Recruţii din Donbas, trimişi la luptă cu arme din perioada celui de-al Doilea Război Mondial: „Am băut apă cu broaşte moarte în ea”

În regiunea Donbas sunt trimişi la luptă recruţi ruşi, care nu au fost instruiţi în prealabil şi cărora li se oferă provizii mici de mâncare şi apă. Conform surselor, armele cu care au fost obligaţi să lupte sunt vechi din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Recruţii din Donbas, trimişi la luptă cu arme din perioada celui de-al Doilea Război Mondial: „Am băut apă cu broaşte moarte în ea”

Potrivit Reuters, un student care a fost recrutat în februarie, a mărturisit că un coleg i-a spus să se pregătească pentru un atac al trupelor ucrainene din sud-vestul Donbasului. El mărturiseşte că la acel moment „nici măcar nu ştiam să trag cu o armă automată”.  

Tânărul student împreună cu unitatea sa au răspuns atacului şi au scăpat necapturaţi, însă băiatul a fost rănit într-o altă luptă, fără să menţioneze când a avut loc aceasta. 

Jurnaliştii Reuters au discutat şi cu trei soţii de recruţi, cu un prieten de-al unui recrut şi cu o altă sursă apropiată de administraţia separatiştilor pro-ruşi, care are competenţa de organizarea a proviziilor trupelor din regiunea Donbas. 

Agenţia de ştiri a cercetat identitatea studentului şi a celorlalte surse, însă nu a putut confirma din surse independente ce s-a petrecut după ce au fost recrutaţi. 

Militarii din Donbas luptă alături de forţele ruse, însă nu fac parte din armata Moscovei. 

Conform a trei surse care au văzut recruţii utilizând aceste arme, aceştia au primit o puşcă numită „Mosin”, care a fost concepută la sfârşitul secolului XIX, dar care nu se mai fabrică de zeci de ani. 

Şi în imaginile publicate pe reţelele de socializare, dar pe care Reuters nu a putut să le verific  independent, recruţii utilizau puştile „Mosin”. 

Tânărul recrut a mai declarat că a fost nevoit să bea apă din bălţi mizerabile, din pricina lipsei de provizii.  

Conform unei surse şi a unei înregistrări video datată din 12 martie şi distribuită de trupele ucrainene, în care apare un prizonier de război pe nume Ruslan Khalilov, recruţii au primit misiuni riscante precum atragere focului inamic asupra lor, pentru ca celelalte unităţi militare să vadă care sunt poziţiile ucrainenilor pentru a le putea ataca ulterior. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, nu a dorit să răspundă la întrebările privind tratamentul şi moralul scăzut al persoanelor recrutate din Donbas.  

Potrivit soţiei unuia dintre recruţi, Veronika, grupul de 135 de persoane trimise să lupte pe front în apropiere de Mariupol a depus armele şi s-a împotrivit luptei. Soţia unui alt recrut, Marina, a declarat că a păstrat legătura cu un amic, care aparţinea de acelaşi grup. 

„Refuzăm (să luptăm)”, a scris amicul Marinei, într-un mesaj pe care l-a văzut şi Reuters. 

Conform spuselor celor două soţii, Marina şi Viorika, recruţii au fost ţinuţi într-un subsol de către comandanţii lor ca pedeapsă după ce au refuzat să lupte. 

Mărturiile recruţilor

Potrivit Reuters, niciunul dintre cei cinci recruţi din Donbas nu avea experienţă militară şi nici antrenament înainte de a fi trimişi la război. 

„Nici măcar nu ştie cum se ţine o armă în mână”, a declarat Olga, soţia unuia dintre cei cinci bărbaţi recrutaţi. 

„Sunt la război”, a declarat Marina arătând un mesaj expediat de soţul ei. 

Recrutul student care a vorbit cu Reuters le-a spus jurnaliştilor că după ce a fost recrutat a fost repartizat unei unităţi de mortiere şi trimis la luptă. 

„Nu ne-au învăţat nimic”, le-a transmis acesta reporterilor Reuters.  

„Până atunci, văzusem mortiere doar în filme. Evident că nu ştiam cum se folosesc.”  

Mărturiile obţinute de Reuters făceau trimitere şi la lipsa de apă şi de mâncare. 

„Am băut apă cu broaşte moarte în ea”, a mărturisit studentul. 

„Proviziile pentru soldaţi sunt un dezastru”, a declarat şi sursa apropiată de administraţia separatiştilor din Donbas. 

Arme din Al Doilea Război Mondial 

Studentul a afirmat că a văzut cum colegii săi utilizau o astfel de armă: „E ca şi cum luptăm cu puşti din al Doilea Război Mondial”.  

Un militar de origine rusă, care lupta în zona Mariupolului, a confirmat pentru Reuters faptul că armata separatiştilor din Doneţk folosea puşti Mosin. 

Soţiile şi surorile recruţilor au scris petiţii către instituţiile din Donbas şi către Kremlin, solicitând ajutor. 

„Aduceţi-ne bărbaţii înapoi!”, au transmis acestea într-o petiţie adresată preşedintelui Vladimir Putin. 

Aproape 100 de femei s-au strâns în faţa birourilor oficialilor din Doneţk, pe 11 martie, solicitând răspunsuri. Două dintre soţiile persoanelor recrutate au comunicat că, după acea adunare, au aflat că unele unităţi au fost retrase de pe front. De asemenea, în urma acestei adunări, două femei au precizat că Alexander Malkovski, conducătorul biroului de recrutări, le-a promis că persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 27 de ani nu vor mai fi recrutate. Agenţia de ştiri Reuters nu a putut verifica veridicitatea declaraţiei.

sursa

Johannes Hahn consideră că Moldova poate deveni membră a UE până în 2030

Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, este convins că Republica Moldova poate deveni membră a UE până în anul 2030.

Oficialul european a făcut această declaraţie răspunzând joi la întrebările jurnaliştilor în cadrul unei vizite la Chişinău, transmite infotag.md.

„Bineînţeles (Moldova poate deveni membră a UE până în 2030 – „I”). Mai este încă de lucru, dar trebuie să spun că „însoţesc” Moldova de mai bine de un deceniu, am văzut „ascensiuni şi declinuri”, dar acum văd doar o tendinţă pozitivă…. Mai este încă de lucru, dar dacă se face la timp, putem începe negocierile reale şi atunci totul este posibil…. Sunt mai mult decât sigur că totul este posibil”, a spus oficialul.

Hahn este încrezător că Moldova va reuşi să facă munca necesară şi să obţină aprobarea Consiliului UE pentru a putea începe negocierile oficiale. El a spus că „temele” pe care Moldova trebuie să le facă se referă la sistemul de justiţie şi la respectarea principiilor statului de drept.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Moldovenii care au muncit în Spania vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Acordul în domeniul securității sociale între cele două țări, semnat la Madrid pe 21 iulie 2022, va intra în vigoare pe 1 iunie curent, transmite ziar.md.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională.

„Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acordurile internaţionale în domeniul securităţii sociale la care R. Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant”, a notat MMPS.

Informații cu privire la țările cu care R. Moldova a încheiat Acorduri de securitate socială, tipurile de prestații stabilite și instituțiilE responsabile de implementarea acestora din partea celuilalt stat contractant, pot fi găsite aici. Totodată, informații utile pentru lucrătorii migranți sunt disponibile pe pagina CNAS, la rubrica Relaţii internaţionale.

Conform datelor oficiale, în prezent în Spania sunt stabiliți circa 22 mii de cetățeni ai R. Moldova. Țara noastră a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 țări: Republica Austria, Republica Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Letonia, Grecia, Spania, dintre care 17 sunt deja în vigoare.

Primarul Ion Ceban a lipsit de la evenimentele organizate cu ocazia zilei de 9 mai, fiindcă e plecat în vacanță cu familia

Primarul Ion Ceban lipsește de la evenimentele organizate cu ocazia zilei de 9 mai, fiindcă e plecat în vacanță cu familia. Asta a spus viceprimarul Ilie Ceban, venit să depună flori la Memorialul „Eternitate”, împreună cu echipa de la Primăria Chișinău.

Astăzi, municipalitatea organizează activități tematice și distractive în toate sectoarele Capitalei. Ilie Ceban nu a putut însă da nicio sumă a cheltuielilor suportate, subliniind doar că sunt argumentate în corespundere cu bugetul municipal, transmite tv8.md.

Oficialii de la primărie au venit să depună flori, în memoria celor căzuți în al Doilea Război Mondial, abia după ce Maia Sandu, Igor Grosu și un comisar european plecau de la Memorialul „Eternitate”.

Jurnalista TV8, Viorica Tătaru, a surprins-o pe mama primarului Ion Ceban, Eugenia, care a răspuns evaziv, întrebată de ce fiul ei lipsește de la eveniment: „Eu răspund de mine, nu-s la curent, eu sunt prezentă, o zi bună”.

Iar viceprimarul de Chișinău, Ilie Ceban, ne-a spus că Ion Ceban nu se află în țară, ci în vacanță peste hotare: „Este plecat cu familia într-o vacanță”.

Edilul Capitalei a transmis un mesaj text pe rețelele de socializare, în contextul zilei de 9 mai: „Împreună pentru pace! Suntem poporul care dorește pace acasă și în toată lumea. Suntem pentru unitate și nu dorim să fim divizați. Avem prezentul pentru care trebuie să ne implicăm cu toții, să dezvoltăm țara noastră și, avem viitorul care este în puterea fiecăruia de a-l schimba spre bine. Recunoștință tuturor veteranilor, tuturor celor care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă și să păstrăm în memorie curajul și devotamentul de care au dat dovadă. Astăzi suntem determinați, deschiși și implicați pentru ca parcursul european al țării noastre să unească poporul nostru”. Citește tot articolul pe tv8.md.

Conform imaginilor din satelit, cadavrele civililor uciși în Bucha zac acolo de la mijlocul lunii martie
Articolul anterior
Confesiuni cutremurătoare ale celor care au reuşit să supravieţuiască măcelului din Bucea
Articolul următor