Rusia: Studenţii care au participat la protestele pro-Navalnîi, exmatriculaţi

Studenţii din oraşul Astrakhan din sudul Rusiei şi-au dat în judecată universitatea după ce au fost exmatriculaţi pentru că au protestat împotriva corupţiei şi a încarcerării liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi.

Rusia: Studenţii care au participat la protestele pro-Navalnîi, exmatriculaţi

Cu „durere în inimă”, rectorul Konstantin Markelov a anunţat pe 29 ianuarie exmatricularea a trei studenţi ai Universităţii de Stat Astrahan pentru participarea la protestele opoziţiei. Dar „legea este lege”, a spus el într-o scrisoare deschisă postată pe reţelele de socializare. „Gândiţi-vă de o sută de ori când vă îndeamnă să vă alăturaţi demonstraţiilor neautorizate”, transmite Adevărul.ro.

Deşi decizia universităţii a stârnit revoltă, cazul e încă unul rar în Rusia, în ciuda presiunii din ce în ce mai dure împotriva disidenţilor care au participat la demonstraţiile ce au avut la nivel naţional, pe 23 ianuarie, faţă de încarcerarea lui Aleksei Navalnîi.

Doi dintre studenţii exmatriculaţi – Vera Inozemtseva şi Aleksandr Mochalov – dau în judecată universitatea şi cer reintegrarea lor. „Văd exmatricularea mea ca un caz de represiune politică”, a declarat Inozemţeva într-un interviu pentru RFE / RL.

Ea şi echipa sa juridică vor susţine în instanţă că decizia încalcă propriul regulament a şcolii, precum şi dreptul la libertatea de întrunire, garantat de Constituţia rusă.

„Nu pot justifica în mod corespunzător decizia, în afară de emiterea de declaraţii abstracte”, a declarat Iaroslav Pavliukov, avocatul care reprezintă studenţii. „Ei spun că regulile codului lor de conduită au fost încălcate. Ce reguli? Nu spun care.”

Rezultatul protestelor de la sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie a impulsionat comunitatea studenţească din Rusia, una dintre categoriile sociale incluse în efortul Kremlinului de a restrânge activismul social.

Mii de persoane au participat la protestele recente şi milioane au urmărit videoclipuri pro-Navalnîi încărcate de studenţi în aplicaţia video TikTok. Unele clipuri au fost filmate chiar în sălile de clasă ale şcolii sau pe coridoarele universităţii.

Efectele au venit rapid. În Siberia, lectorul Aleksei Alekseiev a fost concediat de la Colegiul de Energie şi Tehnologie Novosibirsk din cauza unei postări de pe o reţea socială în care îi încuraja pe oameni să participe la o demonstraţie din 23 ianuarie ca „scuză bună pentru a se întâlni şi a discuta despre soarta ţării”.

Roskomnadzor cere presei să elimine relatările despre un protest în sprijinul lui Navalnîi

Autoritatea de stat a Federaţiei Ruse pentru mass-media, Roskomnadzor, a ordonat câtorva organizaţii de presă, inclusiv departamentului rusesc al Europei Libere şi televiziunii Current TV, să îndepărteze toate relatările despre planul unui protest împotriva întemniţării opozantului rus Alexei Navalnîi. Alte organizaţii de presă avertizate să nu relateze despre proiect sunt publicaţiile pe net Meduza şi Open Media, şi agenţia de ştiri TV-2 din oraşul siberian Tomsk.

Aliaţii lui Navalnîi au îndemnat oamenii din toată Rusia să lumineze cu lanterna mobilului spre cer timp ce 15 minute începând de la 8 seara, pe 14 februarie, şi să posteze poze ale acestui protest pe reţele. Roskomnadzor consideră că informând oamenii despre acest plan, organizaţiile de presă îi îndeamnă să participe la demonstraţii neautorizate şi dezordini în masă.

Potrivit preşedintelui rus, „numeroasele succese militare” ale ţării sale, gestionarea pandemiei de coronavirus şi realizarea vaccinului Sputnik V au început „să-i irite pe adversarii Moscovei”.

„Cu cât devenim mai puternici, cu atât această politică de izolare este mai puternică”, a fost poziţia lui Vladimir Putin.

În privinţa reţelelor sociale, preşedintele rus a spus că Rusia nu intenţionează să ia măsuri împotriva acestora, dar va reacţiona în cazul unor acţiuni ostile.

O femeie, constrânsă să întrețină raporturi sexuale cu un individ care o șantaja cu publicarea unor videouri cu caracter intim

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI anunță reținerea unui bărbat din Strășeni, de 26 de ani, care ar fi constrâns-o pe o femeie să continue întreținerea raporturilor sexuale cu el, prin șantajarea cu răspândirea secvențelor filmate în timpul actelor sexuale de până atunci.

Mai mult decât atât, bărbatul i-a încălcat viața privată și prin faptul că a înregistrat scenele sexuale fără acordul femeii. După o serie de amenințări că le-ar prezenta apropiaților femeii înregistrările, acesta a trecut la fapte și i le-a transmis fostului soț al acesteia, în afara țării. Astfel, după faptele care durau din iulie 2023, femeia cu vârsta de 34 de ani a depus o plângere la autorități, care au purces la reținerea acestuia, cu suportul mascaților din BPDS “Fulger”, și ridicarea telefonului care conține imaginile intime. Urmărirea penală continuă, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Concert în Orășelul European din PMAN, de 9 Mai

Mâine, 9 mai, pe scena din PMAN, peste 1000 de copiii din instituțiile educaționale din municipiul Chișinău vor încânta publicul cu talentul și entuziasmul lor. Colectivele de copii sunt din diverse instituții de învățământ extrașcolar ale Direcției Generale Educație, printre care se numără: CCC „Ghiocel”, CAE „Curcubeul”, CCC „Floarea Soarelui”, CEE „Lăstărel” și CCC „Luceafărul”, vor evolua cu programe culturale și artistice.

În Orășelul European din Piața Marii Adunări Naționale, Primăria Chișinău va avea 2 corturi cu informații despre proiectele pe care le desfășoară împreună cu partenerii de dezvoltare.

În primul cort vor fi prezentate informații despre toate proiectele iar cel de-al doilea cort va fi dedicat tinerilor și activităților Centrelor municipale de Tineret.

Chișinăul are un portofoliu de aproape 3 miliarde de lei, care cuprinde proiecte în domeniul eficienței energetice, reabilitarea drumurilor, Proiectul „Deșeuri Solide Chișinău”, restabilirea rețelelor de apeduct și canalizare, reabilitarea râului Bîc și multe altele ce includ domeniul social, educațional, tineret și lansarea afacerilor.

La corturile Primăriei Chișinău vor fi desfășurate diverse activități pentru toate vârstele.

Vor fi sesiuni de discuții cu vizitatorii, prezentări de proiecte, joc de șah cu campioni (juniori și seniori), quiz despre Chișinău cu premii, spațiu special amenajat pentru distracția copiilor.

Prima reacție a Nataliei Barbu după Eurovision: „Nu e despre voce! Este foarte politic”

Natalia Barbu a suferit înfrângere ieri seara la cel mai important concurs de voci, Eurovision Song Contest 2024, așa că Moldova nu a reușit să se califice de această dată în marea finală. Artista a oferit prima reacție, după ce a aflat rezultatul televotului, declarând că e un concurs politizat, scrie cancan moldova.

„Încă o dată ne convingem ce concurs e. Nu este vorba despre voce. Este foarte politic și nu contează pentru că piesa mea e despre lumină, e despre frumos și eu sunt convinsă că m-am conectat cu foarte multă lume, doar că acest concurs probabil că nu e doar despre asta. Sunt convinsă că m-a votat foarte multă lume și trebuia să trec în finală. . .Bineînțeles că sunt momente când o țară ca a noastră are șanse să urce chiar foarte sus, dar asta așa uneori, ca să nu ne răsfețe prea mult. . .Eu mulțumesc lui Dumnezeu pentru această experiență în sine. A fost frumos și eu cred că dacă am ajuns aici, în acest concurs, nu am ajuns degeaba, pentru că de acum încolo începe o etapă nouă și frumoasă în cariera și în viața mea”.

Interpreta noastră a urcat pe scenă sub numărul 11, cu piesa „In The Middle”. Vedeți mai jos prestația.

Tragedie la Ialoveni: Un bărbat și nepotul său, care se afla pe sanie, s-au înecat sub gheața unui iaz
Articolul anterior
S-a stins din viață criticul şi istoricul literar Timotei Melnic
Articolul următor