Doliu în lumea medicală din Moldova. Astăzi, 15 noiembrie, la vârsta de 69 de ani, a încetat din viaţă profesorul universitar Vladimir Hotineanu, doctor habilitat în științe medicale, șef al Catedrei de chirurgie nr. 2, un reputat specialist în domeniul chirurgiei, academician al Academiei de Științe a Moldovei, Om Emerit al Republicii Moldova, Cavaler al Ordinului Republicii.
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2019/11/ju-14.jpg)
Corpul neînsuflețit al regretatului profesor va fi depus sâmbătă, 16 noiembrie 2019, la Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” din Cimitirul Central din Chișinău (str. Alexei Mateevici, 11), la ora 19:00.
Vladimir Hotineanu va fi înmormântat duminică, 17 noiembrie, la ora 11:00, la Cimitirul Central din capitală.
Vladimir Hotineanu s-a născut pe 1 octombrie 1950 în oraşul Kâzâl-Orda, Republica Kazahstan, unde i-au fost deportaţi părinţii şi buneii în 1941, în urma represiunilor staliniste.
În 1968 a absolvit şcoala medie şi în acelaşi an a devenit student al Institutului de Stat de Medicină, pe care îl absolveşte cu brio în 1974. Student fiind, din iunie 1971 până în august 1974, lucrează felcer la Spitalul de Traumatologie şi Ortopedie al Ministerului Sănătăţii. În 1974-1975, şi-a făcut debutul la spitalul orăşenesc din Tiraspol. A urmat o perioadă de trei ani de activitate în calitate de chirurg în cadrul spitalului din Sărăteni, Teleneşti. Iar din septembrie 1978 până în octombrie 1980 urmează ordinatura clinică a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău.
În 1984, susține teza de doctor în medicină, la Institutul de Chirurgie „A. V. Vişnevski” al Academiei de Ştiinţe a URSS, Moscova. În 1990 susţine teza de doctor habilitat în medicină. În 1991 devine profesor în cadrul Catedrei Chirurgie spitalicească nr. 2, peste un an fiind desemnat şef al acestei catedre. A publicat 6 monografii, consacrate chirurgiei hepatobiliopancreatice, și 464 lucrări ştiinţifice.
În calitatea sa de profesor universitar a contribuit la formarea tinerilor medici, oferindu-le cu generozitate cunoştinţele şi abilităţile pe care le poseda. A elaborat 6 manuale şi teste la chirurgie, 8 ghiduri şi compendii, recomandări metodice, care prin valoarea lor didactică sunt de un real folos pentru instruirea studenţilor, doctoranzilor, medicilor în devenire.
Vladimir Hotineanu a fost membru al Academiei Jefferson din New York şi al Asociaţiei Internaţionale de Chirurgie Hepatobiliopancreatică din România şi Rusia, al Asociaţiei Chirurgilor „Nicolai Pirogov” din Moscova, m.cor. al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Paris, Franţa ş. a.
În anul 2009 a devenit deputat în Parlamentul Republicii Moldova, exercitând această funcție până în decembrie 2010.
În urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2010, Vladimir Hotineanu a obţinut un nou mandat de deputat, pe care l-a deținut până în luna februarie 2019.
Condoleanțe familiei și celor apropiați!