Regina Elisabeta a II-a a murit de cancer

O nouă biografie a Reginei Elisabeta a II-a susține că aceasta suferea de cancer al măduvei osoase înainte de a muri, în septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Autorul cărții „Elizabeth: An Intimate Portrait”, Gyles Brandreth, susține că suverana, în ultima parte a vieții sale, a suferit de un cancer al măduvei osoase: mielom multiplu.

Potrivit unui fragment din recenta biografie, publicat în „Daily Mail”, Gyles Brandeth, despre care se spune că ar fi fost un prieten apropiat al Prințului Phillip, afirmă că a auzit că Regina Elisabeta a II-a a avut mielom, scrie www.eva.ro.

El susține că tocmai acest diagnostic este „ceea ce ar explica oboseala ei și pierderea în greutate și acele „probleme de mobilitate” despre care ni s-a spus adesea în ultimul an sau cam așa ceva din viața ei”.

 
Regina Elisabeta a II-a a știut că mai avea puțin de trăit?  

 De asemenea, Brandreth a mai scris:”Adevărul este că Majestatea Sa a știut întotdeauna că timpul care i-a mai rămas era limitat.

A acceptat acest lucru cu toată grația la care te-ai fi așteptat„. Printre simptomele mielomului multiplu se numără dureri de osoase, greață, constipație, oboseală și slăbiciune sau amorțeală a picioarelor.

Pe durata domniei sale, publicul larg a primit destul de puține informații cu privire la starea de sănătate a suveranei. Însă ultimul său an pe tron a lăsat loc de speculații, având în vedere că Regina Elisabeta a II-a a fost nevoită să anuleze mai multe evenimente din cauza stării sale de sănătate, cum ar fi faptul că nu a putut participa la deschiderea oficială a Parlamentului sau la Festivalul de comemorare din 2021.  

Indatoririle regale au ajutat-o 

Totuși, fosta suverană a continuat să fie ocupată până în ultima sa zi de

Brandreth chiar a scris, în cea mai nouă biografie că îndatoririle sale regale au fost cea mai bună distracție pentru Regină, după ce a rămas văduvă, în aprilie 2021. „Când Prințul Albert a murit, Regina Victoria s-a retras din lume. Când a murit Prințul Philip, Regina Elisabeta a II-a s-a îndreptat spre ea”, a spus el. „Nu există o formulă magică care să transforme tristețea în fericire, dar a fi ocupat ajută”, susține Brandeth că ar fi spus Regina Elisabeta a II-a. Palatul Buckingham a refuzat să comenteze vreuna dintre afirmațiile din carte, potrivit The Times.

Străzi inundate în Capitală, după ploaia din această seară. Mașini și mijloace de transport public, blocate pe trasee

Ploaia din această seară a făcut din nou ravagii în Capitală. Mai multe străzi s-au transformat în râuri, iar zeci de șoferi au rămas blocați în trafic.

Astfel, în unele sectoare din Capitală apa a urcat mai sus de glezne, în așa fel a stopat traficul, iar deplasarea pe unele porțiune este destul de dificilă. Automobilele, inclusiv și transportul public au rămas blocate, ca urmare a debitului mare de apă, scrie www.stiri.md

Unele rute de troleibuz atestă întârzieri de la orarul stabilit așadar staționează sau sunt redirecționate. Pe rețelele de socializare au fost distribuite mai multe imagini video surprinse pe străzile capitalei.

SUA sprijină parcursul european și calea Moldovei spre libertate și democrație

Șefa statului a avut astăzi o întrevedere cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken. Președinta Maia Sandu a menționat că Secretarul Blinken a venit cu un puternic mesaj de sprijin pentru Moldova și pentru calea păcii, democrației și prosperității pe care am ales-o. 

„Moldova apreciază profund acest sprijin constant și prietenia de durată a Statelor Unite. Susținerea poporului american înseamnă beneficii concrete pentru moldoveni – securitate energetică, linii electrice care ne conectează la rețeaua europeană, ajutor la plata facturilor, modernizarea agriculturii și creșterea exporturilor, dezvoltarea industriei vinicole, modernizarea grădinițelor, creșterea potențialului nostru turistic. Împreună cu prieteni precum Statele Unite, Moldova va reuși să construiască un viitor liber, în pace, unde fiecare cetățean are șansa unei vieți împlinite”, a subliniat șefa statului.

„Suntem foarte recunoscători pentru leadersheep-ul dumneavoastră și asta o văd în multe alte țări pentru tot ceea ce faceți aici, în timpuri grele și în circumstanțe dificile pentru a înainta și a lansă această țară. Acum doi ani când am fost aici am discutat cum vom continua să construim o Moldova care trăiește în pace. În acest timp, Moldova a făcut pași concreți pentru a îndeplini această viziune, care va crea un viitor puternic, adică parcursul european, reforma sectorului energetic. Astăzi, vrem să continuăm aceste progrese și vom încheia în curând negocierile privind noul sediu al ambasadei SUA, care va accentua profunzimea acestor relații și a continua să avansăm împreună. 

Ceea ce este foarte puternic aici este acest angajament pentru democrație pentru ca moldovenii să-și aleagă propriul viitor, și asta în ciuda intimidărilor care vin din partea rusească, răspândirea dezinformării, folosirea corupție ca armă și fabricarea de proteste antiguvernamentale, dar totuși vedem o reziliență extraordinară din partea conducerii R. Moldova, în special din partea popurului de aici. SUA și mulți dintre partenerii noștri folosesc sancțiuni asupra celor care încearcă să sumineze democrația Moldovei și de asemenea încercăm să vă oferim sprijinul necesar pentru a avansa în calea dumneavostră spre libertate și democrație”, a spus la rândul său Antony Blinken, secretarul de stat al SUA. 

În context, oficialul a anunțat că oferă suport financiar Moldovei pentru alegeri liberi și curățarea sistemului judiciar.

„Din februarie 2022, SUA au alocat 774 de milioane de dolari pentru a consolida instituțiile statului R. Moldova și pentru a contracara aceste acțiuni de destabilizare care vin din partea Federațiie Ruse. Astăzi, vrem să vă sprijinim și să curățați sistemul judiciar. Astăzi vom lucra împreună cu Congresul pentru a acorda R. Moldova 50 de milioane de dolari pentru a consolida capacitatea Moldovei de a rezista interferențelor rusești, de a organiza alegeri libere și pentru ca R. Moldova să-și continue drumul spre UE”, a adăugat Antony Blinken.

Cămașa cu altiță din Moldova va fi prezentată la o expoziție în Suedia

Cămașa cu altiță, inclusă în anul 2022, pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității (UNESCO) ca element de identitate culturală în România și Republica Moldova urmează să traverseze Cercul Polar pentru o expoziție unică a artiștilor din Republica Moldova și celor din nordul Suediei, la Kiruna.

Potrivit ambasadoarei Republicii Moldova în Regatul Suediei, Liliana Guțan, pe 5 iunie, în preajma Zilei Naționale a Suediei, Ambasada R. Moldova la Stockholm împreună cu Primăria orașului Kiruna, Asociația Autorităților Locale a Regiunii Norrbotten County și Societatea de Arte Norrbotten, vor inaugura evenimentul la renumitul Centru AuroraKulturhus expoziția „Practicing Our Knowledge”, transmite Radiomoldova.md.

Tradiționalele cămăși cu altiță vor fi prezentate de către meșterițele de la Șezătoarea Basarabiei și Măiestria, alături de obiectele de artă ale meșterilor locali și populației indigene ale Regiunii Arcticii Înalte. Expoziția va fi deschisă până pe data de 12 iulie, în Sala de Arte al Aurora Kulturhus.

”Statul rus este cel care invadează!”. Papa Francisc, noi declarații despre războiul din Ucraina și de ce nu-i pomenește numele lui Putin
Articolul anterior
Merele moldovenești vor ajunge și în India! Producătorii moldoveni au exportat deja primele containere
Articolul următor