Șase persoane au fost reținute în urma perchezițiilor în dosare ce vizează acordarea ilegală a subvențiilor în agricultură

Șase persoane au fost reținute, iar altele 24 urmează a fi audiate în calitate de bănuit în urma perchezițiilor desfășurate astăzi la angajați din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), autorități publice locale și la mai mulți agenți economici. Anunțul a fost făcut de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unui briefing de presă susținut în comun cu directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, transmite MOLDPRES.

Conducerea Procuraturii Anticorupție a subliniat că pe parcursul zilei de astăzi au fost efectuate 68 de percheziții. „Acțiunile s-au desfășurat în localitățile Chișinău, Bălți, Comrat, Glodeni, Sângerei, Râșcani, Fălești și Drochia. Totodată, alte șase persoane sunt cercetate în stare de libertate”, a spus Veronica Dragalin.

La rândul său, directorul CNA, Iulian Rusu, a menționat că investigațiile au loc în cadrul a 26 de cauze penale inițiate pentru abuz de putere sau abuz în serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani.

„Dosarele vizează gestionarea de către AIPA a fondurilor provenite din mai multe proiecte. Au fost stabilite scheme prin care 10% din fondurile oferite contrar prevederilor legale erau transferate către funcționari din cadrul AIPA. Sumele ajungeau până la 150 mii de lei (circa 7 500 de euro) per contract de subvenționare. Într-un singur episod, la un oficiu teritorial, a fost stabilit un prejudiciu în sumă de 3,5 mln de lei. Într-un alt oficiu din sudul țării au fost oferiți peste 100 mii de lei”, a afirmat Iulian Rusu.

Potrivit anchetei, actorii implicați în schemă erau funcționari AIPA, reprezentanți ai societăților comerciale și asociațiilor obștești. Totodată, beneficiari efectivi ai întreprinderilor erau inclusiv mai mulți primari. Investigațiile vizează Programul LEADER și Proiectul privind acordarea plăților pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural. Organele anticorupție urmează să stabilească dacă în schemă au fost implicate fondurile Uniunii Europene.

În cadrul perchezițiilor de astăzi au fost ridicați peste 350 mii de lei, 10 mii de euro, două mii de dolari, telefoane mobile, un calculator și două arme. Investigațiile pe acest caz continuă pentru a stabili toate circumstanțele și modalitățile de oferire a subvențiilor.

Peste 6.000 de ucraineni au fost evacuați din regiunea Harkov în ultimele trei zile

Forțele armate rusești își concentrează toate eforturile militare pe cucerirea orașului Vovceansk, care se află în nord-estul Harkovului. 1.600 de ucraineni au fost evacuați doar din acest oraș, ieri, și 6.000 de persoane, în total, din regiunea Harkov, de la începutul noii ofensive militare rusești.

Între timp, preşedintele Putin a propus un nou ministru al apărării, pe Andrei Belousov, numindu-l pe Serghei Şoigu secretar în Consiliul de Securitate a Ţării.

Situaţia pare să fie extrem de dificilă în oraşul Vovceansk, mai ales că ucrainenii nu au fortificaţii adecvate aici, iar ruşii au încercuit oraşul. Este vorba despre un avans de 2,5 km al ruşilor pe direcţia Vovceansk, unde Moscova a  dislocat cel puţin patru batalioane motorizate din cadrul Districtului Militar Leninngrad.

Şi Statul Major al Apărării din Ucraina a anunţat, noaptea trecută, că situaţia este dificilă în Vovceansk şi pe direcţiile Plina-Likianţi, Plina-Hliboke, Plina-Oliinikove şi Murom-Buruvatka. Kievul a anunţat şi că dislocarea de rezerve militare pentru a stabiliza situaţia în zonă continuă.

sursa

Regele Charles, dezvăluiri cu privire la un efect secundar al tratamentului chimioterapeutic pentru cancer

Regele Charles a oferit luni o perspectivă personală asupra luptei sale cu cancerul.  Monarhul a dezvăluit că și-a pierdut simțul gustului, potrivit The Independent. Mărturisirea i-a făcut-o unui veteran al armatei britanice.

În timpul vizitei efectuate luni după-amiază la Muzeul aviatic al armatei din Middle Wallop, Hampshire, regele, în vârstă de 75 de ani, a stat de vorbă cu Aaron Mapplebeck, veteran al armatei britanice și supraviețuitor al cancerului.

Cei doi au discutat despre efectele secundare ale tratamentului.

Când veteranul i-a mărturisit monarhului că și-a pierdut simțul gustului în timpul chimioterapiei pe care a urmat-o anul trecut, Regele Charles a spus că acest lucru i s-a întâmplat și lui.

I-a predat Prințului William comanda fostului regiment al Prințului Harry

Monarhul a venit cu elicopterul la ceremonia specială la care a participat și Prințul William, în cadrul căreia a predat oficial comanda fostului regiment al Prințului Harry.

Prințul Harry și Regele Charles nu s-au văzut în timpul scurtei vizite a ducelui la Londra.

sursa

Videoclipul care i-a înfiorat pe ruși: Număr copleșitor de morminte ale soldaților morți pe front, filmat în cimitirul din orașul Orenburg

Numărul imens de morminte proaspete le amintește în mod constant rușilor de prețul pe care trebuie să-l plătească în fiecare zi pentru ,,operațiunea” militară a lui Putin în Ucraina.

Pe rețelele de socializare au apărut filmări de la cimitirul din orașul Orenburg, situat aproape de granița cu Kazahstanul, unde sunt îngropați soldați ruși care au murit în Ucraina de la începutul invaziei, relatează ziare.com.

Unul dintre martorii oculari a filmat un videoclip cu un telefon mobil în timp ce conducea pe lângă cimitirul de la marginea orașului.

Videoclipul a fost distribuit pe scară largă pe rețelele de socializare și arată nivelul la care au ajuns pierderile rușilor în urma invaziei Ucrainei.

Numărul mare de morminte ale soldaților ruși poate fi observat după steagurile militare rusești, coroane și simbolul ”Z”.

Încercând să cucerească regiunile de est ale Ucrainei, armata lui Putin pierde zeci de mii de oameni, câștigând controlul asupra ruinelor Avdeevka și Bakhmut.

Un preot, surprins în timp ce sfințea un bolid de zeci de mii de euro. Părintele a dat cu mir pe motorul mașinii
Articolul anterior
Două melodii, descalificate din etapa naţională Eurovision 2023. Care a fost motivul
Articolul următor