România: Premierul Ludovic Orban și-a dat demisia după rezultatele obținute la alegerile parlamentare

Ludovic Orban a anunțat luni seară că demisionează din fruntea Guvernului. Acesta a susținut o declarație de presă la Palatul Victoria, la o zi de la alegerile parlamentare.

„Am luat decizia astăzi să îmi depun mandatul de prim-ministru.

Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis. Odată exprimată voința cetățenilor, trebuie demarate negocierile pentru un nou guvern.

România are nevoie de un guvern responsabil, care să reprezinte voința cetățenilor români, și decizia de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar: nu mă cramponez de funcția de premier, negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din partidele de centru dreapta, care vor cu adevărat să utilizeze resursele și oportunitățile pentru a crește calitatea vieții.

Îmi închei mandatul de premier după un an și o lună în care România s-a confruntat , în care românii, alături de ceilalți cetățeni ai lumii s-au confruntat cu o criză pandemică fără precedent.

Am incercat să mi fac datoria. Tot ce a fost omenește posibil, atât eu cât și colegii mei din echipa guvernamentală am făcut.

Pe 6 decembrie, românii care au participat la vot au decis componența viitorului Parlament. Obiectivul pe care îl am e acela de a construi o majoritate parlamentară care să cuprindă PSD. Obiectivul e acela de a fi implicat în negocierile pentru formarea Unui Guvern care să ofere garanția unei direcții corecte pentru România.

Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului desemnat de președinte.

Am convingerea că, în negocierile ce vor fi declanșate, vocea rațiunii va triumfa.

Demisia mea, vreau să arate un lucru limpede: că nu mă cramponez de nicio funcție, nu pun condiții. pentru mine, interesul României este deasupra interesului PNL și al meu personal.

Sunt convins că negocierile vor duce la un guvern cu capacitatea de a de a duce România inainte si mai ales de a pregati relansarea economica a României dupa ce trecem de pandemie.

Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi in grelele batalii duse in acest an.

Le transmit cetățenilor români că orice măsură pe care am luat-o, chiar dacă a generat efecte nefavorabile, a fost luată cu un singur scop: de a apăra sănătatea și viața românilor, de a apăra locurile de muncă ale românilor.

Am convingerea că în viitoarele negocieri PNL va avea capacitatea sa dea următorul premier și va  forma coloana vertebrală a guvernului care să realizeze saltul în dezvoltarea economică de care are nevoie România”, a declarat Ludovic Orban, luni seară, la Palatul Victoria.

Anunțul a venit după întâlnirea premierului cu președintele Klaus Iohannis.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a avut luni după-amiază o discuție privată, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis. Întâlnirea celor doi a avut loc înaintea ședinței conducerii PNL pentru analiza rezultatului înregistrat de liberali la alegerile de duminică. 

PNL s-a situat pe al doilea loc, după PSD, cu aproximativ 25% din voturile exprimate de români la alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie 2020.

Potrivit ultimelor rezultate parțiale oficiale anunțate de Biroul Electoral Central, la Camera Deputaților, PNL a obținut 25,01% din voturi, iar la Senat – 25,36%.

Rezultatele parțiale oficiale ale alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020 anunțate de BEC luni, 7 decembrie, la ora 16.00:

Camera Deputaţilor:

* PSD – (1.487.314 voturi) – 29,79%

* PNL – (1.248.618 voturi) – 25,01%

* USR – PLUS – (741.501 voturi) – 14,85%

* AUR – (407.652 voturi) – 8,16%

* UDMR – (331.691 voturi) – 6,64%

* PMP – (233.886 voturi) – 4,68%

* Pro România – (210.578 voturi) – 4,22%

* PER – (52.986 voturi) – 1,06%

* PPU-SL – (49.960) – 1,00%

* PRM – (27.204 voturi) – 0,54%


Senat:

* PSD – (1.508.269 voturi) – 30,17%

* PNL – (1.267.624 voturi) – 25,36%

* USR – PLUS – (764.104 voturi) – 15,29%

* AUR – (424.892 voturi) – 8,50%

* UDMR – (340.660 voturi) – 6,82%

* PMP – (239.005 voturi) – 4,78%

* Pro România – (211.017 voturi) – 4,22%

* PER – (61.666 voturi) – 1,23%

* PPU-SL – (58.263) – 1,17%

* PRM – (31.117 voturi) – 0,62%

sursa

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Guvernul vrea să naționalizeze obiectivele strategice

Chișinăul pregătește naționalizarea unor obiective strategice. Astăzi, la începutul ședinței de guvern, premierul Dorin Recean a dat indicații ministrei justiției să pregătească, în trei săptămâni, modificarea legislației privind naționalizarea obiectivelor strategice. Recean nu a menționat însă despre ce obiective este vorba, declarația fiind făcută în contextul discuției despre criza energetică, transmite IPN.

„Noi ne facem temele pentru acasă ca să ne debarasăm definitiv de orice instrument de șantaj și, în acest context, doamna ministră Veronica Mihailov-Moraru, în următoarele trei săptămâni să revizuim toată legislația cu privire la naționalizare, în așa fel încât noi să acționăm în mod special acolo unde avem active strategice și care, apropo, au fost preluate tot așa, prin forță și șantaj. Trebuie să ne recuperăm activele”, a declarat Recean.

Șeful guvernului le-a răspuns în context și unor politicieni, numindu-i „bufoni și speculanți politici ai Kremlinului”, care potrivit lui Recean, încearcă să aducă Guvernul la situația în care să pună pe umerii cetățenilor o „datorie inexistentă” de peste 700 de milioane de dolari.

„Este pentru prima dată când avem politicieni care își învinuiesc propriul stat pentru problemele create din exterior. Această datorie nu există. O fi fost ei cheltuiți pe iahturi, pe vacanțe, dar nu au fost cheltuiți de cetățenii Republicii Moldova. Vreau să le reamintesc acestor bufoni că acum nu este vorba despre politică sau partide. Acum vorbim despre patriotism, despre stat, despre demnitate”, a declarat prim-ministrul.

Concernul rus Gazprom a anunțat că de la 1 ianuarie 2025 reduce la zero cantitatea de gaze pentru Republica Moldova. Compania invocă refuzul părții moldovenești de a-și onora obligațiunile de achitare a datoriilor. Notificarea a fost expediată de Gazprom companiei Moldovagaz. În scrisoarea sa, concernul rus reclamă „neachitarea sistematică a datoriilor” și „abateri esențiale de la prevederile contractuale”.

10 vedete care au renunțat complet la rețelele de socializare
Articolul anterior
Dermatita atopică: simptome, cauze, tratament
Articolul următor