Robin Brooks, un economist de la Institutul Internațional Financiar, cea mai mare asociație mondială de profil, și de la Fondul Monetar Internațional spune că ‚‚economia Rusiei va face implozie’’ în 2022 din cauza sancțiunilor internaționale impuse din cauza invadării Ucrainei.
Brooks spune că din analizele sale și ale colegilor săi economia rusă va scădea cu aproximativ 30%.
Această estimare este cea mai severă de până acum, cu mult mai sumbră pentru ruși decât oricare dintre evaluări. Dacă la începutul sancțiunilor se prefigura o cădere de 8-10%, care oricum era severă, perspectiva s-a înrăutățit pe măsură ce războiul s-a prelungit și efectele ‚‚pedepselor’’ occidentale s-au multiplicat. Înainte de evaluarea lui Brooks estimările duceau picajul la 12-15% din PIB, adică niște consecințe mai grave decât cele din timpul marii crize financiare ruse din 1998, când țară a intrat în faliment.
Scăderea de 30% ar fi însă catastrofală și înseamnă că Rusia face față crizei provocate de războiul pe care l-a declanșat mult mai rău decât se credea.
Rusia suferă din mai multe cauze, dar sancțiunile directe impuse de europeni și americani asupra băncilor și altor instituții, inclusiv blocarea lor de la a lua capitaluri din Vest, retragerea a mai mult de 1.000 de companii din Rusia și limitarea drastică a exporturilor, care au scăzut cu 50% față de anul anterior, sunt cele mai importanți factori.
Un alt factor este limitarea masivă a accesului Rusiei la tehnologie occidentală, în special din cea de vârf. Rusia are mari probleme în a se aproviziona cu cipuri, spre exemplu, care sunt esențiale atât pentru echipamente militare cât și pentru bunuri de larg consum precum mașinile de spălat.
De asemenea, Occidentul începe să limiteze importurile din principalele produse de export ale Rusiei, materiile prime din zona energiei. UE va opri până în august toate importurile de cărbune, le-a limitat semnificativ pe cele de petrol și se dorește stoparea totală a tuturor importurilor de acest fel și se lucrează la un plan pentru stoparea treptată a celor de gaze.
Rușii de rând sunt cei mai afectați de problemele economiei rusești. Deși guvernul a reușit prin mijloace artificiale să revină la un curs bun al monedei naționale, cu rublă chiar crescând, această nu este convertibilă, iar prețurile reale au sărit în aer.
Estimările economiștilor din luna mai prevedeau o inflație uriașă pentru ruși în 2022, între 23 și 30%, dar această ar putea fi chiar mai mare.