Retrageri record din depozitele bancare din ţara noastră. În primele trei luni ale anului au fost scoşi 6,2 miliarde de lei

Retrageri record din depozitele bancare din ţara noastră. În primele trei luni ale anului au fost scoşi 6,2 miliarde de lei.

De unde apar banii? Mituri și realitate - Bani.md

Datele au fost prezentate de expertul economic Veaceslav Ioniţă. Potrivit lui, situaţia a fost cauzată de îngrijorările oamenilor legate de războiul din Ucraina. Tendiţele sunt confirmate şi de conducerea BNM, transmite publika.md.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă susţine că din cele 6,2 miliarde de lei retrase din depozite bancare, 5,1 miliarde au fost în lei moldoveneşti, iar restul – în valută. Astfel, suma totală a depozitelor bancare a scăzut de la 90,1 de miliarde, cât era la sfârşitul anului trecut, până la 83,9 miliarde de lei la începutul lunii aprilie. Totuşi, expertul „IDIS Viitorul” precizează că situaţia nu a afectat sistemul bancar, pentru că suma depozitelor retrase constituie doar 20% din surplusul total de lichidităţi.

„Prima dată în istoria noastră avem o cădere puternică a depozitelor din sistemul bancar. Totul s-a întâmplat, de fapt, când s-a început războiul din Ucraina, depozitele din sistemul bancar au scăzut cu 6,2 miliarde de lei”, a menționat Veaceslav Ioniţă.

Am solicitat confirmarea acestor date de la Banca Naţională a Moldovei, dar şi informaţiile despre acţiunile BNM în acest context. Serviciul de presă al instituţiei ne-a transmis o înregistrare video cu declaraţia guvernatorului BNM, din 12 aprilie curent, unde a comentat şi acest subiect. Octavian Armaşu susţine că la mijlocul lunii aprilie situaţia a început să revină la normal.

„Noi observăm că retragerile de depozite s-au oprit. Mai mult ca atât, deja vedem restabilirea depozitelor în sectorul bancar. Noi, prin deciziile noastre de politică bugetară, venim să stimulăm acest proces: majorând rata de bază, noi vrem ca băncile să majoreze ratele la depozite”, a spus Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.

În mijlocul lunii martie, BNM a majorat rata dobânzii pentru depozite cu 2 puncte procentuale, adică de la 8,5% până la 10,5 procente anual.

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Moldova va cumpăra energie electrică mai scumpă de la Cuciurgan. Tariful pentru consumatori nu va fi majorat
Articolul anterior
O nouă parcare cu peste 350 de locuri va fi amenajată în Capitală
Articolul următor