România ar putea construi mici centrale nucleare împreună cu SUA

Președinții Biden și Iohannis vor anunța planurile pentru construcția unui reactor nuclear de mici dimensiuni în România pentru generarea de energie electrică, arată un comunicat al Casei Albe.

În comunicat se arată că președinții Iohannis și Biden vor anunța planurile de a construi o centrală mică de reactoare modulare (SMR) „prima de acest fel” în România, în parteneriat cu US NuScale Power, „aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei”, scrie mesaj.md.

„Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, tehnologia americană fiind poziționată ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR. Acordul comercial va include o centrală NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6000 de locuri de muncă în SUA și România (…) cu potențialul de a crea 30.000 de locuri de muncă în SUA și România pe măsură ce proiectul va crește. Implementarea tehnologiei SMR va contribui la un sector energetic decarbonizat și un viitor cu zero emisii de carbon”, se arată în comunicat.

Atât președintele Iohannis, cât și liderul de la Casa Albă, Joe Biden, s-au aflat la Glasgow, la summitul despre schimbările climatice.

În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear.  În Iulie 2021, Comisia a publicat o propunere de reglementare prin care ar certifica designul NuScale, un pas crucial către construcţia şi apoi implementarea tehnologiei SMR.

“Ca singur producator de energie nucleara in Romania, vedem un potential crescut in tehnologia SMR datorita energiei produse curate, sigure si accesibile ca pret . Ne dorim sa cooperam cu NuScale pentru a vedea modul in care tehnologia lor inovatoare poate aduce beneficii consumatorilor si necesitatilor energetice ale Romaniei”, a declarat Cosmin Ghita, Directorul General al Nuclearelectrica în decembrie 2019.

sursa: www.mesaj.md

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Facebook închide o funcţie importantă. Motivul din spatele acestei decizii
Articolul anterior
Chef cu final tragic, la Dondușeni. Un tânăr a fost ucis în bătaie de colegii de pahar
Articolul următor