Șase persoane au fost reținute în urma perchezițiilor în dosare ce vizează acordarea ilegală a subvențiilor în agricultură

Șase persoane au fost reținute, iar altele 24 urmează a fi audiate în calitate de bănuit în urma perchezițiilor desfășurate astăzi la angajați din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), autorități publice locale și la mai mulți agenți economici. Anunțul a fost făcut de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unui briefing de presă susținut în comun cu directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, transmite MOLDPRES.

Conducerea Procuraturii Anticorupție a subliniat că pe parcursul zilei de astăzi au fost efectuate 68 de percheziții. „Acțiunile s-au desfășurat în localitățile Chișinău, Bălți, Comrat, Glodeni, Sângerei, Râșcani, Fălești și Drochia. Totodată, alte șase persoane sunt cercetate în stare de libertate”, a spus Veronica Dragalin.

La rândul său, directorul CNA, Iulian Rusu, a menționat că investigațiile au loc în cadrul a 26 de cauze penale inițiate pentru abuz de putere sau abuz în serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani.

„Dosarele vizează gestionarea de către AIPA a fondurilor provenite din mai multe proiecte. Au fost stabilite scheme prin care 10% din fondurile oferite contrar prevederilor legale erau transferate către funcționari din cadrul AIPA. Sumele ajungeau până la 150 mii de lei (circa 7 500 de euro) per contract de subvenționare. Într-un singur episod, la un oficiu teritorial, a fost stabilit un prejudiciu în sumă de 3,5 mln de lei. Într-un alt oficiu din sudul țării au fost oferiți peste 100 mii de lei”, a afirmat Iulian Rusu.

Potrivit anchetei, actorii implicați în schemă erau funcționari AIPA, reprezentanți ai societăților comerciale și asociațiilor obștești. Totodată, beneficiari efectivi ai întreprinderilor erau inclusiv mai mulți primari. Investigațiile vizează Programul LEADER și Proiectul privind acordarea plăților pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural. Organele anticorupție urmează să stabilească dacă în schemă au fost implicate fondurile Uniunii Europene.

În cadrul perchezițiilor de astăzi au fost ridicați peste 350 mii de lei, 10 mii de euro, două mii de dolari, telefoane mobile, un calculator și două arme. Investigațiile pe acest caz continuă pentru a stabili toate circumstanțele și modalitățile de oferire a subvențiilor.

Pietoni amendați pentru traversarea neregulamentară

Pietonii sunt implicați, practic, zilnic în accidentele rutiere, care se produc pe drumurile naționale din țară. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) în unele cazuri de vină se fac cei care traversează neregulamentar strada.

Polițiștii continuă să împartă amenzi pentru traversarea neregulamentară

Cu scopul de a-i disciplina pe cei ce încalcă regulile de circulație, inspectorii de patrulare desfășoară operațiunea cu genericul „Pietonul”, transmite moldova1.md.

„ – De ce traversați strada neregulamentar? – Mă grăbesc. – Graba strică treaba, știți? Grăbește-te încet, cum s-ar spune”.

Majoritatea pietonilor, care au traversat strada neregulamentar au inventat scuze pentru acțiunile ilegale.

„Mă doare piciorul. Nu pot să cobor pe scări”.

„ – Am trecut deja. – Dar viața nu are prioritate? – M-am uitat că mașini nu sunt și am trecut”.

„Mă grăbesc. – Unde vă grăbiți? Dar viața nu are prioritate?”.

Unii pietoni și-au recunoscut vina, însă nu au vrut să discute.

„ – De ce treceți? – Mă scuzați, mă scuzați”.

„ – De ce nu treceți la zebră?”.

„ – Scuze”.

Pentru a responsabiliza participanții la trafic și cu scopul de a reduce numărul accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor, oamenii legii au inițiat operațiunea „Pietonul”.

„Când vizibilitatea este foarte scăzută șoferii ar putea să nu observe pietonul și să nu reușească să staționeze la timp. Pietonii care traversează strada neregulamentar riscă o sancțiune de la 300 până la 450 de lei, iar conducătorii auto care nu cedează trecerea legală a pietonilor riscă o sancțiune de la 900 până la 1.500 cu aplicarea a trei puncte de penalizare”, a declarat Natalia Golovco, ofițer de presă INSP.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul anului au avut loc 59 de accidente rutiere. Zece persoane și-au pierdut viața, iar alte 50 au fost traumatizate, urmare a accidentelor rutiere în care au fost implicați.

O americancă, arestată în Rusia după ce a plimbat un vițel prin Moscova

O americancă a fost reţinută şi amendată de un tribunal din Rusia miercuri, după ce a plimbat un viţel în Piaţa Roşie din Moscova, despre care a spus că îl cumpărase pentru a îl salva de la sacrificare, au anunţat mass-media ruse, citate de Reuters.

O americancă, arestată în Rusia după ce a plimbat un vițel prin Moscova

Alicia Day, în vârstă de 34 de ani, a fost amendată cu 20.000 de ruble (285 de dolari) pentru că a stânjenit accesul pietonilor în cadrul unui protest neautorizat, transmite Digi24.ro.

Ea a fost condamnată şi la 13 zile de „arest administrativ” în urma unei acuzaţii separate: nesupunere faţă de ordinele poliţiştilor. „Am cumpărat viţelul pentru ca el să nu fie mâncat”, a declarat Alicia Day, citată de agenţia de presă TASS. 

Înregistrări video distribuite în presa de stat rusă o arată pe americancă în timp ce dezvăluia că a angajat un şofer pentru a aduce viţelul în Piaţa Roşie cu ajutorul unui vehicul.  

„Am vrut să îi arăt un loc frumos din ţara noastră frumoasă”, a declarat ea. 

Ambasada americană, contactată de Reuters, nu a făcut deocamdată declaraţii pe această temă. Alicia Day locuieşte într-o suburbie a oraşului Moscova, după ce a sosit în Rusia cu ajutorul unei vize turistice, precizează agenţia de presă RIA. 

În trecut, ea a susţinut acţiuni similare de protest şi în alte ţări, notează Agerpres. În 2019, cotidianul britanic Daily Mail a raportat că Alicia Day a „salvat” un porc de la sacrificare în vestul Angliei, pe care l-a denumit „Jixy Pixy”, l-a adus la Londra cu taxiul şi l-a plimbat prin oraş şi prin restaurante.  

A trebuit să îl predea însă unei fundaţii care militează pentru bunăstarea animalelor după ce proprietarul micului apartament pe care îl închiriase a descoperit că porcul trăia în acea locuinţă.

Cuplu arestat într-un restaurant din Rusia din cauza conversației anti-război auzite de vecini. Poliția le-a luat copilul de 9 ani

Un canal de Telegram rusesc care urmărește arestările abuzive dictate de regimul Putin relatează un caz înfricoșător.

Un cuplu de tineri ruși, cu numele Olesia și Alexei Ovcinnikov, a fost reținut de mascați în restaurantul Na Drovakh din orașul Krasnodar, transmite www.ziare.com.

Afirmațiile anti-război făcute de cei doi, aflați împreună cu copilul de 9 ani la masă, au dus la chemarea „poliției fasciste a lui Putin” de către un vecin de masă.

Cei doi au fost arestați sub acuzația de „hărțuire”.

„Poliția i-a arestat la restaurant și le-a luat copilul de 9 ani. Când a sosit poliția fascistă a lui Putin, i-a încătușat pe părinți și i-au ținut pe podeaua restaurantului timp de peste o oră, înainte de a-i duce la închisoare, potrivit martorilor oculari.

Potrivit canalului Telegram OVD-info, care urmărește arestările politice din Rusia, polițiștii i-au dus apoi la secție pentru audieri și, cu acuzația de „hărțuire”, i-au lăsat peste noapte în arest. Fiica cuplului, în vârstă de 9 ani, a fost despărțită de părinți și trimisă acasă.

Potrivit cuplului, aflat acum în stare de libertate, li s-a spus direct că au fost arestați pentru declarații împotriva războiului.

Un preot, surprins în timp ce sfințea un bolid de zeci de mii de euro. Părintele a dat cu mir pe motorul mașinii
Articolul anterior
Două melodii, descalificate din etapa naţională Eurovision 2023. Care a fost motivul
Articolul următor