Satul Măgdăcești va avea un complex cultural-sportiv modern care va fi construit cu sprijinul financiar al României

Veste bună pentru lovuitorii din satul Măgdăcești, raionul Criuleni! Oamenii se vor putea bucura de un complex cultural-sportiv modern care va fi construit în localitate cu sprijinul financiar al României, mai exact, al orașului Mioveni din județul Argeș, cu care este înfrățit și are o colaborare frumoasă, dar și cu susținerea Guvernului Republicii Moldova, în cadrul programului ”Satul European”.

Recent, autoritățile locale din cele două localități au semnat un acord privind implementarea proiectului ,, Construcția unui Complex cultural- sportiv de tip regional, care va purta denumirea de ,,Dacia Măgdăcești-Mioveni” și au sfințit prima piatră de la temelia construcției.

”Acordul semnat prevede o contribuție financiară oferită de primăria orașului Mioveni, în valoare de circa 500 mii EUR, echivalentul a 10 milioane lei. Acest eveniment face parte dintr-un lanț de proiecte de finanțare, care au început încă în 2016, atunci când localitățile noastre s-au înfrățit. Amintim că anul trecut am dat în exploatare un alt proiect de amploare – o creșă-gradiniță edificată tot cu sprijinul fraților de la Mioveni. Complexul este al doilea proiect grandios care va fi construit pe un teren de 2 hectare și va include 5 terenuri: de fotbal, mini-fotbal, tenis, volei, baschet, spații unde se vor antrena peste 15 mii de locuitori ((adolescenți, copii, bătrâni, oameni cu infirmități) din s. Măgdăcești, cât și din localitățile învecinate. Perioada de implementare a proiectului este de aproximativ 3 ani.”, scrie pe pagina sa de Facebook primarul de la Măgdăcești, Liuba Cojocaru.

Muzeele din Iași oferă intrare liberă pe 1 decembrie

De Ziua Națională a României, românii de pe ambele maluri ale Prutului pot vizita gratuit muzeele din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române din Iași.

Muzeele din Iași, intrare liberă de Ziua Națională a României

De asemenea, muzeele vor fi deschise pentru vizitatori și în zilele de 30 noiembrie și 2 decembrie. Acestea vor funcționa după programul obișnuit de vizitare, cuprins între orele 10:00 și 17:00.

Din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române Iași fac parte: Casa Muzeelor;  Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii;  Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”;  Muzeul „Mihai Eminescu”;  Colecția „Istoria teatrului românesc”;  Muzeul „Mihail Sadoveanu”;  Muzeul „Otilia Cazimir”;  Muzeul „George Topîrceanu”;  Muzeul „Mihai Codreanu”;  Muzeul „Vasile Alecsandri” (Mircești).

Mama a opt copii a împlinit 39 de ani. ,,Mulțumesc, Doamne, pentru toate!”

Marina Cârnaț, faimoasa vloggeriță din Republica Moldova, și-a sărbătorit ieri ziua de naștere. Mama a opt copii a împlinit 39 de ani. Faimoasa mămică recunoaște că cea mai mare bogăție și cel mai scump cadou pe care i l-a putut oferi viața este familia ei.

,,Azi fac 39 sau 93? Atât de multe am reușit până acum! Mulțumesc, Doamne, pentru toate!”, a scris Marina Cârnaț, pe pagina sa de Instagram, alături de un filmuleț emoționant care arată o succintă călătorie a vieții sale.

Marina și Teodor Cârnaț, ambii licențiați în drept, cresc și educă 5 fete și 3 băieți. Familia este apreciată de peste 200 de mii de urmăritori pe rețelele de socializare.

sursa foto: Instagram

Criza alimentară se acutizează în Ungaria. Magazinele au început marea raționalizare. Viktor Orban e disperat să nu explodeze prețurile

Panică în Ungaria. Crizele alimentare și economice se acutizează. Marile lanțuri de magazine deja au raționalizat mâncarea. 

Criza alimentară se acutizează în Ungaria. A început marea raționalizare. Viktor Orban e disperat să nu explodeze prețurile

S-a început raționalizarea în Ungaria după ce Guvernul Viktor Orban a stabilit plafonarea prețurilor pentru mai multe produse alimentare de bază. Este o măsură de sprijin pentru populație, susține Guvernul Fidesz. Totuși, mulți dintre cetățeni, care au auzit de „raționalizare”, au intrat în panică. Astfel, s-au grăbit să golească rafturile magazinelor.

În replică, marile lanțuri de magazine au fost nevoite să limiteze cantitățile de alimente de bază ce pot fi achiziționate, precum ouăle și cartofii, scrie Ziarul Financiar, care citează mai multe ziare din Ungaria.

Lidl, Tesco, Spar, CBA și Real au fost nevoite să recurgă la măsuri dure, mai precizează sursa citată.

Oficialii de la Budapesta susțin că plafonarea a fost stabilită „pentru a contracara creșterea dramatică a inflației, care depășește chiar și 90% pentru unele tipuri de mâncare”.

Măsurile adoptate de către Viktor Orban sunt criticate de opoziție. Adversarii premierului maghiar susțin că inflația trebuie combătută cu reduceri de TVA, nu prin măsuri de limitare a prețurilor de consum.

„Produsele afectate de plafoane fie dispar, fie companiile majorează prețurile altor tipuri de alimente, pentru a-și acoperi pierderile”, critică opoziția din Ungaria.

Pe fondul conglomeratului de crize, o mulțime de afaceri din Europa încep să capituleze. În Ungaria de exemplu, renumita cofetărie Hauer, cu tradiție de peste 100 de ani, a anunțat că se va închide. Șefii companiei susțin că sunt nevoiți să ia o astfel de decizie „din cauza impactului negativ al mediului economic asupra industriei de catering”.

Pe scurt, oamenii nu mai au bani de dat pentru HORECA.

sursa

Pături și haine groase la birou, una dintre măsurile adoptate în Danemarca pentru a face față temperaturilor
Articolul anterior
Doliu în Rusia! A încetat din viață cunoscutul interpret Boris Moiseev
Articolul următor