Trump-Putin

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Europa trebuie să fie la masa negocierilor, după ce s-a anunțat încheierea convorbirii telefonice dintre președinții american și rus. În timp ce viitorul țării sale este discutat fără el de către liderii Rusiei și SUA, Volodimir Zelenski a fost în Finlanda – continuând vizitele la aliați pe care le-a început în primele zile ale războiului, notează Sky News. El nu s-a referit în mod direct la apelul telefonic – care s-a încheiat de minute bune – dar a repetat îndemnurile de a include Europa în discuțiile despre Ucraina.

„Europa trebuie să se afle la masa negocierilor, iar tot ceea ce ține de securitatea Europei ar trebui decis împreună cu Europa”, a spus el. Zelenski a declarat că discuțiile cu aliații s-au axat pe sprijinul pentru apărare, investițiile în producția ucraineană de arme și integrarea europeană a Kievului.

Frații Ștefăneț, alături de FLUIERAȘ și artiști faimoși, vin cu alte două spectacole de excepție, la Soroca și Comrat. Intrare LIBERĂ!

În cadrul campaniei organizate de Ministerul Culturii – „Mărțișor în toată țara”, colectivele „Moldova-Concert” evoluiază în mai multe localități din țară, aducând bucuria și speranța „Mărțișorului”, informează unica.md.

Astfel, Ansamblul de Cântece și Dansuri Populare „Fluieraș”, dirijori – Edgar și Marcel Ștefăneț, coregraf – Iurie Bivol, alături de interpreți faimoși de la noi, vor evolua în alte două localități, aducând bucurie în inimile spectatorilor.

Soliști: Cornelia Ștefăneț, Adriana Ochișanu, Mariana Colța, Iulian Corochi, își așteaptă publicul drag la încă două spectacole de excepție:

• 19 martie, ora 17:00 – Soroca – Palatul de Cultură

• 21 martie, ora 17:00 – Comrat – Casa de Cultură

Intrarea este LIBERĂ!

Sunteți așteptați cu drag la spectacole de suflet, cu multă voie bună și un program absolut superb.

Vera Brejneva, despre secretul frumuseţii ei
Articolul anterior
Doliu la Hollywood! A murit actorul Ed Asner
Articolul următor