Rusia, umilită de Polonia în Consiliul de Securitate al ONU. Minciunile ambasadorului rus, demontate punct cu punct

Ministrul de externe al Poloniei, Radosław Sikorski, a ținut un discurs în cadrul Consiliului de Securitate al ONU în care a demontat minciunile ambasadorului rus Vasili Nebenzia. Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU a reluat acuzațiile nefondate la adresa Occidentului și ale Kievului. „O astfel de demagogie este nedemnă de un membru permanent al Consiliului de Securitate”, i-a transmis Sikorski în timpul discursului său, scrie digi24.ro.

„Mă asociez cu cuvintele ministrului Kuleba și ale colegilor mei din Uniunea Europeană. Sunt uimit de tonul și conținutul prezentării ambasadorului rus. Și m-am gândit că aș putea fi de folos corectând afirmațiile sale. Ambasadorul Nebenzia a numit Kievul un client al Occidentului. De fapt, Kievul luptă pentru a fi independent de oricine”, spune ministrul de externe polonez, în deschiderea discursului său. Sikorski demontează ulterior, punct cu punct, minciunile diplomatului rus. „El îi numește pe ucraineni „regimul criminal de la Kiev”. De fapt, Ucraina are un guvern ales democratic.

El le spune naziști. Ei bine, președintele este evreu, ministrul apărării este musulman și nu au prizonieri politici. El a spus că Ucraina se zbate în corupție. Ei bine, Aleksei Navalnîi a documentat cât de onestă și integră este propria sa țară. El a pus războiul pe seama neocolonialismului american. De fapt, Rusia a încercat să extermine Ucraina în secolul al XIX-lea, din nou sub bolșevici, iar acum este a treia încercare. A spus că suntem prizonieri ai rusofobiei.

 „Fobie” înseamnă teamă irațională. Totuși, aproape în fiecare zi suntem amenințați de fostul președinte al Rusiei și de propagandiștii lui Putin cu anihilarea nucleară. Vă spun că nu este irațional – când Rusia ne amenință, avem încredere în ei. El a spus că negăm interesele de securitate ale Rusiei. Neadevarat. Am început să ne reînarmam abia când Rusia a început să-și invadeze vecinii. El a spus chiar că Polonia a atacat Rusia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Despre ce vorbeste? Uniunea Sovietică a atacat Polonia împreună cu Germania nazistă pe 17 septembrie 1939. Ei au organizat chiar și o paradă comună a victoriei pe 27 septembrie. El spune că Rusia a învins întotdeauna doar agresiunea. Ei bine, ce făceau atunci trupele rusești la porțile Varșoviei în august 1920? Erau într-o excursie topografică? Adevărul este că de fiecare dată când Rusia a fost invadată, ea a invadat de zece ori. El spune că este un război perfid al Occidentului. Sfatul meu este: nu cădea în capcana occidentală.

Retrage-ți trupele la granițele internaționale și evită acest complot occidental. Mai spune că a fost o lovitură de stat ilegală la Kiev în 2014. Am fost acolo. Nu a fost nicio lovitură de stat. Președintele Ianukovici și-a ucis o sută de compatrioți și a fost demis din funcție de un parlament ucrainean ales democratic, inclusiv de propriul său partid. Și, în cele din urmă, spune că noi, Occidentul, încercăm cumva să ne convingem că Rusia nu poate fi niciodată învinsă. Ei bine, Rusia nu a câștigat războiul Crimeei, nu a câștigat războiul ruso-japonez, nu a câștigat primul război mondial, nu a câștigat bătălia de la Varșovia, nu a câștigat în Afganistan și nu a câștigat Războiul Rece. Dar sunt vești bune. După fiecare eșec au fost reforme. O astfel de demagogie este nedemnă de un membru permanent al Consiliului de Securitate. Dar ceea ce a realizat ambasadorul este să ne reamintească de ce am rezistat dominației sovietice și la ce rezistă Ucraina acum. Atunci nu au reușit să ne subjuge. Nici acum nu vor reuși să ne subjuge, nici pe noi, și nici Ucraina”, a transmis ministrul de externe polonez.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Vești bune pentru fermierii din țară! Vor putea obține granturi de până la un milion de dolari
Articolul anterior
Lukaşenko vrea un nou mandat de președinte la alegerile de anul viitor. „Spuneţi-le tuturor că voi candida”
Articolul următor