Satul din Moldova unde nu a mai rămas nici un locuitor

Cumplit! În satul Dobruşa, din raionul Telenești, nu mai trăieşte decât o pisică. În Dobruşa, teoretic, ar trebui să mai trăiască patru suflete, dar oamenii s-au mutat în alte localităţi sau au plecat la muncă în străinătate.

separator
Ultimii doi localnici din Dobruşa, un cuplu în vârstă de 40 de ani, au fost băgați în pământ, săptămâna trecută, de un recidivist eliberat condiţionat din penitenciar. Acesta se adăpostea într-una din locuinţele părăsite din localitate şi i-a ucis în bătaie pe consăteni, probabil pentru a-i jefui. Acum, ucigaşul e după gratii, raportează protv.md.

Locul e administrat de primarul din satul vecin, iar cei 4 localnici ale căror nume mai apar în acte nu mai trăiesc în sat, ci vin doar să-şi lucreze pământul.

Avantaje pentru cetățenii Republicii Moldova după intrarea României în spațiul Schengen

Totodată, și cetățenii R. Moldova se vor putea bucura de unele avatantaje. Despre acestea ne informează reprezentanții Poliției de Frontieră, care anunță că astfel va fi optimizat procesul de călătorie în Uniunea Europeană, deschide.md.

Conform autorității de la frontieră, iată care sunt cele mai importante avantaje pentru cetățenii Republicii Moldova:

Creșterea mobilității.  Intrarea României în spațiul Schengen va elimina controlul sistematic la hotarul dintre România și celelalte state Schengen. Astfel, cetățenii Republicii Moldova care dețin pașapoarte biometrice vor beneficia de un proces mai rapid și mai simplu la intrarea în țările Schengen, prin intermediul României.

Facilitarea călătoriilor și turismului. Absența controalelor la frontieră între România și alte state Schengen va încuraja cetățenii Republicii Moldova să călătorească mai des în scopuri turistice, educaționale sau de afaceri, datorită reducerii timpului și a complexității traversării frontierelor.

Susținerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.  Apropierea fizică și practică de spațiul Schengen prin România poate fi percepută ca un pas simbolic și logistic important în contextul aspirațiilor europene ale Republicii Moldova.

Cele mai bogate alimente în antioxidanți

Chimiștii americani au stabilit o listă a celor mai bogate alimente în antioxidanți. Câștigătorul absolut pare să fie fasolea boabe roșie care învinge coacazele sălbatice la destul de mică distanță, scrie ele.ro.

Lista produselor de mai jos a fost publicată în “Journal of Chemistry and Food”.

Iată topul celor mai bogate alimente în antioxidanți:

  1. Fasolea roșie cu bobul mic
  2. Coacazele sălbatice
  3. Fasolea boabe roșie
  4. Coacazele de grădină
  5. Afinele
  6. Anghinarea (chiar fiartă)
  7. Murele
  8. Prunele
  9. Zmeura
  10. Capșunile
  11. Merele roșii – soi Delicious
  12. Merele – soiul Smith
  13. Nucile
  14. Cireșele
  15. Prunele uscate
  16. Cartofii (și fierți)
  17. Fasolea verde păstai
  18. Merele – soi Gala

Specialiștii nu pot explica de ce unele produse au mai mulți antioxidanți decât altele.

Chimiștii au stabilit că principalul component care stă la baza antioxidanților este antocianina, care, de altfel, dă culoarea roșu-închis la marea majoritate a acestor produse. De altfel, culoarea produselor pe care le consumam este un indicator foarte de important al cantitatii de antioxidanți pe care acestea le conțin. De exemplu, culoarea galbenă indică prezenta luteinei, culoarea portocalie indica prezenta carotenoidelor (pepene galben, mango etc), culoarea roșie indică prezența licopenului (roșii și pepene roșu) și cele mai închise culori (mure, prune uscate etc), înseamnă antocianina.

De asemenea, contează foarte mult și felul în care consumăm fiecare dintre aceste produse: de exemplu, coacazele trebuie consumate exclusiv proaspete, nu coapte în prăjituri sau congelate sau sub oricare altă formă. Sfatul cel mai important pe care ni-l dau cercetătorii este acela de a nu ne limita la câteva produse, ci acela de a ne colora efectiv farfuria: cu cât farfuria este mai viu colorată, cu atât mai mulți antioxidanți vom consuma și asimila în organism.

Pomul de Crăciun de la Președinție a fost inaugurat! Instituția își deschide ușile pentru vizitatori

Președinta Maia Sandu, angajații din administrația prezidențială și copiii lor,  au aprins luminițele Pomului de Crăciun de la Președinție. Copiii s-au distrat, au confecționat jucării pentru brad, în cadrul atelierului organizat de grupul artistic de la Centrul Republican „Artico” și, împreună cu șefa statului, au împodobit Pomul de Crăciun. Iar mai apoi, corul „Voices Moldova” și dirijoarea Elena Marian au trecut pragul Președinției ca să vestească Nașterea Domnului și să cânte colinde.

„În această perioadă, să ne bucurăm de mult așteptatele sărbători și să trăim cu recunoștință fiecare clipă petrecută alături de oamenii dragi. Pe cei care vor să admire bradul de la Președinție, ca în fiecare an, îi așteptăm cu drag!”, a spus șefa statului.

Vizitatorii pot veni din data de 20 decembrie până pe 15 ianuarie, de luni până vineri, între 17:00 și 19:00, iar sâmbătă și duminică – între 12:00 și 15:00. 

Un copil de 12 ani se află în stare gravă, după ce a căzut de pe o casă nefinisată în parcul Valea Trandafirilor
Articolul anterior
Cel mai bun film în anul în care te-ai născut
Articolul următor