S-a temut toată viața că va ajunge un exponat. Mai bine de 200 de ani, oamenii au plătit să îi vadă scheletul

Scheletul „Uriașului irlandez”, un bărbat înalt de 2,3 metri care a trăit în secolul al XVIII-lea, va fi eliminat din muzeul în care a stat mai bine de 200 de ani. Pe tot parcursul vieții, bărbatul a fost îngrozit de faptul că va ajunge un exponat, scrie CNN.

FOTO S-a temut că va ajunge un exponat și iată că 200 de ani oamenii plătesc, ca să-i vadă scheletul 

Hunterian Museum de la Royal College of Surgeons, din Marea Britanie, este închis pentru renovări de cinci ani, însă, când își va redeschide porțile în luna martie, vizitatorii nu vor mai găsi expus cel mai faimos, dar și controversat, exponat al său: scheletul „Uriașului Irlandez”. Așa a rămas cunoscut Charles Byrne, un irlandez înalt de 2,3 metri.

Byrne a avut o tumoră nediagnosticată la glanda pituitară, corpul său producând din acest motiv o cantitate prea mare de hormoni de creștere, bărbatul ajungând astfel să sufere de acromegalie și gigantism.

În ultima etapă a vieții sale, Byrne și-a câștigat existența expunându-se drept „Giantul Irlandez”. Înainte de a muri, în 1783, la vârsta de 22 de ani, a cerut ca trupul său neînsuflețit să fie închis într-un sicriu din plumb și aruncat în mare, temându-se că oamenii de știință vor dori să-i studieze corpul.

Cu toate acestea, fondatorul muzeului, chirurgul și anatomistul John Hunter, i-a plătit pe prietenii lui Byrne pentru a-i oferi cadavrul. Trei ani mai târziu, scheletul irlandezului a fost expus în muzeu.

Acum, la mai bine de 200 de ani distanță, scheletul va fi retras.

„În perioada în care muzeul a fost închis, Consiliul de Administrație al Colecției Hunterian a discutat diferitele perspective privind expunerea și păstrarea scheletului lui Charles Byrne. Consiliul a decis că scheletul nu va mai fi expus atunci când muzeul se va redeschide, însă va fi în continuare disponibil pentru cercetări medicale de bună-credință privind acromegalia și gigantismul pituitar”, au transmis reprezentanții instituției într-un comunicat de presă.

În locul scheletului va rămâne un tablou care îl înfățișează pe Hunter.

foto: Daily Mail

The skeleton, left, of Charles Byrne, nicknamed the 'Irish Giant' who stood about 7 feet, 7 inches (2.3 meters) tall, and died in 1783 aged 22, is displayed in London's Hunterian Museum prior to its redevelopment. The skeleton is being removed from the museum in time for its reopening in March 2023, but Byrne's desire to be laid to rest at sea is still not being fulfilled

sursa

Colete din Republica Moldova, trimise către conaționalii de peste hotare, reținute de polițiștii de frontieră

Colete din Republica Moldova, cu bunuri în valoare de peste 25.000 lei românești, echivalentul a peste 100.000 de lei moldovenești, care urmau să ajungă la moldovenii de peste hotare, au fost reținute pe 25 ianuarie de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Potrivit Poliției de Frontieră din România au fost supuse controlului patru autoutilitare încărcate cu bagaje şi colete. Astfel, au fost depistate 1248 litri de vin, 230 litri cu alcool şi 218 kilograme de produse alimentare de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză), de provenienţă Republica Moldova, pentru care persoanele nu deţineau documente legale.

Alcoolul a fost confiscat, iar bunurile de origine animală au fost predate autorităţii sanitar veterinare pentru a fi distruse.

Persoanele care transportau coletele au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 30.000 lei românești, echivalentul a peste 125.000 de lei moldovenești.

Camioane cu lemne din România, în drum spre Chișinău

Primele cinci camioane cu lemne de foc din România urmează sa ajungă astăzi în Republica Moldova. E o primă tranșă din cei 130 mii de metri cubi de lemn cumpărați din România cu sprijinul Înaltului Comisariat a Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Doar 24 de camioane cu 307 metri cubi de lemn confiscate în 2021 în urma  apelurilor privind transporturi suspecte de lemn

Reprezentanţii Ministerului Mediului de la Chișinău au declarat că lemnele vor fi distribuite solicitanților din raioanele Glodeni și Cantemir, deoarece în aceste regiuni este mai puţin teren împădurit. Lemnele vor ajunge la primării și apoi vor fi distribuite pensionarilor, veteranilor de război şi persoanelor vulnerabile.

Lemnul de foc a fost cumpărat din România la un preţ preferenţial. Deşi iarna şi-a intrat de mult în drepturi, mulţi dintre cetăţenii care au vrut să cumpere lemne de la stat și sunt inscriși pe listele de aşteptare, nu au primit nimic.

Moscova recunoaște că a trimis din greșeală la moarte mii de ruși. Bilanțul procurorului general privind ”mobilizările ilegale” pentru Ucraina

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a anunțat marți, 31 ianuarie, că peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost ”mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, relatează EFE.

Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Krasnov a precizat că unii dintre aceștia, ”din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz.”

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit, de asemenea, protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

”Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi”, a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

sursa

Strigătul unei mame care își plânge fiul ucis în atacul de la Dnipro: „Ticăloșilor! Vă blestem până la a șaptea generație”
Articolul anterior
Ea a câștigat concursul Miss Univers! Cine e femeia
Articolul următor