Această detașare a populației față de tragedia care are loc la câteva sute de kilometri distanță este exact ce dorește președintele Vladimir Putin, în timp ce aplică o strategie internă de a-i proteja pe ruși de greutățile războiului – fără recrutări în masă, fără sentimentul de pierdere sau conflict, scrie New York Times. Lucrurile ar putea să se schimbe, totuși.
Serile liniștite din Piața Roșie din Moscova nu amintesc prea mult de drama de dincolo de graniță, din Ucraina.
Recent, la un spectacol, un corp de parașutiști de elită îmbrăcați în camuflaj a executat un dans de luptă cu efecte pirotehnice, scrie New York Times.
Un artist egiptean îmbrăcat ca un faraon se plimba înainte și înapoi într-un car, mânuind un ankh, vechiul simbol egiptean al vieții, în timp ce o formație cânta „Katiușa”, un cântec patriotic de război din epoca sovietică.
Natalia Nikonova, o femeie de 44 de ani, s-a numărat printre miile de spectatori ce au aplaudat din tribune la festivalul care a sărbătorit armatele Rusiei și ale națiunilor prietene, inclusiv Belarus, India și Venezuela.
„Am fost atât de emoționată încât aproape că mi-am pierdut vocea!”, a spus ea.
Armata rusă poartă acum un război care a ucis deja zeci de mii de persoane și care a contribuit la creșterea inflației globale, generând o gravă criză economică în mai multe țări.
Dar Nikonova a declarat pentru jurnaliștii cotidianului american că nu a avut parte de multe probleme în ultimele șase luni.
„Nimic nu s-a schimbat cu adevărat”, a spus ea. „Sigur, prețurile au crescut, dar putem suporta asta”, a adăugat femeia, care s-a grăbit să asculte un bis al piesei „Katiușa”, interpretat de Fanfara simfonică militară egipteană.
„Nu este atât de rău”
Foarte puține lucruri din viața de zi cu zi par să se fi schimbat, într-adevăr, la Moscova, unde oamenii au resursele financiare necesare pentru a face față unor creșteri semnificative de prețuri, spre deosebire de o mare parte din restul țării.
GUM, centrul comercial de lux de lângă Piața Roșie, este plin de cumpărători – deși multe magazine occidentale precum Prada, Gucci și Christian Dior sunt închise -, iar restaurantele și teatrele au afaceri înfloritoare.
Șoselele Moscovei sunt încă pline de mașini de lux, precum Lamborghini și Porsche.
„Câteva magazine au fost închise din cauza sancțiunilor, ceea ce este frustrant, dar nu este atât de rău”, a declarat pentru New York Times Iulia, o tânără în vârstă de 18 ani, proaspăt absolventă de liceu. Ea și prietenii ei nu se gândesc prea des la luptele din Ucraina.
Această detașare a populației este exact ce dorește președintele Vladimir Putin, în timp ce aplică o strategie internă de a-i proteja pe ruși de greutățile războiului – fără recrutări în masă, fără sentimentul de pierdere sau conflict, scrie New York Times.
Strategia la care liderii ruși excelează
O mare parte din efortul Rusiei nu a decurs așa cum plănuise Putin pe câmpul de luptă, dar acasă, el a reușit în mare parte să facă în așa fel încât viața rușilor să pară cât se poate de normală.
Majoritatea muzeelor și teatrelor sunt deschise, atât timp cât conducerea lor nu a criticat Kremlinul, iar în serile de vară, bărci pe care au loc petreceri străbat râul Moskva, în vreme ce alți oameni fac picnicuri pe iarbă.
Sezonul de toamnă la operă și balet tocmai a început – deși câteva premiere anticipate și producții în curs de desfășurare au fost anulate, după ce regizorii și vedetele lor au vorbit împotriva războiului sau au fugit din țară.
„Ceea ce fac rușii în mod normal este să-și protejeze viața de zi cu zi”, a declarat Greg Yudin, profesor de filosofie politică la Școala de Științe Sociale și Economice din Moscova, descriind un mecanism de adaptare care datează din perioada sovietică, dar care a devenit larg răspândit în timpul mandatului lui Putin.
„Acesta este lucrul pe care îl prioritizează întotdeauna și la care excelează”, a spus el, cu referire la strategia liderilor Rusiei, „iar acum fac acest lucru cu un grad considerabil de succes, aș spune”.
„Țara se transformă în ceva asemănător cu Coreea de Nord”
Dar, în timp ce mulți moscoviți îmbrățișează această atitudine relaxată, unii dintre intelectualii capitalei se luptă să împace sentimentul de normalitate cu drama războiului.
Acest lucru a fost evident sâmbăta trecută, când mii de ruși au participat la înmormântarea lui Mihail Gorbaciov, exprimând simpatie pentru ultimul lider sovietic, un protest tăcut față de Putin și politicile sale.
De îndată ce tancurile rusești au intrat în Ucraina, Ania, o tânără de 34 de ani care a vorbit sub acoperirea anonimatului, a început să citească cărți despre ascensiunea totalitarismului în Germania nazistă. Ea spune că de la bun început s-a confruntat cu conceptul de vinovăție colectivă.
„A fost sfârșitul lumii pentru atât de mulți oameni”, a spus ea. „În numele tău, cineva ucide civili”, a spus femeia. „Iar țara ta se transformă în ceva asemănător cu Coreea de Nord”, a concluzionat ea.
Ania a spus că a mers la un protest și a semnat o petiție împotriva războiului, iar câteva zile mai târziu a fost invitată să demisioneze de la locul de muncă, dintr-o instituție publică.
Timp de mulți ani, Putin a luat măsuri drastice împotriva disidenței și a protestatarilor, dar astăzi este aproape imposibil să îți exprimi dezamăgirea față de sistem, iar oamenii care își exprimă opiniile o fac știind că o nouă lege pedepsește drastic criticile la adresa războiului.
Aproape 16.500 de persoane au fost arestate sub acuzația că au manifestat împotriva războiului începând cu 24 februarie, potrivit OVD-Info, o organizație rusă pentru drepturile omului.
Rușii care se opun luptelor se simt amenințați de guvernul lor, disprețuiți de Occident – care, în opinia lor, îi învinovățește pentru că nu au protestat față de invazie – și neputincioși în a aduce vreo schimbare.
„Cu toții avem acest sentiment de neputință”, a spus Ania. „Faptul că exiști și că ai opinia ta nu înseamnă nimic. Suntem cinci, zece, douăzeci de milioane de oameni. Și nu face nicio diferență”, a observat ea.