Proteste în mai multe raioane ale țării. Agricultorii spun că nu sunt auziți

Asociațiile de profil agricol anunță că vor organiza un protest pașnic pe data de 20 septembrie, în mai multe raioane ale țării cu implicarea tehnicii agricole, scrie agrotv.md.

Decizia a fost luată după ședința comună a Consiliilor de administrare a Federației naționale a Fermierilor și Asociației Forța Fermierilor.

Organizatorii afirmă că nu vor accepta nici o încercare din partea unor partide să folosească acest protest în scopuri politice și că acțiunea este depolitizată și orice tentativă de deturnare a manifestațiilor va fi imediat denunțată.

Liderii asociațiilor spun că sunt deschiși pentru dialog cu autoritățile și sunt disponibili pentru discuții în orice zi cu doamna prim-ministru sau doamna Președinte.

Membrii Consiliilor de administrare a Federației naționale a Fermierilor și Asociației Forța Fermierilor, au făcut câteva concluzii la finalul ședinței, unde s-a luat decizia de a protesta:

  • Situația în sectorul agrar este foarte gravă și agricultorii sunt afectați mai puternic decât în 2020, întrucât se confruntă concomitent cu mai multe fenomene nefaste cum ar fi secetă, embargou rusesc, scumpiri enorme la resurse necesare producerii agricole și prețuri derizorii la producția agricolă.
  • Agricultorii deja sunt sub presiunea enormă a creditorilor, în special a băncilor și furnizorilor de inputuri, care încearcă să preia producția agricolă în contul datoriilor la prețuri mizere.
  • Din septembrie tradițional crește povară fiscală asupra agricultorilor. În aceste condiții pentru foarte mulți fermieri mici și mijlocii este extrem de greu de supraviețuit și de efectuat măcar la nivelul minim lucrările agricole de toamnă. Se așteaptă falimentul masiv al producătorilor agricoli din sate și preluarea terenurilor de către agro-holdinguri.

Fermierii afirmă că doamna prim-ministru ignoră agricultorii și evită orice dialog cu organizațiile de profil. Totodată, promisiunile publice inițiale ale domnului ministru al agriculturii și industriei alimentare nu au fost realizate și discuția de două luni pe platforma ministerială pe aceste subiecte a eșuat.

Asociațiile de profil agricol au trimis o scrisoare cu o serie de revendicări către prim-ministrul Natalia Gavrilița, după ce agricultorii au solicitat de mai multe ori întâlnire cu șefa cabinetului de miniștri, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Astfel, fermierii au cerut de câteva ori instituirea stării de urgență în agricultură, însă autoritățile au declarat că nu este cazul.

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

Alexandru Arșinel, în situație dramatică. Informații de ultim moment despre starea de sănătate a actorului
Articolul anterior
Două persoane au avut nevoie de ajutorul salvatorilor pentru a fi scoase dintre fiarele unui microbuz care a ajuns într-un șanț, la Strășeni
Articolul următor