Rusia: Studenţii care au participat la protestele pro-Navalnîi, exmatriculaţi

Studenţii din oraşul Astrakhan din sudul Rusiei şi-au dat în judecată universitatea după ce au fost exmatriculaţi pentru că au protestat împotriva corupţiei şi a încarcerării liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi.

Rusia: Studenţii care au participat la protestele pro-Navalnîi, exmatriculaţi

Cu „durere în inimă”, rectorul Konstantin Markelov a anunţat pe 29 ianuarie exmatricularea a trei studenţi ai Universităţii de Stat Astrahan pentru participarea la protestele opoziţiei. Dar „legea este lege”, a spus el într-o scrisoare deschisă postată pe reţelele de socializare. „Gândiţi-vă de o sută de ori când vă îndeamnă să vă alăturaţi demonstraţiilor neautorizate”, transmite Adevărul.ro.

Deşi decizia universităţii a stârnit revoltă, cazul e încă unul rar în Rusia, în ciuda presiunii din ce în ce mai dure împotriva disidenţilor care au participat la demonstraţiile ce au avut la nivel naţional, pe 23 ianuarie, faţă de încarcerarea lui Aleksei Navalnîi.

Doi dintre studenţii exmatriculaţi – Vera Inozemtseva şi Aleksandr Mochalov – dau în judecată universitatea şi cer reintegrarea lor. „Văd exmatricularea mea ca un caz de represiune politică”, a declarat Inozemţeva într-un interviu pentru RFE / RL.

Ea şi echipa sa juridică vor susţine în instanţă că decizia încalcă propriul regulament a şcolii, precum şi dreptul la libertatea de întrunire, garantat de Constituţia rusă.

„Nu pot justifica în mod corespunzător decizia, în afară de emiterea de declaraţii abstracte”, a declarat Iaroslav Pavliukov, avocatul care reprezintă studenţii. „Ei spun că regulile codului lor de conduită au fost încălcate. Ce reguli? Nu spun care.”

Rezultatul protestelor de la sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie a impulsionat comunitatea studenţească din Rusia, una dintre categoriile sociale incluse în efortul Kremlinului de a restrânge activismul social.

Mii de persoane au participat la protestele recente şi milioane au urmărit videoclipuri pro-Navalnîi încărcate de studenţi în aplicaţia video TikTok. Unele clipuri au fost filmate chiar în sălile de clasă ale şcolii sau pe coridoarele universităţii.

Efectele au venit rapid. În Siberia, lectorul Aleksei Alekseiev a fost concediat de la Colegiul de Energie şi Tehnologie Novosibirsk din cauza unei postări de pe o reţea socială în care îi încuraja pe oameni să participe la o demonstraţie din 23 ianuarie ca „scuză bună pentru a se întâlni şi a discuta despre soarta ţării”.

Roskomnadzor cere presei să elimine relatările despre un protest în sprijinul lui Navalnîi

Autoritatea de stat a Federaţiei Ruse pentru mass-media, Roskomnadzor, a ordonat câtorva organizaţii de presă, inclusiv departamentului rusesc al Europei Libere şi televiziunii Current TV, să îndepărteze toate relatările despre planul unui protest împotriva întemniţării opozantului rus Alexei Navalnîi. Alte organizaţii de presă avertizate să nu relateze despre proiect sunt publicaţiile pe net Meduza şi Open Media, şi agenţia de ştiri TV-2 din oraşul siberian Tomsk.

Aliaţii lui Navalnîi au îndemnat oamenii din toată Rusia să lumineze cu lanterna mobilului spre cer timp ce 15 minute începând de la 8 seara, pe 14 februarie, şi să posteze poze ale acestui protest pe reţele. Roskomnadzor consideră că informând oamenii despre acest plan, organizaţiile de presă îi îndeamnă să participe la demonstraţii neautorizate şi dezordini în masă.

Potrivit preşedintelui rus, „numeroasele succese militare” ale ţării sale, gestionarea pandemiei de coronavirus şi realizarea vaccinului Sputnik V au început „să-i irite pe adversarii Moscovei”.

„Cu cât devenim mai puternici, cu atât această politică de izolare este mai puternică”, a fost poziţia lui Vladimir Putin.

În privinţa reţelelor sociale, preşedintele rus a spus că Rusia nu intenţionează să ia măsuri împotriva acestora, dar va reacţiona în cazul unor acţiuni ostile.

Criza alimentară se acutizează în Ungaria. Magazinele au început marea raționalizare. Viktor Orban e disperat să nu explodeze prețurile

Panică în Ungaria. Crizele alimentare și economice se acutizează. Marile lanțuri de magazine deja au raționalizat mâncarea. 

Criza alimentară se acutizează în Ungaria. A început marea raționalizare. Viktor Orban e disperat să nu explodeze prețurile

S-a început raționalizarea în Ungaria după ce Guvernul Viktor Orban a stabilit plafonarea prețurilor pentru mai multe produse alimentare de bază. Este o măsură de sprijin pentru populație, susține Guvernul Fidesz. Totuși, mulți dintre cetățeni, care au auzit de „raționalizare”, au intrat în panică. Astfel, s-au grăbit să golească rafturile magazinelor.

În replică, marile lanțuri de magazine au fost nevoite să limiteze cantitățile de alimente de bază ce pot fi achiziționate, precum ouăle și cartofii, scrie Ziarul Financiar, care citează mai multe ziare din Ungaria.

Lidl, Tesco, Spar, CBA și Real au fost nevoite să recurgă la măsuri dure, mai precizează sursa citată.

Oficialii de la Budapesta susțin că plafonarea a fost stabilită „pentru a contracara creșterea dramatică a inflației, care depășește chiar și 90% pentru unele tipuri de mâncare”.

Măsurile adoptate de către Viktor Orban sunt criticate de opoziție. Adversarii premierului maghiar susțin că inflația trebuie combătută cu reduceri de TVA, nu prin măsuri de limitare a prețurilor de consum.

„Produsele afectate de plafoane fie dispar, fie companiile majorează prețurile altor tipuri de alimente, pentru a-și acoperi pierderile”, critică opoziția din Ungaria.

Pe fondul conglomeratului de crize, o mulțime de afaceri din Europa încep să capituleze. În Ungaria de exemplu, renumita cofetărie Hauer, cu tradiție de peste 100 de ani, a anunțat că se va închide. Șefii companiei susțin că sunt nevoiți să ia o astfel de decizie „din cauza impactului negativ al mediului economic asupra industriei de catering”.

Pe scurt, oamenii nu mai au bani de dat pentru HORECA.

sursa

O influenceriță plus size a fost interzisă în avion din cauza kilogramelor în plus. Ce soluție i-a propus compania aeriană

O influenceriță plus size din Brazilia nu a primit acceptul de a se urca în avion din cauza faptului că e “prea mare”. Juliana Nehme, în vârstă de 38 de ani, voia să se întoarcă acasă din Beirut, însă compania Qatar Airways nu i-a permis îmbarcarea, din cauza greutății sale.

Motivul a fost că nu ar încăpea pe scaun. Așa că angajații i-au propus să cumpere un bilet de 2500 de euro, la clasa I, unde scaunele sunt mai mari. 

“Îmi interzic dreptul de a călători. Sunt disperată. Ajutați-mă. Nu mă lasă în avion pentru că sunt grasă. Trebuie să cumpăr un bilet la business class. Nu am bani de așa ceva.  Nu știu ce să fac”, a spus influencerița într-un clip publicat pe Instagram. 

“Asta e discriminare. Da, sunt grasă, dar sunt un om ca oricare altul”, a mai spus femeia, care a devenit agresivă cu angajații companiei, în încercarea de a ajunge în avion. 

Compania aeriană spune că “pasagerii care afectează spațiul unui coleg de călătorie și nu își pot pune centura de siguranță sau nu își pot coborî cotierele sunt obligați să achiziționeze un loc suplimentar, atât ca măsură de siguranță, cât și pentru confortul și siguranța tuturor pasagerilor”.

Reprezentatul companiei care a dat aceste explicații a insistat că acest lucru este în conformitate cu practica industriei și cu majoritatea celorlalte companii aeriene.

Un purtător de cuvânt a declarat pentru MailOnline: „Pasagerul în cauză fost inițial extrem de nepoliticos și agresiv cu personalul de check-in. În consecință, securitatea aeroportului a fost solicitată să intervină, deoarece personalul și pasagerii erau extrem de preocupați de comportamentul ei”.Juliana nu a fost rambursată pentru biletul ei de 830 de euro. Brazilianca a reușit să rezerve un bilet la alt zbor, în aceeași zi.

sursa

Denis Roabeș a izbucnit în lacrimi la „Vocea României”. Irina Rimes: „Nu l-am văzut niciodată plângând”

Denis Roabeș a izbucnit în lacrimi la „Vocea României’. Ediția de ieri seară a fost una plină de emoții, deoarece ultimele cupluri s-au duelat pentru un loc în knockout-uri. Solistul trupei de la „The Motans’ a fost surprins într-o ipostază neobișnuită, lucru sesizat și de colega sa, Irina Rimes.

În ediția de aseară a emisiunii „Vocea României” au avut loc ultimele confruntări și doar unii dintre concurenți  vor fi cu un pas mai aproape de marele trofeu. Miza a fost mare, iar participanții la show-ul talente au dat totul pe scenă pentru trece în etapa următoare a competiției.

La rândul lor, cei patru antrenori au fost surprinși într-o ipostază cu totul inedită, ediția fiind marcată de animozități și discuții în contradictoriu.

den-8-1
den-9-1

Solistul trupei de la „The Motans” a fost surprins într-o ipostază cu totul nouă. Profund impresionat de o prestație artistică, acesta a izbucnit în lacrimi, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum. Irina Rimes, colega sa, a ținut să facă și o remarcă cu privire la acest moment.

Motivul pentru care Denis Roabeș nu a mai putut să își stăpânească lacrimile a fost reprezentația concurentelor din echipa lui.

Denis Roabeș a izbucnit în lacrimi la prestația Dianei Guia și Smaranda Marian, care au oferit în cadrul show-ului o lecție prețioasă de prietenie. Cele două concurente fac parte din echipa lui Denis.

„L-ați făcut pe Denis să plângă, iar eu nu l-am văzut niciodată pe Denis plângând’, spune Irina.

den-6-1
den-4-1

sursa

Tragedie la Ialoveni: Un bărbat și nepotul său, care se afla pe sanie, s-au înecat sub gheața unui iaz
Articolul anterior
S-a stins din viață criticul şi istoricul literar Timotei Melnic
Articolul următor