Rusia califică drept „discriminatorie” restricționarea utilizării limbii ruse în Letonia

Rusia a calificat vineri drept „discriminatorie” o iniţiativă a autorităţilor letone care prevede restrângerea utilizării limbii ruse în această ţară baltică, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de EFE.

Zaharova, despre borș: Porcii vor fi recunoscuți ca produs național? -  Stiri.md

„Aceste iniţiative absurde şi discriminatorii, care afectează interesele a aproape jumătate din populaţia Letoniei şi contravin numeroaselor recomandări ale structurilor internaţionale, au devenit de mult timp o practică ruşinoasă”, a afirmat Zaharova într-un comunicat, notează Agerpres

Potrivit Moscovei, iniţiativa de a interzice utilizarea limbii ruse în sectoarele public şi privat va duce „la mai multă diviziune şi tensiune în societatea letonă”.

Zaharova a deplâns faptul că „structurile democratice” europene păstrează „tăcerea’ cu privire la iniţiativa din Letonia.

Guvernul Letoniei prevede să adopte în curând o lege care să restricţioneze folosirea limbii ruse în diverse domenii, în contextul unui antagonism în creştere faţă de Rusia şi limba rusă în urma campaniei militare din Ucraina.

Acest proiect de lege urmăreşte, potrivit guvernului leton, „atenuarea efectelor pe termen lung ale rusificării şi eradicarea practicii cotidiene de a folosi atât letona, cât şi limba rusă în comunicarea zilnică la locul de muncă şi în servicii”.

Interdicţia de facto a folosirii limbii ruse s-ar extinde nu numai la organismele publice, ci şi, între altele, la comunicarea cu clienţii unor întreprinderi precum băncile şi companiile de telecomunicaţii, transportul public, infrastructurile, precum aeroporturi şi gări şi chiar în serviciile de colectare a gunoaielor.

Dimpotrivă, legea nu ar împiedica folosirea limbii ruse în convorbirile individuale în comerţ sau folosirea interpreţilor pentru a interacţiona cu administraţia publică. În plus, se va face excepţie pentru situaţii de urgenţă sau de risc.

Noile reglementări se aşteaptă să intre în vigoare la 1 iulie 2023, iar cei care le vor încălca vor fi pasibili de sancţiuni administrative, care însă nu au fost încă precizate, conform EFE.

O nouă escrocherie în mediul online: papuci de brand ,,Nike” la 38 de lei

Pe cel puțin patru pagini de Facebook – „Sportlandia MD”, „Sportlandia MD”, „MD Sportlandia” și „MD Sportlandia” – create în ultimele zile, au apărut anunțuri care propun spre vânzare încălțăminte „Nike” la prețul de 38 de lei.

O nouă escrocherie întâlnită în mediul online: Nike la 38 de lei

Este o escrocherie online cu folosirea neautorizată a însemnelor vizuale ale magazinului „Sportlandia Moldova”, transmite stopfals.md.

Compania a anunțat despre apariția unor site-uri și conturi false care nu au legătură cu activitățile sale, fiind „create în scopuri frauduloase”. 

„Nu faceți click pe linkuri suspecte și nu lăsați informații personale pe platforme terțe”, a îndemnat compania pe pagina sa de Facebook

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat la chitară într-un bar, în timpul vizitei la Kiev

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat o interpretare a piesei „Rockin’ in the Free World” a lui Neil Young, alături de o trupă locală, într-un bar numit Diktat, în timpul călătoriei sale surpriză la Kiev.

Melodia a fost lansată de Neil Young în 1989, după ce un concert planificat în Uniunea Sovietică a fost anulat, scrie news.ro.

„Soldaţii voştri, cetăţenii voştri – în special în nord-est, în Harkov – suferă enorm. Dar ei trebuie să ştie, voi trebuie să ştiţi, Statele Unite sunt alături de voi, o mare parte din lume este alături de voi şi ei luptă nu doar pentru o Ucraină liberă, ci pentru o lume liberă. Iar lumea liberă este şi ea cu voi”, a spus Blinken, înainte de a cânta.

Pe reţelele de socializare, unii ucraineni au criticat alegerea de a cânta într-un bar, în timp ce situaţia de pe front era atât de tensionată, iar alţii au lăudat acţiunea.

Şefii diplomaţiilor americană şi ucraineană, Antony Blinken şi Dmytro Kouleba, au luat prânzul la Kiev, într-o pizzerie fondată de un veteran al războiului cu Rusia.

Vizita surpriză a secretarului de stat american a fost menită să asigure ţara că Washingtonul va oferi ajutor militar.

Dmitro Kuleba l-a întâmpinat pe Blinken la intrarea în local şi, după o îmbrăţişare, cei doi bărbaţi au petrecut aproximativ patruzeci de minute în interior, savurând o pizza, au constatat la faţa locului jurnaliştii AFP.

„Trebuie să spun că, în calitate de cunoscător de pizza, aşa cum sunt majoritatea americanilor, cred că pizza de aici este superbă. O recomand cu căldură”, a declarat Antony Blinken.

Blinken a sosit la Kiev marţi dimineaţă pentru a reasigura Ucraina cu privire la sosirea ajutorului militar american, întârziat de mai multe luni din cauza disputelor din Congres.

La rândul său, armata rusă a dat asigurări marţi că „avansează în profunzime” în regiunea de frontieră Harkov (nord-est), unde a lansat o nouă ofensivă la 10 mai. 

Rușii au atacat astăzi un centru de recreere din Harkov: sunt raportați 5 morți și 16 răniți

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 16 rănite duminică, într-o zonă de recreere din afara oraşului Harkov, în urma unor lovituri aeriene ruse, au anunţat oficiali locali citaţi de Reuters.

Bilanţul morţilor şi răniţilor a fost anunţat de primarul din Harkov, Igor Terehov. „Exploziile auzite la Harkov în jurul prânzului s-au produs într-o suburbie din apropiere. Două rachete ruse au lovit un centru de recreere unde oamenii se relaxau, ucigând cinci persoane şi rănind alte 16”, a afirmat el pe reţeaua de mesagerie Telegram, potrivit Agerpres.

Corespondenţii Reuters au văzut zona de recreere distrusă după ce salvatorii de la faţa locului spun că a fost o explozie puternică, urmată de o a doua 15-20 de minute mai târziu.

Mărturiile oamenilor din Harkov, după atacul rușilor

Valentina, o femeie de 69 de ani care trăia în apropiere de complex, era acasă când s-a produs explozia. Ea le-a spus plângând ziariştilor că soţul ei a fost ucis în explozie.

Era lângă apă, a relatat ea, arătând zona unde acum se mai află doar un crater, dărâmături şi cadavre. „Este foarte dureros să-mi pierd casa, soţul, tot ce am pe lume. Ei (ruşii) sunt animale, de ce trebuie să omoare oameni?”, a mai spus ea.

În ultimele săptămâni, oraşul Harkov şi regiunea cu acelaşi nume au fost vizate constant de atacuri cu rachete ruseşti şi bombe ghidate, în contextul în care trupele ruse au lansat o ofensivă în nord-estul regiunii.

„Nu erau soldaţi aici. Era duminică, oamenii au venit aici pentru a se odihni, copii urmau să fie aici, femei însărcinate, odihnindu-se, încercând să trăiască normal”, a declarat Yaroslav Trofimko, inspector de poliţie la poliţia locală.

Kazahstanul, vecin şi aliat al Rusiei, a suspendat toate exporturile de arme
Articolul anterior
Reuniunea Teatrelor Românești se va desfășura în perioada 15-28 septembrie. Un teatru din Kiev, invitat special al ediției din acest an
Articolul următor