Actorul rus Nicolai Karachentsov s-a stins din viață azi dimineață, la vârsta de 73 de ani, anunță presa rusă.
Pe 27 februarie 2017, Nicolai Karachentsov a suferit un grav accident rutier. Mașina actorului, condusă de soția sa, s-a ciocnit cu un vehicul lângă Moscova. Lovitura a fost atât de puternică încât mașina s-a răsturnat. Actorul a suferit o comoție cerebrală și a fost dus la spital.
În septembrie 2017, Nicolai Karachentsov a fost diagnosticat cu un cancer inoperabil la plămânul stâng.
Actorul s-a stins din viață pe patul de spital, cu o zi înainte de cea de-a 74-a aniversare, din cauza insuficienței renale. Funeraliile vor avea loc luni. Corpul neînsuflețit al actorului va fi depus pe 29 octombrie 2018, la teatrul „Lenkom” din Moscova.
Actorul a jucat în filme celebre precum ,,Старший сын”, ,,Собака на сене”, ,,Дамы приглашают кавалеров”, ,,Приключения Электроника”, ,,Белые росы”, ,,Юнона и Авось”, ,,Человек с бульвара Капуцинов”, ,,Моонзунд”, ,,Светлая личность”, ,,Львиная доля” etc.
O delegație de deputați moldoveni participă la sesiunea APCE
Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), organizată la Strasbourg. În perioada 7-11 aprilie, parlamentari din cele 46 de state membre ale APCE vor dezbate un șir de subiecte de actualitate, transmite IPN.
În procedură de urgență, parlamentarii vor discuta războiul din Ucraina, apelul de încetare imediată a blocadei umanitare din Gaza, protestele din Serbia și situația din Balcanii de Vest, precum și eroziunea libertății de întrunire în Ungaria, se menționează în comunicatul Legislativului de la Chișinău.
Participanții la sesiune vor mai examina raportul anual de activitate a comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei și cel privind observarea alegerilor parlamentare din Kosovo din 9 februarie curent.
Marți, parlamentarii urmează să aleagă un judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și să abordeze subiecte privind interconexiunile între Consiliul Europei și Comunitatea Politică Europeană, amestecul străin și încetarea expulzărilor colective ale străinilor.
Alte dezbateri preconizate pentru sesiunea de primăvară vizează respectarea statului de drept și lupta împotriva corupției în cadrul Consiliului Europei, precum și proiectul Convenției Consiliului Europei privind protecția mediului prin drept penal.
Delegația moldovenească este condusă de deputatul Ion Groza, vicepreședinte al Comisiei politică externă și integrare europeană.
Trei morți într-un accident de la Cluj unde este implicat un microbuz din Moldova
Trei persoane și-au pierdut viața, iar alte cinci au fost rănite într-un accident produs în această dimineață în județul Cluj din România. Victimele se deplasau cu un microbuz înmatriculat în Republica Moldova, care s-a ciocnit cu autocamion, transmite IPN.
Publicația ziarulclujean.ro scrie că accidentul s-a produs pe DN1 C, pe raza localității clujene Câțcău, în jurul orei 06.00. La fața locului au ajuns mai multe echipaje de pompierii, poliție și ambulanțe. Trei dintre victime au rămas încarcerate în microbuz. Este vorba despre o femeie și doi bărbați care nu au mai putut fi salvați.
Alte cinci persoane din microbuz, printre care și un copil de aproximativ un an, au fost transportate la spital. Sursa citată scrie că toate persoanele din microbuz sunt din Republica Moldova.
Primele date arată că șoferul microbuzului a adormit, iar autovehiculul a ajuns pe contrasens. Impactul s-a produs într-o curbă periculoasă, microbuzul ciocnindu-se cu au autoutilitară condusă de un bărbat de 52 de ani din județul Mureș.
Contactați de IPN, reprezentanții Biroului de presă al Ministerului Afacerilor Externe au precizat că sunt în proces de documentare și vor reveni cu detalii.
O zi care a schimbat cursul politic! 16 ani de la evenimentele din 7 aprilie, care au zguduit întreaga țară: Ancheta penală este încă în desfășurare
Se împlinesc 16 ani de la protestele violente din 7 aprilie 2009 – o zi care a marcat istoria Republicii Moldova. Deși a trecut peste un deceniu și jumătate, evenimentele rămân învăluite în controverse, iar victimele continuă să aștepte dreptate. Nicio persoană nu se află în detenție pentru abuzurile comise atunci, iar ancheta penală este, în continuare, în desfășurare, scrie moldova1.md.
Într-un răspuns pentru Teleradio-Moldova, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că urmărirea penală este activă în dosarul nr. 2009038033, care include mai multe cauze conexate ce vizează evenimentele din Piața Marii Adunări Naționale și din apropierea Parlamentului și Guvernului. „Au fost efectuate și se efectuează în continuare un volum mare de acțiuni de urmărire penală, au fost audiați martori, efectuate confruntări, ridicări, măsuri speciale de investigații, în vederea stabilirii tuturor datelor și aflării adevărului pe caz. În prezent, urmărirea penală pe acest dosar este în curs de desfășurare”, precizează procurorii, menționând că alte detalii nu pot fi făcute publice din cauza protecției datelor și a confidențialității anchetei.
Nicio pedeapsă cu executare
De-a lungul anilor, autoritățile au dat asigurări că cetățenii vor afla adevărul despre ce s-a întâmplat pe 7 aprilie 2009, însă până în prezent, niciun vinovat nu își ispășește pedeapsa în închisoare pentru abuzurile comise. Din cele 108 plângeri depuse la Procuratură, doar 58 de cazuri au ajuns în instanță, iar condamnările au fost simbolice – trei polițiști au primit sentințe cu suspendare, iar unul a fost amendat.
Singura persoană recunoscută vinovată de moartea tânărului Valeriu Boboc este fostul polițist Ion Perju, care a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Deși sentința este definitivă, acesta nu a fost încarcerat nici până astăzi.
R. Moldova, condamnată la CtEDO și obligată să plătească
Republica Moldova a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în 10 cauze legate de evenimentele din 7 aprilie, iar alte câteva zeci de cereri sunt pe lista de așteptare. Până acum, statul a achitat circa 5 milioane de lei sub formă de despăgubiri, inclusiv în urma unor înțelegeri amiabile cu tinerii torturați.
Potrivit datelor oficiale, în 31 de cazuri, procurorii s-au autosesizat din materialele apărute în presă sau declarațiile victimelor, iar în alte 71 de cazuri au fost pornite dosare penale – majoritatea pentru tortură, exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.
O zi care a schimbat cursul politic
Pe 7 aprilie 2009, mii de tineri au ieșit în stradă pentru a contesta victoria Partidului Comuniștilor în alegerile parlamentare din 5 aprilie. Protestul, anunțat ca fiind pașnic, a degenerat rapid în violențe, devastarea clădirilor Parlamentului și Președinției, incendii și pierderi materiale în valoare de aproximativ 146 de milioane de lei.
În noaptea dintre 7 și 8 aprilie, zeci de tineri au fost reținuți, iar mulți au fost maltratați în comisariate. Valeriu Boboc a murit după ce a fost bătut cu cruzime de către forțele de ordine. Un an mai târziu, a fost decorat post-mortem cu „Ordinul Republicii”.
Reparații, reconstrucții
Clădirea Parlamentului a fost reparată abia în 2016, după mai multe amânări din lipsă de fonduri. Edificiul Președinției a fost reconstruit cu sprijinul Turciei și inaugurat în 2018, în prezența președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.
Coincidență sau nu, în aceeași perioadă, șapte cetățeni turci – profesori ai Liceului „Orizont” – au fost ridicați de autoritățile moldovene și expulzați ilegal în Turcia, fapt criticat dur de organizațiile internaționale.
În anul 2012, Parlamentul a decretat 7 aprilie drept „Ziua Libertății”, de comemorare a tinerilor care au manifestat pașnic în numele libertății și democrației.